The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Recomandări pentru Crăciun: AlbAlb

Articol / 02 Dec 2020 / The Institute
  • Recomandări pentru Crăciun: AlbAlbAlbAlb
  • Recomandări pentru Crăciun: AlbAlbAlbAlb
  • Recomandări pentru Crăciun: AlbAlbAlbAlb
  • Recomandări pentru Crăciun: AlbAlbCeramic Sparrow
  • Recomandări pentru Crăciun: AlbAlbFelicitare de Crăciun - Georgiana Chițac
  • Recomandări pentru Crăciun: AlbAlbGlob - Agnes Keszeg
  • Recomandări pentru Crăciun: AlbAlbIlustrație Crăciun - Agnes K.
  • Recomandări pentru Crăciun: AlbAlbIrina Neacșu - Christmas Ilex
1/8
AlbAlb este un spațiu special, unde poveștile din spatele obiectelor ajung și ele pe...rafturi, pentru a fi cunoscute și apreciate, din convingerea că acestea transformă și înnobilează produsele.

AlbAlb este un concept-store local de artă și design, în care puteți descoperi, atât la adresa fizică de pe strada Șerban Petrescu, din București, cât și la cea virtuală, o selecție interesantă de ceramică, bijuterie, ilustrație, obiecte decorative, cadouri și lucrări de artă în serii limitate, semnate de artiști și designeri români.

Dacă sunteți în București, vă recomandăm o plimbare și o vizită fizică, pentru a descoperi o casă interbelică minunată, dar și pentru a vă bucura de poveștile obiectelor într-un spațiu pregătit de Crăciun.

Am stat de vorbă cu Cristina Olteanu, cea care a inițiat AlbAlb, despre ce înseamnă acest proiect și ce își propune el, dar și despre idei de povești și cadouri pentru o iarnă tihnită și despre evenimentele și produsele speciale pe care le puteți descoperi aici în luna decembrie.

Cum s-a născut proiectul AlbAlb și în ce se traduce el?
AlbAlb s-a născut din aprecierea pentru lucrurile făcute cu pasiune, fie că vorbim de artă, design sau meșteșug - toate au în comun o pasiune, un talent și dorința de a crea ceva deosebit. La fel ca publicul AlbAlb, înainte de a porni acest proiect, eram și eu admiratoare și consumatoare a produselor lucrate manual de creatorii români. Mi-am propus prin acest proiect să aduc laolaltă tot ce îmi place mai mult din designul românesc și să-l pun în legătură cu publicul care înțelege și apreciază munca, talentul și pasiunea din spatele acestor produse. Mai mult decât produsul în sine, AlbAlb este despre povestea obiectuluiși experiența descoperirii.

Cum ai defini tu universul AlbAlb în 5 cuvinte?
pasiune, experiență, poveste, individualitate, descoperire.

Ce vă propuneți de la și cu acesta în viitor?
Speranța pentru AlbAlb este să reușească să meargă mai departe, să devină și să se mențină un reper pentru ce înseamnă produse realizate de creatori români, produse unicat sau în serii limitate. Pentru aceasta, obiectivul nostru este să facem publicul conștient că produsele de la AlbAlb sunt atent selecționate pentru calitate și originalitate, dar în același timp este vorba de un magazin viu, în care de fiecare dată vor descoperi ceva nou.

Ce designeri și ce produse se pot găsi pe Șerban Petrescu?
În prezent colaborăm cu aproximativ 100 de artiști și designeri români, dintre care: Ceramic Sparrow, Gruni, Irina Neacșu, Daniela Cățoi, Alexandra Constantinescu, Tactil Util, Sandra Berghianu, Atelier Tron, Le Dot, Simina Filat, Maria Paltin, monom, Marie Nouvelle, Flair Scent, Agnes Keszeg, Micul Haos, Căsuța cu cerdac, Corina Marina, Ana Marchetanu, Tataie Studio, Woodby. Produsele sunt variate precum creatorii lor: bijuterie de autor, ceramică (căni, vaze, decorațiuni, bijuterii), obiecte de sticlă, jucării, genți și accesorii din piele, lumânări parfumate, ilustrații, eșarfe și produse textile, cărți, felicitări, lămpi unicat, covoare produse manual ș.a.

