The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Conferințe și un atelier de stickere imprimate prin tehnica linogravurii, parte din programul DIPLOMA 2019

Articol / 09 Oct 2019 / The Institute
  • Conferințe și un atelier de stickere imprimate prin tehnica linogravurii, parte din programul DIPLOMA 2019
  • Conferințe și un atelier de stickere imprimate prin tehnica linogravurii, parte din programul DIPLOMA 2019
  • Conferințe și un atelier de stickere imprimate prin tehnica linogravurii, parte din programul DIPLOMA 2019
  • Conferințe și un atelier de stickere imprimate prin tehnica linogravurii, parte din programul DIPLOMA 2019
  • Conferințe și un atelier de stickere imprimate prin tehnica linogravurii, parte din programul DIPLOMA 2019
1/5
Ne apropiem de cea de-a şasea ediţie a festivalului naţional dedicat tinerilor artişti, DIPLOMA, un proiect inițiat de The Institute și inspirat de UniCredit Bank.

În intervalul 11-20 octombrie 2019, în București, clădirea monument istoric de pe Str. C.A. Rosetti nr. 3 (Piața George Enescu), vizitatorii festivalului au ocazia să admire lucrările a peste 120 de tineri artişti înainte ca acestea sa fie expuse în galerii sau muzee locale şi internaționale.

Programul festivalului este completat de o serie de conferinţe, Diploma Talks, organizate anul acesta sub formă de panel, dar și de un atelier de stickere imprimate prin tehnica linogravurii susținut de artista Maria Bălan, realizat în colaborare cu platforma feeder.ro.

Conferințele Diploma Talks sunt dezvoltate alături de Universitatea Națională de Arte București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu și Ordinul Arhitecților din România.

14 octombrie, 11:00 – 14:00, Anatomia unui business creativ
@Universitatea de Arte şi Design Bucureşti, Calea Griviței nr. 28. Înscrierea gratuită aici.

Adresată studenților și tinerilor absolvenți de arte aplicate, conferinţa moderată de designerul Carla Szabo va prezenta o serie de exemple și rețete de business-uri creative din România, dar mai ales secretele anatomiei unui business de succes: de la strategii de marketing și pricing, până la comunicare, distribuție sau cum se face un business plan.
Conferința îi aduce în faţa tinerilor artişti pe Andreea Tron (fondator Atelier Tron), Elisabeta Gedo (fashion editor Glamour), Florin Cobuz (co-CEO NOD Makerspace), Laura Călin (fondator V Fair), Mihaela Glăvan (fondator Mihaela Glăvan) şi Mirela Bucovicean (fondator Molecule F).
Carla Szabo este un designer de bijuterii surprinzător. Piesele ei schimbă cu graţie registrul şi trec fără efort de la design conceptual la piese inteligente, dar şi la piese amuzante. Locuieşte şi munceşte în Bucureşti şi este unul dintre artiştii care fac din oraşul nostru un loc mai interesant.
Andreea Tron este fondatoarea Atelier Tron, un spațiu de experiment care se concentrează pe crearea de peisaje textile și transformarea lor într-o serie de obiecte gândite să educe spre a fi mai buni cu noi, cu ceilalţi și cu mediul care ne înconjoară. Educaţia ei formală include un Master în Arhitectură la TU Eindhoven, un semestru de studii urbane la KTH Stockholm și o licenţă la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București.
Elisabeta Gedő este editor de modă și stilist la revista GLAMOUR. A studiat grafică la UNArte și Spectacol/Multimedia/Societate la CESI. În ceea ce privește moda, îi plac abordările creative extrem de personale. Atunci când creează, preferă să pornească de la stereotipurile umane care apar în diferite subculturi.
Laura Calin este fondatoarea V fair, târg de design contemporan și cultură vintage și este implicată în alte proiecte care îmbină yoga, wellbeing-ul, frumusețea organică și bunătățile sănătoase.
Mihaela Glăvan și-a lansat propriul brand de încălțăminte în 2003. Cu un design grafic, arhitectural și special, pantofii Mihaela Glavan au fost remarcați atât în România, cât și la nivel international, la festivaluri precum Mercedes-Benz Berlin Fashion Week , London Fashion Week, MQ Vienna Fashion Week, Montreal Fashion Week, Cyprus Fashion Week, Kiev Fashion Week.
28 de ani experiență în 9 industrii diferite și mai mult de 13 job-uri costituie o bază solidă de cunoștințe pentru Mirela Bucovicean, desemnată de 4 ori una dintre cele mai puternice femei în business de către Business Magazine și câștigătoare a Globului de Cristal Beau Monde pentru Antreprenoriat. În 2010, Mirela a pus bazele Molecule –F.com, prima platformă de comercializare și promovare a produselor realizate de designeri români.

