The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Noul igloo 212 despre inteligența arhitecturală: ce, cum și încotro

Articol / 21 Feb 2023 / Andra Mihai
  • Noul igloo 212 despre inteligența arhitecturală: ce, cum și încotro
1/1
Ce transformări implică utilizarea inteligenței artificiale în arhitectură? Care mai e, în acest context, rolul arhitectului? În mod inevitabil, această resursă va fi folosită din ce în ce mai aplicat în practică – un instrument valoros, controversat, numit inteligență arhitecturală. Noul număr al revistei igloo propune o dezbatere complexă, de maximă actualitate deontologică, care a stârnit recent cele mai extinse și controversate discuții: Inteligența arhitecturală – ce, cum și încotro.

Pentru a înțelege rolul algoritmilor în construcția culturii noastre, dar și saltul paradigmatic și transformator al sistemelor computaționale în remodelarea domeniului arhitecturii, echipa igloo a conturat un Dosar consistent, în care o serie de arhitecți, teoreticieni și filosofi cu activitate și poziții teoretice cunoscute, precum Neil Leach, Matias del Campo, Daniel Bolojan, Carlos Navarro și George Guida, Constantin Vică, Bogdan Zaha și Claudiu Bârsan, invitați de SHARE Architects și Andreea Robu-Movilă, analizează și evidențiază un spectru larg de teme și teritorii: problemele agentului creativ, ale autonomiei și imaginației algoritmice, a culturii mașinii și eticii IA. 



igloo 212 este despre noile direcții de cercetare și practică în domeniul inteligenței arhitecturale, despre inovație, tehnologie și un întreg univers care operează la interfața dintre tehnologiile digitale avansate și mediul construit. 

Ofertă de primăvară: O mică surpriză pentru a întâmpina primăvara împreună. Primii 30 de persoane care comandă revista, vor primi din partea igloo x Ideal Standard un Mărțișor dulce: o cutie cu praline premium din ciocolată belgiană.

Și un sneak peek din sumar:

Rubrica Sustenabil propune subiecte și soluții inovatoare în materie de ecologie și arhitectură a vieții sociale. Veți citi despre modulul smart ce încapsulează o „cabană vie” de plante și energie, dar și despre filosofia reciclării, reutilizării și a reducerii risipei într-o conversație deschisă și realistă despre sustenabilitate în fashion-ul românesc cu arhitecta Ana Dinuță, creatoare a brandului Common Parts. În timp ce la rubrica Spațiu public veți descoperi despre potențialul unui Garaj DESCHIS – un spațiu participativ și comunitar din Drumul Taberei –, cât și despre prototipurile urbane de oraşe-grădină dotate cu AI.



Secțiunea de Proiecte din România prezintă, printre altele, clădirea Judecătoriei Rădăuți, proiectată de re-act now și inaugurată în 2021, un spațiu cu o puternică încărcătură istorică, socială și simbolică, o arhitectură cu dozaj precis al formei, funcției și echilibrului. În contrapunct, veți descoperi șarmul unui proiect contemporan coordonat de arhitecta Eliza Yokina, un spațiu ce glisează armonios între diferite stiluri și detalii arhitecturale, sensibil adaptate unei locuiri urbane. 

Selecția de Proiecte internaționale aduce în prim-plan o perspectivă nouă: un trio de proiecte realizate de birouri de arhitectură românești localizate în afara țării – o vilă discretă în vecinătatea Chișinăului de Calujac Architecture, extinderea unui fost atelier de artă din Chelsea și reconfigurarea acestuia în locuință de VATRAA, completat de un hotel de lux situat pe coasta însorită a orașului New Jersey sub îndrumarea creativă a arhitectei Anda Andrei.



Femei în arhitectură continuă dialogul cu arhitecta Simona Văleanu, în viziunea căreia arhitectura aparține înainte de toate societății, indiferent de scara acesteia, având rolul de crea și modela spații trăite de oameni. 


*Cel mai simplu și plăcut mod de a citi igloo: pe hârtie, în liniște, unde vrei tu. Ca abonat te bucuri de oferte speciale, transport gratuit și te afli printre primii cititori ai fiecărui număr (6 pe an). Iar în această perioadă, până în data de 28.02.2023, la fiecare abonament, primești o carte cadou. Mai multe detalii aici.

Prin abonare susții nișa jurnalismului de arhitectură.

***

Despre igloo

igloo se definește ca o platformă media multidisciplinară, care de 20 de ani valorifică arhitectura, într-o formulă ce îmbină armonios mediile print, digital și social media. Substanța editorială, opinia profesionistă și grafica actuală fac din igloo o publicație de colecție și un trendsetter în domeniul arhitecturii, urbanismului, designului și culturii vizuale, atrăgând atenția tuturor sectoarelor din industria creativă. 


Detalii pe igloo.ro, Facebook, Instagram