The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Reprezentanți din Italia, Serbia, Portugalia, Suedia și Estonia vin la Marea Unire a Creativilor @Alba Iulia

Articol / 25 Oct 2018 /
  • Reprezentanți din Italia, Serbia, Portugalia, Suedia și Estonia vin la Marea Unire a Creativilor @Alba Iulia
1/1
În perioada 10 - 11 noiembrie, va avea loc Întâlnirea internațională a hub-urilor culturale, eveniment în cadrul proiectului „Marea Unire a Creativilor@Alba Iulia”. Reprezentanții unor hub-uri culturale din Italia, Serbia, Portugalia, Suedia și Estonia vin la Alba Iulia ca să povestească despre experiențele lor, despre diferite modele de dezvoltare comunitară prin cultură. Invitaților internaționali li se alătură și specialiști în industrii creative din opt orașe din țară: București, Brașov, Cluj-Napoca, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț și Timișoara.

BASE din Milano (Italia), KC Lab din Novi Sad (Serbia), Platform for Social Innovation din Aveiro (Portugalia), Lava din Stockholm (Suedia) și Tartu Creative Center din Tartu (Estonia) sunt hub-urile internaționale care vor participa la Întâlnirea internațională a hub-urilor culturale de la Alba Iulia. Reprezentanții acestor hub-uri sunt specializați în domeniul industriilor creative, au experiență vastă în organizarea unor evenimente și proiecte culturale de amploare.

Lista invitaților internaționali este completată de experții din următoarele hub-uri din țară: Nod Makerspace (București), Vissual (Brașov), Hub One.zero (Brașov), Cluj cowork (Cluj-Napoca), Open Hub (Galați), Meru (Iași), Fablab (Iași), Manifest pentru Oradea (Oradea), Rubik Hub (Piatra Neamț), Ambasada (Timișoara), StartUp Hub (Timișoara) și Cowork (Timișoara). O sesiune specială va fi dedicată și zonei festivalurilor din regiunea de Nord-Vest, la întâlnire fiind invitați să participe și reprezentanți de la Festivalul Untold și de la alte festivaluri mari din țară care vor vorbi despre impactul unor evenimente de acest tip în dezvoltarea unei comunități.

Întâlnirea se va desfășura pe parcursul a două zile și va include o sesiune de prezentare a experiențelor hub-urilor participante (10 noiembrie) și un workshop aplicat pe potențiale modele de dezvoltare a domeniului industriilor creative la Alba Iulia (11 noiembrie), la care vor participa toți cei aproximativ 30 de invitați din țară și din străinătate. Rezultatul acestei întâlniri va fi și trasarea unor direcții strategice pentru definirea unei viitoare strategii culturale a orașului în domeniul industriilor creative.

„Proiectul “Marea Unire a Creativilor@Alba Iulia” și-a propus să sărbătorească momentul istoric al Centenarului printr-un proiect inovativ, printr-o „mare unire” a profesioniștilor din domeniul industriilor creative din România și din alte țări europene cu experiență remarcabilă. Ne bucurăm că mai multe hub-uri au dat curs invitației noastre și că vom avea la Alba o întâlnire consistentă. Îi invităm pe operatorii culturali din toată regiunea să participe la conferința internațională a hub-urilor culturale, să adreseze întrebări, să descopere lucruri noi și poate chiar să se inspire din experiențele invitaților care vor susține prezentări." – afirmă Cristina Nichimiș, manager de proiect.

Proiectul în premieră națională „Marea Unire a Creativilor@Alba Iulia” se va desfășura în perioada 5 - 11 noiembrie 2018 și va include trei secțiuni complementare:
  • 5 – 11 noiembrie: Sesiune de workshop-uri dedicate tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani, în cinci domenii din sectorul industriilor creative: video design, storytelling, marketing cultural, DJ-ing și design grafic. Această etapă se va încheia cu organizarea unui festival realizat integral de participanții la workshop-uri, fiecare dintre aceștia având ocazia să contribuie direct la realizarea unei părți din eveniment (spre exemplu: realizarea unui playlist, crearea unui design video ș.a.m.d.); Înscrieri aici, termen limită: 28 octombrie.
  • 10 – 11 noiembrie: Întâlnirea internațională a hub-urilor culturale – reprezentanții hub-urilor culturale importante din cinci țări europene vor discuta despre potențiale modele de dezvoltare culturală și comunitară în contextul deschiderii unui nou hub cultural la Alba Iulia;
  • 10 – 11 noiembrie: Hub cultural mobil - 4 panouri interactive realizate de elevi și locuitori albaiulieni, sub coordonarea unor artiști locali, vor fi amplasate în Cetatea Alba Carolina.

  • Finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și co-finanțat de Primăria Alba Iulia, proiectul „Marea unire a creativilor@Alba Iulia” are loc în contextul deschiderii, în următorii ani, a unor noi spații dedicate industriilor creative la Alba Iulia și are rolul de a contura un nou model de dezvoltare comunitară prin cultură și de a stabili un cadru de discuție și schimb de bune practici între centre culturale europene. În același timp, proiectul dorește să familiarizeze publicul local cu specificul industriilor culturale și creative, pentru a se putea dezvolta pe termen lung o strategie în acest sens.

    Mai multe detalii puteți găsi aici.