The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Ziua Iei

/ 26 Iun 2015 / INSTITUTE.RO
  • Ziua Iei
  • Ziua Iei
  • Ziua Iei
  • Ziua Iei
1/4
Pentru a doua oară în istorie, pe 24 iunie, s-a sărbătorit Ziua Universală a Iei. Anul acesta a început pe 20 iunie, în ajunul solstiţului de vară, şi s-a terminat pe 24 iunie, de Sânziene. Cu această ocazie, ia a fost îmbrăcată de multe doamne și domnișoare din companii, a fost prezentă în sute de selfi-urile și a avut și propriul hashtag. 

Ziua Iei a fost celebrată și la Mall Promenada printr-un seminar de inițiere în arta acului și a cămășii tradiționale românești, eveniment ce a marcat finalul expoziției „ie veche, ie nouă”, cu desemnarea celor două ii câștigătoare.
 
Expoziția a reunit 29 de piese originale, lucrate manual de membrele comunității SEMNE CUSUTE, și s-a încheiat cu un seminar de coasere a iilor, susținut de Ioana Corduneanu, fondatoarea blogului SEMNE CUSUTE și a comunității SEMNE CUSUTE ÎN ACȚIUNE. Au fost expuse 3 categorii de piese: ”IE NOUĂ” – un omagiu adus creativității, care a cuprins 7 piese cusute de la zero, “IE VECHE” – un omagiu adus tradiției, care a cuprins 10 piese cusute pornind de la o ie existentă, „IE ÎN DEVENIRE” – 12 piese care fie au fost finalizate după termenul limită, fie erau încă în lucru. 
 
Evenimentul s-a bucurat și de prezența Iuliei Gorneanu, una dintre susținătoarele active ale culturii românești și curatorul primei expoziții de ii găzduite de mall Promenada, „IA: Semne și Poveste”. Aceasta deține o colecție impresionantă cu veșminte autentice, cusute sau țesute manual, din toate zonele țării, unele dintre ele datând chiar din anul 1900.
 
Odată cu acest eveniment, a fost decisă și tema concursului de anul viitor, „IA AIDOMA”, care va urmări reproducerea unor cămăși românești care se regăsesc în prezent în muzee prestigioase din lume precum Muzeul Metropolitan din New York sau Muzeul de Textile din Canada.