The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Deltacraft 2.0 la ZAIN

Articol / 23 Oct 2017 / INSTITUTE.RO
  • Deltacraft 2.0 la ZAINDan Campean
  • Deltacraft 2.0 la ZAINDan Campean
  • Deltacraft 2.0 la ZAINDan Campean
1/3
Un nou portofoliu de produse marca Deltacraft, ce împletesc meșteșugurile, motivele și tradițiile din Delta Dunării cu designul de obiect contemporan au fost finalizate în toamna lui 2017 și sunt prezentate în cadrul festivalului Zain - Design Expressions 2017, de la Cluj (18-22 octombrie).

DeltaCraft 2.0 a adus împreună trei designeri români, Ana Botezatu, Magda Vieriu și Dragoș Motică, care, împreună cu trei meșteri din Deltă au creat 6 produse utilitare si de design.


Produsele DeltaCraft 2.0 sunt:


Harnașamentul urban, un nou concept de accesoriu util pentru plimbări în parc sau în Delta, realizat în întregime din piele naturală, fără cusături, accesorizat cu noduri specifice harnașamentelor de cai. Designul a fost realizat de Ana Botezatu, iar meșteșugar a fost Florin Toma, pielarul DeltaCraft din Agighiol.

Seria ÎnLete(a) Masă și Cuier, au fost realizate de Dragoș Motică și meșterul din Letea, Petre Crimschi. Acestea au fost inspirate de viața lentă și tihnită din satul Letea și de meșteșugul bătutului stufului pe acoperișuri, care le-au fermecat pe designer.

Coșul din papură cu mânere din piele este inspirat de coșurile tradiționale găsite în Deltă, cărora designerul Ana Botezatu le-a adăugat un “twist” de împletitură de bici din piele, realizat de același Florin Toma. Coșul a fost împletit cu măiestrie de Florica Arion, din satul Luncavița.

Șalurile “Valuri la Letea” vorbesc despre motivele arhitecturale decorative găsite în Deltă, împletite cu peisajul natural și cu sentimentul de liniște și căldură care te învăluie pe malurile canalelor deltaice. Magda Vieriu a fost inspirată de toate acestea și a creat o serie de pattern-uri, preluând din lucrătura tradițională a covoarelor din lână, rezultând trei modele de șaluri.

Geanta pielarului este un produs rezultat colaborativ între echipa proiectului și pielarul Florin Toma, care și-a exprimat dorința de a experimenta și cu alte tipuri de produse. A ieșit o geantă “țintită” pentru publicul urban, încăpătoare și rezistentă și care integrează din meșteșugul făuririi harnașamentelor de cai, îndeletnicirea tradițională a pielarului.

“Dupa prima colecție DeltaCraft din 2015, o colecție integrată, cu obiecte unicat, care s-a bucurat de un mare succes, având expoziții numeroase în țară și afară, ne-am dorit să mergem pe un drum puțin diferit și să ajungem să producem mini-serii de obiecte dedicate publicului contemporan. Astfel, DeltaCraft 2.0 înseamnă șase produse noi, pe care ne propunem să le vindem prin noul magazin online DeltaCraft și alte canale, iar cu banii respectivi să creăm o afacere sustenabilă pentru meșterii din Delta și pentru designerii care ne sprijină”, spune Oana Neneciu, Director Executiv Ecopolis

“Revitalizarea tehnicilor meșteșugărești deltaice poate aduce atât beneficii sociale cât și de mediu. Deși este o zonă bogată din punct de vedere natural, contrastează cu resursele limitate economice de care beneficiează oamenii. Delta Dunării și satele adiacente sunt în continuare printre cele mai sărace din România, având o rată a șomajului foarte mare față de media națională. Cu cât dovedim că se poate trăi din mici afaceri de meșteșug sau altele, cu atât protejăm mai mult natura și oferim și o alternativă economică pentru localnici”, spune Loredana Pană, coordonatorul proiectului.