The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Cristina Neagu // Escocesa Art Centre

Articol / 13 Noi 2014 / Participant diploma 2014
  • Cristina Neagu // Escocesa Art Centre
  • Cristina Neagu // Escocesa Art Centre
  • Cristina Neagu // Escocesa Art Centre
  • Cristina Neagu // Escocesa Art Centre
  • Cristina Neagu // Escocesa Art Centre
  • Cristina Neagu // Escocesa Art Centre
  • Cristina Neagu // Escocesa Art Centre
  • Cristina Neagu // Escocesa Art Centre
  • Cristina Neagu // Escocesa Art Centre
  • Cristina Neagu // Escocesa Art Centre
1/10
Localizare
Proiectul propus este amplasat în Barcelona, în cartierul Poblenou, cartier ce dispune de la începutul anului 2000 de programul de revitalizare urbană 22@. Programul propune o redistribuire de funcțiuni actuale la nivelul întregului cartier, ce dă naștere unei noi centralități, în pas cu ultimele descoperiri din sfera tehnologică, antrenând astfel întreaga comunitate.

Fabrica Escocesa este amplasată la confluența țesutului industrial al secolui XIX și țesutului ortogonal Cerda al secolului XX și poate fi inclusă pe ceea ce se poate numi „axul cultural Bolivia”, care include Teatrul Național Catalunya, Auditoriul, Muzeul de Design, Centrul Cultural Hangar (reconversia fabricii Can Ricart).

Trecutul
Construită în anul 1845, fabrica “La Escocesa”, are o activitate bogată în perioada industrială pentru ca apoi, în anul 1999, să fie transformată într-un spațiu de creație și punct de întâlnire pentru sute de artiști din oraș.

În anul 2007, în urma presiunilor exercitate de comunitate, primăria cataloghează fabrica drept Patrimoniu Industrial și aprobă planul de renovare al acesteia pentru care însă nu s-au găsit fonduri; se stabilește ca fabrica să fie inclusă în Planul Strategic de Cultura (2006), în cadrul programului „Fabrici pentru creația artistică”.

În perioada 2005-2012 numărul artiștilor scade de la 70 la 10, semnalizând probleme economice și trăgând un semnal de alarmă asupra viitorului acestui monument industrial.

Prezentul
Având în vedere istoricul generat de complexul industrial Escocesa și situația sa actuală, se propune o regenerare care să depășească metamorfoza funcțională, care deja a avut loc în urmă cu aproape 15 ani. Este necesară o revitalizare care să genereze schimbări la nivelul cartierului. Prin adăugarea unei componente educaționale, care să cuprindă un spectru mai larg al artelor, se asigură o mai bună relaționare cu comunitatea, care acum are ocazia să participe, nu doar să privească.

Centrul de artă propus este fragmentat în două ramuri: arte vizuale – adăpostite în fosta fabrică și artele spectacolului – adăpostite într-un volum nou propus, aflat în echilibru cu țesutul urban industrial înconjurător.

Din punct de vedere volumetric, am propus un corp de clădire nou, care să se subordoneze țesutului existent, amintind de siluetele vechilor fabrici ce dominau zona. Fațada tip ”double skin” prezintă un model realizat prin reinterpretarea formelor geometrice ale plăcilor ceramice spaniole tradiționale.


Portofoliu: http://issuu.com/cristina.neagu/docs/portfolio