15 octombrie, 11:00 – 14:00, Piața de artă
@Universitatea de Arte şi Design Bucureşti, Calea Griviței nr. 28. Înscrierea gratuită aici.

O conferință dedicată tinerilor studenți și absolvenți de arte, interesați să afle, direct de la specialiști, despre cum funcționează piața de artă din România, care este specificul acesteia, dar mai ales cum și ce pot face pentru a intra rapid în acest univers.
Conferinţa este susţinută de Carmen Casiuc (curator), Ioana Ciocan (director Art Safari), Mihai Zgondoiu (artist, curator), Roxana Gamarț (fondator MOBIUS Gallery) şi Suzana Dan (fondatoare Noaptea Albă a Galeriilor).
Carmen Casiuc este scriitoare de artă și curator. Lucrează cu idei și acțiuni care explorează relaţia dintre iraţional, tradiţiile ezoterice şi oculte din Modernism şi retorica producţiei artistice tinere. A studiat Istoria și Teoria Artei în cadrul Universității Naționale de Arte din București și a completat o rezidență de un an în Cercetare Vizuală la Universitatea din Lyon (PRES), Franța. A realizat un stagiu de un an în cadrul muzeului Albert şi Victoria din Londra, a colaborat cu galerii precum Nicodim (Bucureşti), Jecza (Timişoara), Mobius (Bucureşti) şi a coordonat programul atelierului 35 (Bucureşti) pentru ultimul an.
Ioana Ciocan este curator independent, director general al Pavilionului de Artă București – Art Safari, membru în juriul Concursului național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 58-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia (2019), vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru al consiliului științific al Muzeului Național Cotroceni.
Mihai Zgondoiu este artist, curator și galerist independent cu studii doctorale în domeniul artelor vizuale. Începând cu anul 2014 este lector univ. dr. asociat la Universitatea Națională de Arte din București, iar din 2018 (în paralel) și la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. De asemenea, Mihai a fost iniţiator şi coordonator al galeriei Atelier 030202 din București (2009 până în prezent), co-curator al galeriei geamMAT a Muzeului de Artă din Timișoara (2012 – 2014) și Co-Curator al proiectului Atelier în tranziție (2009-2013).
Roxana Gamarț este galerist, manager cultural și traducător literar, cu o deosebită sensibilitate în dezvoltarea comunității urbane din care face parte. În prezent, Roxana este fondatoarea galeriei de artă contemporană Mobius, deschisă în 2016, unde dezvoltă un program expozițional ce amplifică dimensiuni specifice literaturii, precum narațiunea, ficțiunea, identificarea și angajamentul spectatorului în relație cu obiectul artistic.
Suzana Dan este artistă, producătoare și îngrijitoare de expoziții, fondatoare a Asociației Ephemair, inițiatoare a unor proiecte ca: Noaptea Albă a Galeriilor, Weekend-ul Galeriilor sau Art on Display. Din 1999 meșterește expoziții mai mult sau mai puțin personale. În ultimii trei ani și-a împletit destinul cu unul dintre cele mai faine spații destinate culturii contemporane din București: Rezidența BRD Scena9.

16 octombrie, 16:30 – 19:00, Modalități de exercitare a meseriei de arhitect
@Sala Frescelor, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, Str. Academiei 18-20. Înscrierea gratuită aici.

