FABER, centru cultural independent din Timișoara, aduce la Milan Design Week expoziția Design Signals Snapshot, o selecție curatoriată ce investighează relația dintre design, industrie și tehnologie. Parte din ALCOVA, un spațiu de referință pentru discursurile emergente din designul internațional, expoziția propune o privire critică asupra modului în care designerii contemporani reinterpretează infrastructuri industriale, procese tehnologice și relații de muncă.
De la patrimoniul industrial la inovația materială
Expoziția Design Signals Snapshot face parte din programul Design Signals al FABER, curatoriat de Martina Muzi, care explorează conexiunile profunde dintre design, industrie și tehnologie, având ca punct de plecare peisajul industrial în continuă evoluție al Timișoarei.
Început în 2023 ca Bright Cityscapes – parte din programul ofi cial al Timișoara Capitală Europeană a culturii – alături de Universitatea Politehnica Timișoara, programul a investigat industria automotive din Timișoara și conexiunile ei cu piața globală. Programul a continuat și în 2024 cu cercetarea industriei textile, iar în 2025 explorează industria chimică. Prin expoziții, festivaluri, conferințe, ateliere și publicații, programul demonstrează potențialul transformator al designului și cum acesta poate schimba metodele convenționale de producție și colaborare.
La ALCOVA, Design Signals Snapshot prezintă o selecție de lucrări care au făcut parte din expozițiile anterioare la FABER – ”Secrete Întrețesute”(2023) și ”Semnalizatoare - Designul nu este un Panou de Bord”(2024). De această dată, FABER aduce în atenție noi perspective asupra materialelor, investigând atât potențialul sustenabil al resurselor industriale, cât și procesele socio-economice din spatele acestora. Cum pot deșeurile industriale deveni resurse pentru noi artefacte? Cum infl uențează tehnologiile emergente meseriile artizanale? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care le adresează expoziția.
Un experiment colectiv: design, cercetare și colaborare industrială
Selecția curatoriată de Martina Muzi aduce împreună designeri și cercetători care investighează potențialul designului de a revela conexiuni ascunse între Europa de Est și Europa de Vest, printr-o varietate de medii și metodologii: Flora Lechner & Cristina-Sorina Stângaciu, Théophile Blandet, Jing He & Raul Ionel, Lavinia Ghimbășan / studio Nalba, Alex Todirică, Marius Vasile, Kirsten Spruit și Ștefan Lucuț. Proiectele acestora se situează la intersecția dintre design industrial, imagini în mișcare, fotografi e documentară și storytelling grafi c, explorând teme precum interacțiunea om-mașină, reutilizarea deșeurilor industriale și reinterpretarea meșteșugurilor tradiționale.
Prin colaborarea cu fabrici, cercetători, muncitori și comunități locale, Design Signals Snapshot demonstrează importanța experimentului colectiv în design. Expoziția nu doar prezintă obiecte fi nite, ci și procesele de gândire, colaborare și producție care le-au generat, oferind o privire asupra modului în care designerii contemporani navighează schimbările industriale și tehnologice. Expoziția prezintă și cele două publicații ”Bright Cityscapes” și ”Woven Secrets”, care arhivează cercetarea din culise, procesele curatoriale și toate proiectele dezvoltate în ultimii doi ani în cadrul programului Design Signals.
”Expoziția este un fragment al programului nostru în desfășurare, Design Signals. Este un spațiu multimedia în care continuăm să experimentăm cu diferite formate de prezentare a cercetării noastre situate în Timișoara, cu scopul de a o conecta la o rețea mai amplă de designeri și de urgențe legate de design. Credem în colaborare ca valoare-cheie pentru a ne implica în întrebările contemporane ce privesc viitorul nostru comun. Ceea ce încercăm să construim prin acest program implică aplicarea creativității în proiectarea proceselor culturale și a iterațiilor de proiect, precum și în conversațiile dintre designeri și economia noastră complexă și, de cele mai multe ori, greu de înțeles. Astfel, participarea la Milan Design Week reprezintă un pas înainte în experimentarea și împărtășirea viziunii noastre cu ceilalți.” – Martina Muzi, curatoarea Design Signals
FABER și Design Signals: O platformă pentru design emergent din Europa de Est
Prin Design Signals, FABER își afi rmă poziția ca hub pentru designul experimental, funcționând ca un spațiu de colaborare, cercetare și dezbatere. Proiectul își propune să depășească granițele dintre industrie, educație și cultură, creând punți între designeri, instituții academice și industrie.
