The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Prima ediție ZAIN

Interviu / 09 Noi 2015 / Maria Neneciu
  • Prima ediție ZAIN 201
  • Prima ediție ZAIN expoziția centrală
  • Prima ediție ZAIN KOAH
  • Prima ediție ZAIN Oana Stoica
  • Prima ediție ZAIN Prototip Studio
  • Prima ediție ZAIN Veronica Frișan
1/6
Un eveniment proaspăt de design – ZAIN – Design Expressions  va debuta pe 12 noiembrie 2015 la Cluj-Napoca și se va traduce în 4 zile, 11 evenimente , 400mp destinați expoziției centrale unde 60 de designeri din toată țara își vor prezenta creațiile în fața publicului larg.

Am stat de vorbă cu Florina Dascăl- arhitect și manager de proiect la ZAIN despre această inițiativă și ce își propune ea. 
 
Povestește-mi puțin despre proiectul Zain, cum s-a născut el și cine îl organizează?
ZAIN este un proiect de suflet care a pornit, la fel ca toate inițiativele echipei noastre, ca o idee măruntă care va zgudui puțin zona de confort în care ne aflăm noi, personal, cât și orașul în care trăim. Noi, cei din echipă, ne-am cunoscut în facultate (fiind mai cu toții arhitecți), pe vremea când organizam Zilele Arhitecturii. Între timp, am terminat facultatea, dar ne-am dorit să continuăm cu proiectele pe care le-am imaginat de-a lungul timpului pentru Cluj. Așa s-a născut Asociația PLAI-Laborator Public de Arhitectură și Inovație, care, împreună cu prietena noastră Codruța Ghiran de la Arts&Brands, organizează ZAIN-Design Expressions. Suntem bucuroși că ni s-au alăturat pe parcurs prieteni din alte domenii care ne completează. În momentul de față, echipa ZAIN este formată din Georgiana Ciceo, Florina Dascăl, Răzvan Luca, Codruța Ghiran, Alexandra Mihali, Alexandru Rotar, Diana Apan, Andra Magda, Roxana Pop, Anca Bonta, Ada Marcu, Dora Pop și Adrian Botan. 

Ce vă doriți de la această primă ediție și ce va conține programul de anul acesta? Știu că proiectul are mai multe componente.
Pentru prima ediție ne-am propus să punem accentul pe procesul de lucru al fiecărui designer, să scoatem în evidență parcursul fiecăruia de la idee la produs finit, în dorința de încerca să înțelegem , atât noi cât și publicul vizitator, despre ce vorbim când vorbim despre design. Așadar, toate evenimentele gravitează în jurul acestei idei. Avem Expo Central, unde designerii ne vor arăta în diverse forme modul în care se concretizează munca lor, Turning Talents into Jobs - seria de discuții care prezintă provocările și împlinirile muncii de designer, Studio Crawling - locul în care designerii își deschid porțile atelierelor pentru vizitatori, Meșteșug Contemporan - unde readucem în atenție tehnici tradiționale de lucru, Fashion Show - prezentare de modă în care designerul se va afla de această dată în prim plan, și Workshopul de Design Urban - care vine cu alternative la situația unor spații publice clujene.  
 
Ce vă propuneți de la acest proiect, care sun principalele lui obiective, pe termen scurt  și pe termen mediu sau lung? Va deveni el un eveniment anual?
ZAIN a pornit de la nevoia de a crea un dialog în jurul fenomenului de design românesc, de această dată la Cluj-Napoca. Proiectul este gândit ca o inițiativă pe termen lung, care poate căpăta în timp capacitatea de a coagula comunitățile de designeri români într-un scop comun, acela de a susține designul românesc de calitate. Ne propunem, așadar, ca ZAIN să devină un eveniment anual și vrem ca acesta să nu rămână unul punctual, ci să se materializeze în mai multe momente cheie pe parcursul anilor care urmează. Desigur, acesta e planul, dar pentru început lăsăm evenimentele din 12-15 noiembrie să vorbească pentru noi. 
 
Ce designeri aveți în expoziția centrală și la ce să ne așteptăm de la aceasta? Aveți o temă a ediției sau cum s-a făcut selecția acestora? Cine se va ocupa de amenajare spațiului?
Punctul zero al evenimentului este Expoziția Centrală care va aduna la un loc peste 60 de designeri din secțiunile Design de Produs, Design Vestimentar și Design de Brand. Majoritatea produselor expuse vor fi însoțite de o formă de reprezentare a procesului de realizare. La această primă ediție, designerii au fost invitați atât să participe, cât și să recomande colegi care ar fi interesați de eveniment. În lipsa unui curator la această primă ediție, am fost plăcut surprinși de implicarea designerilor în realizarea a ceea ce va deveni Expo Central. Amenajare expoziției va fi realizată de echipa ZAIN sub coordonarea colegei noastre, arhitect Codruța Ghiran. 
 
Vă propuneți să integrați și dimensiunea locală a designului în acest eveniment? Și dacă da, cum? 
Cu siguranță, da! Practic, toată ideea evenimentului a pornit de la o nevoie de exprimare întâlnită la nivel local cam în toate domeniile industriilor creative. În cazul designerilor clujeni, o mare parte dintre ei au fost deja expuși și promovați la București. De această dată sunt cu toții foarte încântați să expună "acasă". Ne-am dorit ca la acestă ediție să ne apropiem cât mai mult de realitatea zilnică a unui designer, și am început cu designerii clujeni. Am realizat, așadar, filmul ÎN PROCES care deschide, virtual, porțile a 3 ateliere de design clujene iar, la ZAIN, în cadrul Studio Crawling deschidem porțile unor ateliere vor fi deschise pentru vizitatori.
 
Cum este finanțat Zain și ce parteneri  aveți la acesastă primă ediție?
Evenimentul este finanțat atât prin Fondurile nerambursabile destinate proiectelor culturale oferite prin selecție de către partenerii noștri instituționali Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj, cât și cu sprijinul partenerilor noștri din mediul privat, care până în momentul de față, sunt: Arts&Brands, Grup Transilvae , BCR și Dizainăr.

Program ZAIN
Evenimentul debutează cu Vernisajul expoziției centrale - joi, 12 noiembrie, de la ora 19:00, la spațiul Expo Central - Piața Ștefan cel Mare nr. 18 (vis-a-vis de Teatrul Naţional Cluj-Napoca).
Vineri, 13 noiembrie la ora 20 are loc Fashion Show-ul din cadrul ZAIN, care va avea loc la Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu nr 21. Show-ul prezintă colecțiile lui Ovidiu Pop și a Irinei Voinea, completate de accesoriile de la Meze Headphones, prototip studio, Raluca Buzura, Mihaela Glăvan și INDEE.
 
Sâmbătă, 14 noiembrie la ora 18 are loc Meet the designers, momentul în care, publicul vizitator are ocazia să interacționeze cu designerii prezenți în expoziția centrală.
 
Apoi, duminică, 15 noiembrie la ora 12, va avea loc Designers Brunch, tot în Piața Ștefan cel Mare. 
 

ÎN PROCES 

“În proces” este un proiect video inițiat de echipa ZAIN, prin care se documentează, descompune și reconstruiește apoi activitatea care se petrece în spatele produsului de design.

“Dorim să aflăm împreună cum se ajunge de la idee la produs, care sunt metodele de lucru, care sunt provocările și bucuriile procesului de design. Să arătăm publicului, alături de creatori, atât produsul, cât și devenirea lui.” punctează Florina Dascăl, arhitect și manager de proiect la ZAIN. 
 

În Proces-Prototip Studio
 
 În Proces-Adriana Goilav