Conferința se adresează tinerilor studenți și absolvenți de arhitectură și urbanism și își propune să le prezinte acestora o serie de oportunități și posibilități la început de drum, precum și să stabilească aspecte pragmatice legate de stagiul de practică și modalități alternative de exercitare a meseriei de arhitect.
Moderator va fi Raluca Munteanu, arhitect şi vicepreședinte OAR. La discuţie vor lua parte arhitecţii Anca Cioarec și Brîndușa Tudor (Stardust Architects), Irina Meliță (partener Poster, vicepreședinte OAR București), Iulia Stanciu (fondator STARH, președinte CNADS OAR, profesor UAUIM), Justin Baroncea și Sabin Dumitriu (Pluto.by.Night).
Conferința face parte dintr-o serie de proiecte dedicate tinerilor arhitecți semnate de Ordinul Arhitecților din România.
Raluca Munteanu este Vicepreședinte OAR Educație, stagiu și formare profesională, arhitect cu experiență și pasiune pentru mediu și patrimoniu, absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București (1994-2000), cu studii de master la Fachhochschule din Köln printr-o bursă DAAD (2001-2003). Conduce propriul birou de arhitectură Arhi-Mede Studio și colaborează cu Fundația Pro Patrimonio pentru proiectele de salvare și punere în valoare a clădirilor și siturilor de patrimoniu în pericol, activitățile de educare și conștientizare a valorii și importanței patrimoniului.
Stardust architects* sunt Anca Cioarec și Brîndușa Tudor, arhitecte și asistente la atelierul de proiectare din anul I în cadrul Facultății de Arhitectură a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Stardust architects*, fondată în 2011, caută experiențe poetice în procesul de design, din dorința de a încetini automatismele de utilizare a spațiilor și a obiectelor, propunând momente de liniște, prezență sau reflecție.
Irina Meliță este partener în biroul de arhitectură Poster (www.theposter.ro), fondat împreună cu Stefan Simion în 2007, şi Vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor filiala Bucureşti. A studiat arhitectura la Universitatea de Arhitectură și Ubanism Ion Mincu din București între 1998 si 2004, absolvind ulterior şi Masterul de Dezvoltare Urbană Integrată în cadrul aceleiași instituții. Timp de patru ani, 2004-2008, a colaborat la „Ion Mincu” ca asistent în cadrul atelierului anul I. Între 2004 și 2007 a lucrat ca arhitect în birouri din București, Geneva și Paris.
Iulia Stanciu este arhitect din 1987, a înființat și este asociat la biroul de arhitectură STARH din 1996, este doctor în arhitectură și profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București din 1992. A făcut și face parte din consiliile de conducere ale Ordinului Arhitecților (vicepreședinte mandatul 2016-2018), din comisia Zonală a munumenteleor istorice Bucuresti, Giurgiu Ilfov (2016-2018). Este președintele Comisiei Naționale de Acordare a Dreptului de Semnătură a Ordinului Arhitecților din România.
Justin Baroncea reciclează din 2009 obiecte disparate, fragmente de tehnologie ieșită din uz și componente de aparate electrice pe care le transformă în OZN-uri aparent utile. În 2015 a publicat o carte despre iepuri și sateliți agățați de tavan și în 2017 o carte de doi metri lătrați despre lămpi care latră și se plimbă hai-hui pe strazi. Între timp a construit avioane fixe cu elice care fac lumină doar atunci când piloții (locatarii) consideră oportun.
Sabin Dumitru lucrează ca designer și arhitect. Este autorul, alături de Square One, al câtorva proiecte vizibile, printre care: Petrom City, Entrance Concept Store, Cărturești Carusel, Observator. În 2018 a fondat, alături de Claudia Voinea, Pluto.by.Night, un studio de design cu focus pe proces și pe găsirea unor teritorii comune între artă, arhitectură și design.

Atelier de stickere imprimate prin tehnica linogravurii cu Maria Bălan, by feeder.ro x DIPLOMA // 17 octombrie, 16:00 – 18:00.
@Strada C.A. Rosetti nr. 3 (Piaţa George Enescu).

Înscrierea gratuită se face la feeder@feeder.ro, cu numele participantului, adresa de email și numărul de telefon. Sunt disponibile 14 locuri.
Atelierul urmăreşte explorarea artei ca mijloc de regenerare urbană, folosind street art-ul pentru a semnala locurile preferate din București, orașul devenind astfel o pânză colectivă.
Totodată, workshop-ul are ca scop încurajarea exprimării individuale și facilitarea dialogului. Oricine este binevenit, indiferent de abilitatea artistică. Atelierul este organizat în colaborare cu platforma feeder.ro.
Maria Bălan este o artistă din București, dezvoltată multilateral, care a studiat Arte Grafice la Universitatea Națională de Arte București și arhitect nepracticant. Mariei îi place să picteze pereți, să creeze ilustrații de carte, precum și artă digitală (concept art, animație 2D, design poster), cu accent pe portrete și expresii umane. Activitatea ei a fost recunoscută cu Premiul Bienalei Internaționale de Afiș și Ilustrație de Carte a Tinerilor Artiști, Timișoara, 2013. În 2018, ea a prezentat prima expoziție individuală, „Neștiuții”, și a dezvăluit abilități didactice uimitoare în timpul atelierului de linogravură pentru copii Un-hidden Bucharest. În 2019, a expus lucrări recente în expoziția colectivă Rampa One @Plant Village alături de John Dot S și Robert Obert și a participat la expoziția de grup Un-hidden Bucharest din cadrul Romanian Design Week 2019, expoziția centrală, secțiunea Multidisciplinar.

Mai multe informații despre DIPLOMA sunt disponibile pe diplomafestival.ro

Te aşteptăm!