Prezența Design Signals Snapshot la ALCOVA subliniază importanța vizibilității internaționale pentru designul din România, oferind o perspectivă relevantă asupra modului în care scena est-europeană se aliniază la discuțiile globale despre sustenabilitate, inovație materială și producție responsabilă. Milan Design Week rămâne un punct nodal pentru discursul contemporan din design, iar FABER aduce în această conversație o perspectivă ancorată în istoria industrială a Timișoarei, dar orientată spre viitor.
ALCOVA 2025: Spațiu pentru experiment și dialog
ALCOVA este una dintre cele mai așteptate expoziții din Milan Design Week, cunoscută pentru spațiile sale neconvenționale și curatoriatul vizionar. Ediția din acest an are loc în mai multe locații: Villa Borsani, Serele Pasino, Fosta fabrică SNIA și Villa Bagatti Valsecchi, unde va expune și FABER.
Găzduită de această bijuterie arhitecturală din secolul al XIX-lea, expoziția Design Signals Snapshot se înscrie în fi lozofi a ALCOVA de a transforma spații istorice uitate în laboratoare de experimentare în design.
Design Signals Snapshot va fi deschisă publicului în perioada 7-13 aprilie 2025, în intervalul 11:00 – 19:00, oferind o incursiune în designul ca instrument de analiză și transformare a realităților industriale și sociale.
***
***
Design Signals este un program reprezentativ pentru Timișoara, fi nanțat prin Centrul de Proiecte, prin programul Repere în cultură și de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de arhitectură. Expoziția Design Signals Snapshot este organizată în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara și UPT Campus Creativ, cu susținerea AZERO, Azur, Banca Transilvania, Flex Romania, Flexik Automation, Hamilton Central Europe, LanaTerm, Pasmatex, Uniunea Tehnologiilor Textile (UTT).
FABER este un hub creativ independent din Timișoara, fondat în 2018 de operatori culturali și antreprenori locali, dedicat dezvoltării ecosistemelor de învățare și acțiune prin grijă, creativitate și cunoaștere. FABER reunește gânditori, designeri, muzicieni, sociologi locali și internaționali, dar și rețele creative, mediul academic și instituții, în expoziții, conferințe, concerte, ateliere și multe alte formate de evenimente – găzduite sau organizate – care generează colaborări pe termen lung, produse, servicii, politici sau, pur și simplu, prietenii.
Martina Muzi este designer, curatoare și educatoare. Lucrările sale analizează critic designul prin prisma logisticii materiale complexe, a culturilor sale geopolitice și a efectelor pe care le are asupra formelor sociale – de la familie la piață, de la atelier la școală. Martina coordonează Studio Technogeographies, un program de licență la Design Academy Eindhoven, unde a fost și curatoarea platformei de expoziții GEO—DESIGN, prezentată la Van Abbemuseum. La FABER, este curatoarea programului Design Signals din 2022. În 2025, este curatoare de design la Muzeul MAXXI, unde lucrează la extinderea colecției de design și la curatorierea proiectului plurianual ENTRATE, lansat în același an. Prin practica sa colaborativă, și-a prezentat lucrările în mai multe contexte internaționale, inclusiv la Bienala de Arhitectură de la Veneția, Vitra Design Museum, Bienala de la Istanbul, Muzeul MAAT din Lisabona și M+ Museum of Visual Culture din Hong Kong.