Povestește-ne puțin și despre casă/spațiu. Cum l-ai găsit?
Spațiul a apărut disponibil exact când a trebuit și s-a dovedit perfect pentru acest proiect, atât prin compartimentare,cât și prin poziție și deschiderea către parcul George Călinescu. Este o vilă interbelică, de curând renovată, care pe timp de zi scaldă spațiul într-o lumină primitoare și completează perfect energia produselor expuse. Zona este una liniștită și cu multă verdeață, preferată pentru plimbările de weekend.

Cui se adresează proiectul vostru? Cine este clientul vostru, dar mai ales ce parteneri aveți sau vă propuneți să aveți pe viitor?
Proiectul se adresează celor care apreciază pasiunea și povestea din spatele unui obiect. O cană nu este numai o cană, ci ea poartă energia și dedicarea celui care a creat-o. Clienții AlbAlb sunt în principal tineri, între 25 și 45 de ani, oameni cu deschidere către frumos și experiențe deosebite. A oferi un cadou nu înseamnă numai cadoul în sine, ci și experiența de a-l căuta și a-l selecta cu gândul la persoana care îl va primi. El spune ceva atât despre tine cât și despre cum îl percepi pe cel căruia i-l dăruiești.

Cum selectați produsele pe care le vindeți și care sunt, din experiența voastră, cele mai apreciate obiecte și proiecte?
Selecția este foarte importantă în acest domeniu. Pentru noi este esențial ca produsele oferite să se integreze poveștii AlbAlb, să păstreze atmosfera plăcută și energia armonioasă a spațiului. Produsele sunt selectate însă în primul rând având în minte profilul clientului, interesele și gusturile sale, dar trecând de fiecare dată alegerea prin filtrul calității produsului și al consecvenței parcursului artistic al creatorului. Ni se reconfirmă mereu că cele mai apreciate obiecte și proiecte sunt cele în care creatorul/ inițiatorul a depus cea mai multă pasiune și muncă. Acest lucru nu trece niciodată neobservat.

Ce credeți că lipsește pieței de design românesc și ce sperați să se întâmple în următorii 5 ani în acest sens?
Ca în toate piețele aflate încă la început, cred că trebuie să ne educăm cu toții, atât creatorii, cât și publicul și intermediarii. Lipsește experiența, dar în timp cred că se vor cerne niște repere de bune practici și va spori profesionalismul. Cred că fiecare în parte își dorește acest lucru, doar că lucrurile nu se pot face peste noapte și ele se vor așeza în timp. Deja am putut observa în ultimii ani o creștere a numărului de creatori, clienți și proiecte, dar și a calității și impactului lor.

Ce ofertă de decorațiuni și idei de cadouri de sezon putem găsi la voi?
AlbAlb a devenit deja o destinație îndrăgită de cei care caută un cadou deosebit. Nu doar de Crăciun, dar pe parcursul întregului an, aici se aleg cadouri speciale, care să transmită atât gusturile rafinate ale celui căruia îi sunt oferite cât și ale celui care le oferă. În plus, de Crăciun avem decorațiuni de pom din ceramică, hârtie reciclată sau carton, toate lucrate manual, dar și felicitări, ilustrații tematice sau ornamente în spiritul sărbătorilor. Fiecare weekend din decembrie este rezervat unui eveniment de tip Pop-up shop, în care unul sau mai mulți artiști invitați vor expune o gamă mai largă din produsele lor, potrivite pentru sărbători.

3 melodii pe care le-ați pune pe un playlist together
Let’s do it - Eartha Kitt
Young Folks - Peter Bjorn and John
Nothing can stop us - Saint Etienne