The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

IKEA în colaborare cu designerul Piet Hein Eek

Articol / 22 Iun 2018 / The Institute
  • IKEA în colaborare cu designerul Piet Hein Eek
1/1
Faceți cunoștință cu expertul în materie de reciclare!
Piet Hein Eek este regele neîncoronat al mobilierului din lemn reciclat. Dar cu toate că designerul olandez este renumit pentru dulapurile și mesele sale realizate din scări de parchet reciclat și cherestea veche (și multe altele), ar prefera ca lumea să creeze obiecte cu o durată mai lungă de viață, în schimbul reciclării.


În momentul în care ne-am întâlnit în biroul lui Piet Hein Eek, aflat într-un colț spațios al studio-ului său din Eindhoven, a insistat să ne arate ceva înainte de toate. A scos o cutie mică de bumbac din dulapul din spatele biroului și ne-a prezentat un scaun în miniatură făcut din bucăți de chibrituri, perfect în fiecare detaliu.

„Tocmai l-am găsit cu o zi în urmă. L-am făcut atunci când eram copil.”

Este tentant să vezi miniatura ca punct de plecare a ceea ce a devenit mai târziu marca sa, mobilier din lemn reciclat. Iar asta demonstrează faptul că Piet a construit și a proiectat obiecte toată viața sa. La început, planul său era să devină arhitect, dar după o discuție cu un prieten arhitect a decis să își schimbe meseria.

„Mi-a recomandat, în schimb, să aleg cariera de designer pentru că este un domeniu mai variat. A fost un sfat prost, desigur, dar l-am ascultat.”

Cu toată sinceritatea, Piet nu pare prea nemulțumit de modul în care au evoluat lucrurile de când a produs prima piesă din deșeuri reciclate, ca student la Design Academy Eindhoven, la sfârșitul anilor 1980. Când și-a prezentat proiectul de absolvire, un dulap realizat în întregime din plăci de parchet recondiționat și cherestea veche, nimeni nu mai văzuse așa ceva. Acest lucru s-a întâmplat cu mult înainte de buzz-ul despre sustenabilitate și nu a durat până când Piet a devenit un nume cunoscut tuturor.
Filozofia de design a lui Piet se bazează pe respectul față de mediu și materiale. Este vorba despre eficiența în fiecare aspect al procesului și despre a face produse noi și calitative din resursele pe care deja le avem. O parte a studio-ului său, adăpostit într-o fabrică veche, la marginea orașului Eindhoven, este împachetată cu scânduri vechi, plăci, uși, ferestre îngrămădite și sortate în funcție de mărime.

Zilele în care munca lui se axa doar pe partea de mobilier au trecut de mult. Astăzi, Piet și colegii săi continuă să creeze covoare, tapet, ceasuri, ochelari și multe altele - toate realizate din materiale reciclate. De asemenea, brand-ul Piet Hein Eek se poate lăuda cu o lungă listă de proiecte de design interior apreciate.

Acum ți-ai concentrat atenția asupra arhitecturii. De ce acest lucru?
„Am făcut întotdeauna puțină arhitectură pentru mine și pentru câțiva clienți. Apoi am transformat acest spațiu care a inspirat mulți oameni din exterior să se întoarcă la noi pentru proiectele de arhitectură,” spune Piet făcând referire la studio-ul său care, cu excepția fabricii și a depozitului, are o cameră pentru un birou spațios, un restaurant, o galerie, un magazin și studio-uri de închiriat.

O moară veche din Franța pe care Piet a cumpărat-o în urmă cu un deceniu „pentru o sumă mare de bani”, a fost la fel de importantă pentru a-și reîntoarce atenția asupra arhitecturii. La acea vreme era o ruină, astăzi este o zonă de case destinate închirierii pe termen scurt. Filozofia este aceeași ca întotdeauna:

„Dacă profiți de ceea ce deja ai și îi găsești calitățile, poți obține ceva mult mai bun decât originalul. Este mult mai eficient și respectuos decât să o iei de la capăt cu ceva total nou.”

Acest lucru ne duce imediat la punctul de plecare și la viziunea lui Piet asupra sustenabilității.

„Mobilierul meu reciclat este adesea pomenit în discuțiile referitoare la grija pentru mediul înconjurător. Într-un sens, acesta este punctul greșit de pornire. Ceea ce ar trebui să facem este să creăm clădiri și obiecte care să dureze. Dacă nu ar trebui să distrugem o casă după doar 40 de ani, pentru că este prost construită sau să aruncăm o bucată de mobilier rupt– atunci nu avem motive nici să le reciclăm.”

Ina Simonsen

Despre Piet
Designer și antreprenor de pionierat.
Locuiește și lucrează în Eindhoven, Olanda.
Piet și soția lui au trei fiice, gemenele de 18 ani și cea mare în vârstă de 20 de ani.
În total, afacerea Piet Hein Eek are în jur de 100 de angajați, 60 dintre aceștia fiind cu normă întreagă.