The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

DELTACRAFT@Vienna Design Week

News / 28 Sep 2015 / INSTITUTE.RO
  • DELTACRAFT@Vienna Design Week
  • DELTACRAFT@Vienna Design Week
1/2
Expoziția DELTACRAFT design + meșteșug este prezentată publicului în cadrul Vienna Design Week 2015, la sediul Centrului Cultural Român din Viena, în perioada 25.09.2015-04.10.2015. Colecția a beneficiat de un vernisaj duminica, 27 septembrie, în prezența designerilor colecției, a curatorilor si a reprezentanților Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis- inițiatorii proiectului. 
 
DELTACRAFT se traduce prin înțelepciunea, experiența, răbdarea și simțul estetic a 10 meșteșugari din Deltă: Toader Calciu (Isaccea), Paraschiva Gălățeanu (Jijila), Paraschiva Constantin (Vișina), Florica Arion (Luncavița), Jenica Nicolae (Mahmudia), Mircea Ghincu (Vișina), Florian Toma (Agighiol), Costel și Verginica Crimschi (Letea), Constantin Moise (Greci), Gabi Iaba (Sulina), care au lucrat împreună cu designerii Ana Botezatu, Ciprian Manda și Pop Emese și sub îndrumarea curatorilor Marlene Stanciu și Mihai Sibianu.
 
Rezultatul? Ansambluri conceptuale și utilitare armonios și meticulos construite care exprimă obiceiurile și tradițiile comunităților deltaice.
 
“Conceptul colecției este o reprezentare simbolică a separării magico-religioase a sacrului de profan. Obiectele funcţionează ca suport pentru tehnicile și abilităţile meșteșugărești din Delta Dunării, precum și pentru materia primă din această zonă. Ele sunt ilustrative pentru resursele naturale locale, procurarea hranei şi puterea comunitară, memoria locului și transferul de înţelepciune”, a spus Marlene Stanciu, unul dintre curatorii colecției.
 
“Conservarea patrimoniului natural și a patrimoniului cultural se împletesc, credem noi, în inițiativa DeltaCraft: crearea unui mecanism de colaborare între meșteșugarii din Delta Dunării și designerii de obiect contemporan aduce, pe lângă beneficiile materiale pentru comunitățile implicate și beneficii în ceea ce privește presiunea din ce în ce mai accentuată asupra resurselor naturale din Delta Dunării. Crearea acestul “display” al resurselor, tradițiilor și culturii Deltaice care se numește DeltaCraft și prezentarea lui lumii sperăm să contribuie la eforturile de protejare și conservare a Deltei și a comunităților ei”, a arătat Loredana Pană, coordonator de proiecte, Ecopolis.
 
În cadrul vernisajului a fost prezentă directoarea Vienna Design Week, Lilli Hollein, care a subliniat importanța proiectelor de design colaborativ cu meșteșugari tradiționali, acesta fiind unul dintre punctele principale de focus ale colecțiilor prezentate în cadrulevenimentului de la Viena:“Am fost foarte curioasă când am întâlnit echipa proiectului la București, în primăvară, când au prezentat proiectul în cadrul Romanian Design Week și am considerat că este o oportunitate să avem colecția, care la vremea respectivă era în stadiul de proiect, în cadrul Vienna Design Week”, a arătat Lilli Hollein.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis împreună cu KraftMade și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ Tulcea (ICEM) și-au propus promovarea și valorificarea patrimoniul material al Deltei Dunarii prin aducerea meșteșugurilor deltaice în designul de obiect contemporan. DeltaCraft este un proiect destinat, pe de o parte găsirii de soluţii sustenabile pentru integrarea pe piaţă a unor meșteșugari din această regiune, iar pe de alta de a evidenţia unicitatea ţinutului apelor Dunării prin apel la istorie și cultură, memorie și simţuri.