The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Diploma Selected – part III

Articol / 14 Sep 2016 / INSTITUTE.RO
  • Diploma Selected – part III
1/1
Cei 13 absolvenți care prin proiectele create dau naștere expoziției Diploma Selected reprezintă următoarea generație de artiști. Pornind de la premisa că lucrarea de diplomă este cel mai elaborat proiect al unui student din toată perioada facultății, The Institute, cu sprijinul UniCredit Bank, aduce în atenția unui public cât mai larg proiectele absolvenților, punând accent pe dialogul artistic între absolvenți și profesioniști din 12 industrii creative. Expoziția capsulă Diploma Selected mai poate fi vizitată de pe 19 până pe 30 septembrie la Bulevardul Expoziției 1F Project Space.

Arhitectură
Andrei Theodor Ioniță este absolvent al Universității de arhitectură și urbanism ‘Ion Mincu’, ce caută oportunitatea explorării arhitecturii ca remediu al metehnelor societății.
Proiectul Locuire pe Calea Moșilor, selectat de Șerban Țigănaș, investighează procesul de salvare al unui imobil valoros, proiectat de Marcel Iancu, un reprezentant de seamă al arhitecturii moderne din România, printr-o reabilitare structurală, cât și printr-o extindere arhitecturală.


Arhitectură de interior

Pasiunea Silviei Ionescu pentru artă vine încă din copilărie, dar a început să se concretize în liceu. A urmat cursurile Liceului de Artă Victor Brauner din Piatra Neamț, pe urmă a urmat Universitatea Națională de Arte Bucureşti, Specializarea Scenografie, iar anul acesta a absolvit la Univestitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, Arhitectură de Interior.
Theatre Machine – Teatru Neconvețional (Halele Carol), selectat de Eliza Yokina, reprezintă cadrul unui sit industrial, ce poate fi un suport expresiv pentru artă, fie ea teatru, dans, film sau muzică. Proiectul Theater Machine a pornit de la ideea conversiei fostelor Uzine Wolf într-o mașinărie de teatru, având în componență o sală mare, clasică, o sală experimentală și un amfiteatru în aer liber.


Arte Textile

Născută în București în urmă cu 21 de ani, Mirela Andreea Iordache este atrasă din copilărie de culori și texture. A fost descoperită în clasa a VI-a de profesoara de desen și îndrumată către un liceu de specialitate. În 2007, fiind admisă la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, a absolvit la secția de Pictură de Șevalet. Actualmente fiind licențiată în imprimerie textilă și masterand al Facultății de Arte Decorative și Design – Arte Textile Ambientale.
Ritmuri geometrice, selectat de Andreea Sandu, este o abordare în manieră textilă a informației vizuale de tip digital și implicarea cu caracter personal în lucrare prin intermediul fenomenului din social-media Selfie.


Grafică
Luminița Dumitrache s-a format ca artist vizual, iar acum lucrează ca graphic designer. Interesele ei principale sunt ilustrația, tipografia și animația. Își găsește inspirația în natură și în poveștile pe care oamenii creativi le au de spus. Pe viitor urmărește dezvoltarea și expunerea unor noi proiecte de artă.
În lucrarea The Garden, selectată de Matei Câlția, tot ce există se află în dependență de alți factori. Lucrările apar, trăiesc și dispar, iar după apar din nou, influențate de factorii care intră în contact cu ele. “The Garden” vorbește de interconexiunea noastră cu natura, redată prin explorarea anatomiei umane în interacțiune cu viața botanică.


Urbanism
Născută în Brașov, Ioana Nenciu a urmat cursurile universității „Ion Mincu” din București, la Facultatea de Urbanism, cu licența în Proiectare și planificare urbană și studii masterale în Amenajarea teritoriului și dezvoltare regională. Este pasionată de cercetare și planificare de la nivel urban la nivel regional, național și european.
Lucrarea Amenajarea teritoriului și dezvoltare regional, selectată de Eugen Pănescu, este realizată pornind de la întrebările de cercetare: Care sunt particularitățile unui teritoriu frontalier? Care dintre acestea pot fi avantaje competitive (pentru mediul urban)? Rezultatele cercetării teoretice constituie elementele de bază ale proiectului de strategie regională pentru 2035.


