The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Romanian Design Week și Qreator by IQOS prezintă online expoziția Afișul Maghiar, parte a DESIGN FLAGS, o nouă categorie a festivalului

Articol / 07 Mai 2020 / The Institute
  • Romanian Design Week și Qreator by IQOS prezintă online expoziția Afișul Maghiar, parte a  DESIGN FLAGS, o nouă categorie a festivaluluiIlustrations: Arendas Jozsef, Banyai Istvan, Barath Ferenc, Ducki Krzysztof, Felvideki Andras, Keresztes Dora, Orosz Istvan, Schmal Karoly.
1/1
Pentru ediția de anul acesta a Romanian Design Week ne propusesem, alături de Qreator by IQOS, să lansăm o nouă categorie de evenimente. Este vorba despre DESIGN FLAGS, o serie de șapte expoziții care documentează evoluția designului din perspective culturale internaționale, care ar fi fost găzduite de spațiul Qreator by IQOS.

Pentru că, în prezent, cel mai sigur pentru noi toți este să #stămacasă, dar și pentru că ne-am gândit să împărtășim cu voi conținutul acestor expoziții, am decis ca pentru moment să expunem online aceste proiecte internaționale.

Cele șapte expoziții, realizate alături de Ambasada Spaniei la București, Institutul Maghiar din București, Centrul Ceh, Designmuseum Danmark, CHART, Next Nature și KWY.studio, investighează noi abordări și preocupări în design, prezintă idei inovatoare și produse ce reușesc să redefinească sfera din care fac parte.

Astăzi vorbim despre expoziția Afișul Maghiar (Magyar Plakát Társaság), o selecție a celor mai reprezentative lucrări din colecția sa, organizată cu ajutorul Institutului Maghiar din București (Institutul Balassi).



Illustrations: Vladislav Rostoka, Balogh Istvan, Pinczehelyi Sandor

Printre designerii grafici prezenți în expoziție se numără:
Árendás József, laureat al premiului Munkácsy Mihály. A avut expoziții în Brno, Varșovia, Finlanda, Paris, Londra, Praga, Hamburg, Bruxelles;
Balogh István, artist emerit, laureat al premiului Munkácsy Mihály. A fost activ în grafica de afișe de filme;
Bányai István, colaborator frecvent al revistelor The New Yorker, Rolling Stone, National Geographic, The New York Times;
Baráth Ferenc, care are lucrări în colecțiile unor muzee din New York (MoMA), Paris, Finlanda, Varșovia, Toyama (Japonia - muzeul de artă modernă), Colorado, Brno, Indiana;
Ducki Krzysztof, care a avut expoziții în Varșovia, Viena, Roma, Manchester, Tokio, Taivan, Moscova, Danemarca;
Felvidéki András, laureat al premiului Munkácsy Mihály, cu expoziții în Berlin, Bruxelles;
Kemény György, laureat al premiului Munkácsy Mihály, cu expoziții în Varșovia, Paris, Japonia, Bruxelles;
Keresztes Dóra, laureată a premiului Balázs Béla, cu expoziții în Varșovia, Brno, Sofia, Mexic, Praga, Bruxelles;
Orosz István, artist emerit, laureat al premiului Balázs Béla. A luat medalia de aur la expoziția anuală a Society of Illustrators din New York;
Vladislav Rostoka, dublu laureat al premiului Cea mai frumoasă carte de la târgul de carte Leipzig & Frankfurt, laureat al festivalurilor de design de la Mexic, Bratislava, Moscova. Are lucrări în colecțiile unor muzee din New York (MoMA), Washington (Library of Congress), Danemarca, Praga, Zurich; Pinczehelyi Sándor, președintele asociației, artist emerit, laureat al premiului Munkácsy Mihály. Are lucrări în colecțiile unor muzee din Paris, Lyon, Hamburg, Viena, Tel Aviv;
Schmal Károly, artist emerit, laureat al premiului Munkácsy Mihály, laureat de 12 ori cu premiul Cel mai frumos afiș al anului.

Aceștia sunt și membrii fondatori ai Asociației.

