The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Timeless Jewelry. Design-ul de bijuterie contemporană întâlnește arta clasică

Articol / 19 Iul 2023 / Andra Mihai
  • Timeless Jewelry. Design-ul de bijuterie contemporană întâlnește arta clasică
1/1
Muzeul de Artă Brașov prezintă Timeless Jewelry, un concurs de design de obiect care invită creatorii din România, între 18 iulie și 3 septembrie 2023, să-și exprime viziunea creativă și să captureze esența artei clasice într-un design contemporan și atemporal, prin crearea de bijuterii inspirate din patrimoniul artistic inestimabil al muzeului. 

Concursul Timeless Jewelry invită artiștii și designerii să participe, până la început de septembrie 2023, cu propuneri de bijuterii, individuale sau colecții, inspirate dintr-o selecție de 21 de opere de artă aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Brașov. Lucrările care vor fi utilizate ca surse de inspirație pentru participanții la concurs pot fi descoperite și explorate în muzeu și pe platforma web dedicată proiectului, aici

Organizat în parteneriat cu Assamblage - Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană și cu Muzeul Național Cotroceni, concursul dorește să aducă o perspectivă nouă asupra modalităţilor de valorificare a patrimoniului muzeal, prin creație și design contemporan.

Timeless Jewelry are în centru caracterul unic și atemporal al bijuteriei, conectând poveștile bijutierilor și artizanilor de ieri, relevate în lucrările de artă, cu creația contemporană. Conceptul concursului se bazează pe reinterpretarea accesoriilor și bijuteriilor regăsite în operele de artă, urmărind crearea unor piese care îmbină elemente clasice și contemporane.

La finalul perioadei de înscriere și după evaluare, juriul va acorda cinci premii - câte un premiu în valoare de 10.000 de lei va fi acordat pentru fiecare propunere câștigătoare, suma reprezentând onorariul pentru conceptul artistic și drepturile de autor, precum și costurile aferente producției prototipului și a unei serii limitate de minimum 25 de bucăți.

Proiectele câştigătoare vor fi prezentate publicului larg, în luna octombrie 2023, la Romanian Jewelry Week și în cadrul a două expoziții organizate în spațiile partenerilor de proiect: Muzeul de Artă Brașov și Muzeul Național Cotroceni.

După încheierea concursului, obiectele câștigătoare vor fi disponibile în magazinele celor două muzee, oferind publicului prilejul să devină parte din acest demers care conectează trecutul cu prezentul, celebrând arta clasică și creatorii contemporani deopotrivă.

Juriul este alcătuit din profesioniști în domenii relevante, de dezvoltare ale acestui proiect: bijuterie contemporană, design, muzeologie și management cultural. Deciziile juriului sunt definitive și irevocabile.

Criteriile de evaluare care vor sta la baza jurizării propunerilor înscrise în competiție sunt: originalitatea (caracterul inovator și creativ al propunerii), relevanța (funcționalitatea în raport cu obiectivul concursului, de a dezvolta o bijuterie sau o colecție de bijuterii în acord cu tema concursului), fezabilitatea (abordarea realistă a bugetului și posibilitatea de implementare a proiectului propus ȋn limitele de buget impuse și a detalierii bugetului), calitatea design-ului și viabilitatea comercială.

Regulamentul, mecanismul și informații suplimentare despre concurs și înscriere sunt disponibile aici.
 
***

Concursul Timeless Jewelry este lansat în cadrul proiectului „Ecouri ale prestigiului” inițiat de Muzeul de Artă Brașov în parteneriat cu Assamblage - Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană și Muzeul Național Cotroceni. Proiectul este co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Puteți urmări activitatea Muzeului de Artă Brașov și pe platformele social media.

Facebook / Instagram / Youtube / LinkedIn