Fashion
Colectia Clarobscur/ Oximoron-light-shades, realizată de Șteff Chelaru și selectată de Andreea Bădală, este în strânsă legătura cu experiența Ștefaniei ca actor-amator din perioada liceului. În această perioada a cochetat cu actoria, ajungând să înțeleagă ce reprezintă culisele scenice, dependența îndemnării oamenilor cu lumina, sunetul, replicile, didascaliile și decorul, pentru a crea actul scenic astfel încât publicul să recepteze, să reacționeze și mai ales să se simtă ca și când ar fi parte din spectacolul final.
Termenul de clarobscur constituie un procedeu grafic și pictural prin care se redau volumul, perspectiva și adâncimea unei imagini utilizând gradarea și claritatea umbrelor și a luminii. Obiectivul principal al acestei lucrări a fost demonstrarea puterii de creație a unei idei prin reactualizarea perioadei baroce în contemporaneitate, evidențiind rolul luminii asupra costumului.


Pictură
Născută în 1991, în orașul dunărean Oltenița, Annemary Ticheaua locuiește și activează în București. Este proaspăt absolventă a Universității Naționale de Arte București.
Autoportret, selectat de Adriana Oprea, reprezintă galben-lumină-reîntoarcere. S-a instaurat o nouă viziune asupra existenței, o viziune mai matură, cu o înțelegere mai profundă, în care lumina este personajul principal ce militează pentru bine și frumos, bucurie și speranță. Lumea s-a reorganizat. Realitatea s-a reclădit.


Sculptură
Alin Carpen a absolvit Universitatea de Arhitectură în 2000 și Universitatea de Artă, specializarea Sculptură în 2015.
Metaforic “Calul Troian”, selectat de Cosmin Năsui, are astăzi semnificația unui dușman necunoscut ascuns în spatele unui program ce nu poate acționa fără să fie activat de către utilizator. Acest lucru ne arată cât de vulnerabili suntem și cât de interconectați și dependenți am devenit față de calculatoare și telefoanie.


Bianca Mann este absolventă a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Departamentul Sculptură. A absolvit studiile masterale cu specializarea Sculptură în cadrul aceleiaşi Universităţi. Din 2014, devine membră U.A.P. , în cadrul Filialei de Sculptură, Bucureşti. În 2011 obţine bursa ERASMUS la Accademia di belle Arte din Carrara, Italia. Bianca participă la numeroase expoziţii naţionale şi internaţionale.
Prin proiectul selectat de Cosmin Năsui, Persona- Scut, artista arată cum micșorând masca proprie, detaliile care o definesc se diminuează treptat până la dispariție. În spatele acestei dispariții încearcă să se ascundă ca în spatele unui scut. Din mulțimea de măști ea poate să își reconstruiască de fiecare data un nou chip, un chip modificat care se află în spatele acestui scut.


Design de Produs
Constantin Rotaru este absolvent al Facultății de Sculptură în cadrul UNARTE. În 2015 a terminat studiile masterale ale Facultății de Arte Decorative și Design. Lucrează în domeniul proiectării și prelucrării pieselor de mobilier.
Catamaran Life – G, proiect selectat de Dragoș Motica, este un sistem gândit să reducă numărul victimelor cauzate de înec, un sistem care să vină în sprijinul salvamarilor în situațiile de “om la apă”. Dispozitivul este format din două piese: o brățară-emițător și o dronă-receptor, autonomă, acșionată de un motor electric.


Ceramică
Marius Stanciu, absolvent al Universității Nationale de Arte București, semnează proiectul Obiect pentru depozitarea memoriei, selectat de Mădălina Teler. Acesta vorbește despre materializarea memoriei și despre transpunerea în materialul ceramic a întâmplărilor zilnice și personale ale autorului.


Peisagistică
Iulia Pandele a acordat întotdeauna o atenție deosebită dimensiunii sociale a peisajului, fiind interesată în mod special de problemele specifice din zonele defavorizate urbane și pasionată în mod egal de design.
Proiectul Peisajul periferiei urbane și utilizarea maidanelor Bucureștene, selectat de Eugen Pănescu, propune, în zona Pantelimon, pe malul lacurilor Colentinei, realizarea unor food landscapes: grădini comunitare de subzistență sau Ioisir, zone de pășunat și edible parks. Zona generatoare a proiectului o reprezintă un cartier de containere cu structură dinamică și adaptativă dedicat comunităților defavorizate.


Film
Cristian Pop, absovent UNATC, semnează scenariul Prajitorul de paine, selectat de Ileana Bîrsan. Povestea urmărește un tânăr, lipsit de experiență, care se lovește mai devreme decât și-ar fi dorit de aspectele dure ale vieții. Drumul către maturitate presupune o alegere greu de făcut. Cine va învinge: prăjitorul de pâine sau bicicleta?