The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Din Leipzig, despre cele mai frumoase cărți

Interviu / 19 Mar 2015 / irina florea
  • Din Leipzig, despre cele mai frumoase cărți
  • Din Leipzig, despre cele mai frumoase cărți
  • Din Leipzig, despre cele mai frumoase cărți
  • Din Leipzig, despre cele mai frumoase cărți
  • Din Leipzig, despre cele mai frumoase cărți Standul Facultătii de Știinte Aplicate din Bielefeld
  • Din Leipzig, despre cele mai frumoase cărți Standul Facultătii de Știinte Aplicate din Bielefeld
  • Din Leipzig, despre cele mai frumoase cărți Standul Institutului pentru Arta Cărtii din Leipzig
1/7
Albumul ″Cartea de vizită″, realizat de Fabrik-72+87, a fost distins cu ″Mențiune de Onoare″, la concursul internațional ″Cele mai frumoase cărți din lume″, Leipzig 2015, obținând astfel unul dintre cele 14 premii pentru design de carte.
Competiția internațională are loc anual la Leipzig, începând din 1963, în prezent fiind organizată de Stiftung Buchkunst. Anul acesta au concurat 585 de cărți din 30 de țări, iar România este una dintre cele 10 țări câștigătoare. 
Toate cărțile participante, printre care și cărțile finaliste ale concursului ″Cele mai frumoase cărți 2014″, au fost prezentate publicului în expoziția ″Best Book Design from all over the World″ la Târgul de Carte de la Leipzig, în perioada 12-15 martie în standul Stiftung Buchkunst
 
Albumul ″Cartea de vizită″ a fost expus în standul României, alături de celelalte cărți premiate în concursul național de design de carte, urmând o serie de expoziții (cu cărțile premiate sau cu toate cărțile selectate în urma jurizării) la târgurile internaționale de carte de la Paris, Bologna, Londra, Budapesta, Torino, Praga, în standurile României organizate de Ministerul Culturii din România și de Institutul Cultural Român.
 
Evenimentul de premiere a avut loc în timpul târgului și 72, unul dintre autorii albumului, ne-a împărtășit impresiile de la fața locului.

Care au fost reacțiile/ impresiile din partea celor pe care i-ați întâlnit la Leipzig?
Un distins membru al juriului ne-a povestit că la începutul jurizării, atunci când aveau în față aproape 600 de cărți, dupa ce a văzut cartea noastră i-a spus unui alt membru al juriului (canadian parcă) - ″uite, asta e o carte care sigur o să fie printre premiante″.
 
Ce v-a impresionat cel mai mult la Leipzig ?
Am rămas impresionați de modestia autorilor premiați, de catalogul tipărit special pentru acest eveniment și de simplitatea galei de premiere. Deși nu am avut timp să-l străbatem în lung și în lat, târgul a fost impresionant. Închipuiți-vă că doar partea de carte veche/anticariat ocupă o suprafață de peste 1.000mp. 
 
Ce ați învățat din excursia de premianți de la Leipzig? Cu ce gânduri/planuri de viitor v-ați întors?
Am înțeles din nou că suntem încă departe, că lucrurile evoluează și că avem foarte foarte multe de învățat și de recuperat. Din păcate cred că vom trăi din excepții până când sistemul de învățământ nu va evolua și nu se va desprinde de mentalitatea de dinainte de '89 care încă persistă la toate nivelurile. Printre fotografiile de mai sus sunt câteva exemple cu standul unor facultăți germane și cărțile de vizită ale Institutului de artă a cărții din cadrul facultății de arte vizuale din Leipzig. De altfel, site-ul acestui institut spune multe lucruri despre modul în care tratează subiectul "carte".    

Cine sunt oamenii din spatele premiatei cărți? Cum crezi că s-au completat profilele lor întru reușita proiectului vostru? 
Așa cum cred că vă închipuiți, este vorba despre mulți oameni care au contribuit la realizarea cărții și ar fi complicat să alcătuim acum o listă fără să omitem pe cineva. Însă aș vrea să le mulțumesc tuturor și pe această cale. Profilele lor s-au completat cu știință și șansă. 
 
Prima carte, 2 premii importante. Oare care este secretul? Formula magică a echipei? 
Nu cred că e vorba de secrete. Nu ne-am propus să facem o carte pentru a câștiga premii sau finanțări. E doar un caz fericit în care începând cu conceptul și continuând cu producția am făcut lucrurile așa cum ne-am dorit, în ritmul nostru, în felul nostru, pe banii noștri. Grija pentru detalii a fost una din principalele noastre preocupări.
 
Ce cărți aveți în plan pentru următoarele 12 luni? 
În formula Fabrik-72+87 lucrăm la o carte a artistului britanic Simon Henwood. Se va numi ″Kids″.