The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

„This is how Meta really feels” – artă, știință și emoție într-o instalație new-media inovatoare la București!

Articol / 04 Iun 2025 / Andra Mihai
  • „This is how Meta really feels” – artă, știință și emoție într-o instalație new-media inovatoare la București!
1/1
 În zilele de 8 și 9 iunie, între orele 17:00 – 21:00, publicul este invitat să viziteze instalația new-media „This is how Meta really feels”, găzduită de IDLE Gallery, situată pe strada Popa Soare nr. 40, în centrul Bucureștiului. Accesul este gratuit. 

Proiectul propune o experiență artistică imersivă, aflată la intersecția dintre artă contemporană, neuroștiință și tehnologie, și aduce în atenția publicului un video eseu infografic realizat pe baza unor date obținute prin intermediul unei cască EEG (electroencefalogramă). Aceste date au fost colectate în cadrul unei instalații anterioare – „Camera Meta” – și au fost ulterior analizate cu ajutorul unor metode avansate de machine learning, pentru a genera tipare comportamentale și emoționale.

Rezultatul este o lucrare video digitală care oferă o vizualizare artistică a modului în care mintea umană reacționează în fața artei. Instalația devine astfel un comentariu sensibil și provocator asupra relației dintre corp, minte și tehnologie, dar și un instrument de explorare a identității noastre digitale și a modului în care ne raportăm la memoria virtuală– la urmele pe care le lăsăm în spațiul digital și la felul în care acestea ne influențează emoțiile și comportamentele.

În cadrul evenimentului de pe 9 iunie, la orele 19:00, are loc o conferință susținută de Raluca Buturoiu, conferențiar universitar la Facultatea de Comunicare și Relații Publice, din cadrul SNSPA.

Proiectul este totodată o invitație la introspecție și conștientizare. Într-o lume în care suntem tot mai conectați digital, dar adesea deconectați de propriile stări interioare, instalația subliniază importanța conștientizării emoționale și a unei relații echilibrate cu tehnologia. Prin îmbinarea instrumentelor științifice cu expresia artistică, autorii proiectului creează un spațiu de reflecție asupra modului în care ne raportăm la noi înșine și la realitatea din jur.

 
Echipa de creație:
Curatori instalație: Teodora Tudose, Mihai Ivașcu și Antonia Itineanț
New Media: Cristina Bodnărescu
Scenografie: Miruna Croitoru
Sound design: Daniel Stănciucu

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect susținut de Innovr-solutions.

Parteneri: Idle Gallery, ETAJ – artist run space, Liternet, UNATC București, Colegiul Național „Grigore Moisil” București, Societatea Română de Radiodifuziune – București FM, Facultatea de Comunicare și Relații Publice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), The Institute, Happening.