The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

DIPLOMA Viewing Rooms // Basme, fete, iluzii și etichete, o colecție de lucrări de artă curatoriată de Diana Marincu

Articol / 21 Iul 2020 / The Institute
  • DIPLOMA Viewing Rooms // Basme, fete, iluzii și etichete, o colecție de lucrări de artă curatoriată de Diana MarincuBasme, fete, iluzii și etichete - Diana Marincu
1/1
DIPLOMA, cel mai amplu eveniment dedicat absolvenților de facultăți creative, un proiect inițiat de The Institute și inspirat de UniCredit Bank, prezintă expoziția Basme, fete, iluzii și etichete, curatoriată de Diana Marincu. Parte din platforma DIPLOMA Viewing Rooms (viewingrooms.diplomafestival.ro), aceasta reunește proiectele a opt artiști din arhiva DIPLOMA.

Diana Marincu este curator și critic de artă, membru al Centrului Internațional pentru Artă Contemporană și al Asociației Internaționale de Curatori de Artă Contemporană, Director Artistic al Fundației ArtEncounters din Timișoara.



„Liantul unei comunități este întotdeauna Povestitorul. Am imaginat această expoziție în câmpul oscilațiilor descrise de un povestitor original, care captează atenția fără eforturi, reformulând narațiunile moștenite și impunând voci distincte, curajoase, nemaiauzite. Poveștile pe care expoziția de față le reunește vorbesc despre nevoia unei generații de a se desprinde de norme, clișee identitare și imagini standardizate”, declară Diana Marincu.

Expoziția reunește proiectele artiștilor Alice Voinea, Andreea Cioară, Bogdan Rusu, Carmen Nicolau, Laura Pop, Lera Kelemen, Livia Fălcaru și Melissa Antonescu.

Demersul urmărește să ajute la (re)descoperirea tinerilor artiști, precum și integrarea și închegarea lor în circuitul industriilor creative locale.

La intersecția dintre design și artă, Alice Voinea este interesată de căutarea cât mai multor medii de expresie vizuală, prin experimentarea cu diverse tehnologii. Este atrasă de designul de carte, de papetărie și craft, pe care le îmbină cu noile mijloace tehnologice de lucru.

Andreea Cioară trăieşte şi lucrează în Iaşi. Investigheză propriile aspirații și modalitatea prin care acestea se actualizează în realitate prin tehnici diferite, pornind de la fotografie, pictură, ceramică, mixt media, ready-made, ajungând la performance.

Bogdan Rusu își îndreaptă activitatea către o sinteză între meșteșug, sculptură și design producând obiecte care se situează la granița dintre funcționalitate și estetică. Integrează elemente specifice știintei, arheologiei, iluzionismului și astronomiei în lucrări și încearcă să ofere o nouă perspectivă asupra practicii artistice ca loc de înșelăciune ludică, utopică.

Carmen Nicolau trăiește și activează în Timișoara. A terminat masterul de sculptură al Facultății de Arte și Design din Timișoara, înainte de care a studiat ceramică în programul de licență al aceleiași facultăți. În liceu a studiat grafică, unde a deprins gustul pentru ilustrație.

Laura Pop este un narator vizual din Sibiu. A absolvit secția de Scenografie și masteratul în Film de Animație din cadrul UNATC. Își dorește să inspire oamenii să vadă lumea din perspective diferite și să își adreseze întrebări.

Lera Kelemen este artist și cercetător, absolventă a Facultății de Arte și Design și a Facultății de Litere. Practica ei are o abordare conceptuală, consolidându-și proiectele artistice/practice printr-un discurs teoretic. În discursul său, vorbește despre conceptul de utilizator, spațiu și funcție.

Livia Fălcaru este ilustrator, designer grafic și creator AR care locuiește și lucrează în prezent în București. Folosind atât tehnici analog, cât și digitale în lucrările sale, în ultimii ani artista a reușit să-și definească un stil personal ușor recognoscibil. Munca ei este adesea influențată de experiențele personale din viața de zi cu zi și emoțiile care le însoțesc.

Melissa Antonescu trăiește și activează în București. A absolvit cursurile de licență și master ale Universității Naționale de Artă București, departamentul Imagine dinamică și fotografie. Este interesată de fotografia înscenată.

DIPLOMA Viewing Rooms este o expoziție virtuală ce reunește șapte capsule cu proiecte imersive de artă, arhitectură și design. Inițiativa reprezintă un discurs complex și multidisciplinar, o extensie a festivalului DIPLOMA adaptată contextului actual, prin care acesta își continuă rolul de susținător al creativilor români la început de drum, oferindu-le vizibilitate și deschidere atât în fața specialiștilor din industrie, cât și în fața pasionaților de artă. Demersul își propune de asemenea redirecționarea publicului spre resursele digitale și reconsolidarea unor obiceiuri de consum cultural.

Fiecare capsulă cuprinde lucrări de artă, design și arhitectură selectate din edițiile 2017, 2018 și 2019 ale festivalului DIPLOMA și integrate, cu ajutorul unor specialiști din diverse zone ale industriilor creative, într-un context nou și coerent. Curatorii digitali, membri ai boardului creativ DIPLOMA 2020, vor contura fiecare expoziție în jurul unor teme curente printr-un mix de lucrări original și inovator.

Persoanele interesate se pot abona pentru a primi notificări despre lansarea fiecărui nou viewing room. Lansările vor avea loc săptămânal.

Diploma Viewing Rooms este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.