Asociația Afișul Maghiar a luat ființă în 2004 la inițiativa unui grup de prieteni, toți artiști plastici și graficieni apreciați. Încă de la înființare, asociația a urmărit să evidențieze importanța afișului ca cel mai plin de viață gen artistic al secolului XX, să continue tradițiile lumii vizuale, aflate într-o permanentă schimbare, dar și să păstreze și să cultive valorile estetice și normele etice ale genului.

În prezent asociația numără 40 de membri activi, premiați internațional, care prin munca lor creativă continuă să facă cunoscut afișul maghiar pe plan internațional. De asemenea,asociația a reușit să educe și să adune în jurul ei o nouă generație de artiști graficieni de afișe, care datorită cunoștințelor noilor tehnologii creative reușesc să reprezinte afișul maghiar în structurile universitare și pe plan internațional.

Asociația a realizat până în prezent peste 50 de expoziții personale și de grup, iar în 2016 a înființat bienala internațională de afișe, PosterFest, care prezintă lucrările artiștilor graficieni maghiari și din străinătate. Festivalul își propune să fie platforma de dialog a actualității genului, unde nu numai artiștii, dar și instituțiile care se ocupă de păstrarea tradițiilor acestui gen să participe la sărbătoarea afișului. La anunțul festivalului au răspuns peste 1500 de artiști din toată lumea, fapt ce dovedește importanța genului, precum și interesul artiștilor graficieni în a participa la un astfel de eveniment.


Photo credits: PosterFest 2018

În condițiile situației de „social distancing” și „stayhome” artiștii membri ai asociației continuă să fie activi prin lucrările lor pe forumuri și platforme online, precum și în social media. Ei consideră că aceste vremuri dificile îi vor face pe artiștii graficieni să fie mai sensibili în viitor față de problemele sociale și în viitorul apropiat probabil vor apărea mai multe afișe sociale care vor fi făcute voluntar sau la comandă de artiști, iar astfel genul de afiș social va deveni din nou un trendsetter în curentele artelor vizuale.



Illustration: Kemeny Gyorgy

Asociația Afișul Maghiar în colaborare cu Metropolitan University din Budapesta a deschis pe 8 aprilie 2020 o expoziție virtuală cu denumirea Quarantine, care poate fi văzută pe platforma OPLA.

Îi puteți urmări pe:
www.magyarplakat.hu
https://www.oplaprojekt.com/2020/04/08/karanten-quarantine/

_______

Seria de expoziții internaționale Design Flags este susținută de Qreator by IQOS.

Qreator by IQOS – Home of Creativity este unul dintre cei mai activi promotori și facilitatori de creativitate din zona culturală bucureșteană. Prin evenimentele pe care le organizează sau le găzduiește, Qreator by IQOS conectează comunitățile creative ale Bucureștiului cu toți cei pasionați de creativitate, în toate formele ei. Qreator by IQOS pune la dispoziţie un spaţiu în care aceștia se pot exprima și pot colabora, dar și resursele tehnologice necesare pentru a-și pune în practică ideile și proiectele. Mai multe informații pe www.qreator.ro și www.facebook.com/qreator.

Expoziție prezentă în cadrul Design Flags cu sprijinul Institutului Maghiar din București (Institutul Balassi).

Institutul Maghiar din București şi-a deschis porţile pentru publicul bucureştean în 1992. Institutul îşi propune ca prin manifestările sale să întărească şi să lărgească relaţiile culturale dintre România şi Ungaria. Aceste manifestări se extind pe toate domeniile artistice din cultura maghiară contemporană: expoziţii de artă plastică, concerte din diferite stiluri muzicale (clasic, jazz, popular) dialoguri şi dezbateri în cadrul unor mese rotunde, spectacole teatrale, filme, activităţi pentru copii şi serate de dansuri populare. Multe din manifestările centrului se organizează şi în diferite oraşe ale României.

Puteți urmări Institutul Maghiar din București pe:
http://www.bukarest.balassiintezet.hu/ro/
https://www.facebook.com/InstitutulMaghiar
https://www.instagram.com/balassibucharest