The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Ioana Bunciu Săraru // Ansamblu urban Vatra Luminoasă

Articol / 13 Noi 2014 / Participant diploma 2014
  • Ioana Bunciu Săraru // Ansamblu urban Vatra Luminoasă
  • Ioana Bunciu Săraru // Ansamblu urban Vatra Luminoasă
  • Ioana Bunciu Săraru // Ansamblu urban Vatra Luminoasă
  • Ioana Bunciu Săraru // Ansamblu urban Vatra Luminoasă
  • Ioana Bunciu Săraru // Ansamblu urban Vatra Luminoasă
  • Ioana Bunciu Săraru // Ansamblu urban Vatra Luminoasă
  • Ioana Bunciu Săraru // Ansamblu urban Vatra Luminoasă
1/7
Amplasament: Șos. Iancului nr 90 – (fosta fabrică de confecții  Zefirul)
Arie amplasament: 21.977mp,
POT:32%, CUT 1.1,
Arie carosabil 2.795mp,
Arie construită: 7.032 mp 
Arie desfășurată: 26.500 mp

Proiectul este un dialog între cercetarea realității arhitecturii domestice și posibilitățile sale de dezvoltare în contextul Bucureștiului. Demersul pornește de la scara orașului și intră în detaliul concret al amplasamentului și vecinătații sale,  pentru a descrie calitatea climatului social și construit al spațiului de locuire, muncă și loisir. Întreg studiul de cercetare și analiză conturează o abordare multifunțională bazată pe scara umană și elemente noi, dar și preexistente în arhitectura orașului.
 
Situl are trei realități ale fondului construit: moștenirea industrială de la începutul sec XX,  parcelarea Vatra Luminoasă construită înainte și în timpul celui de-al doilea război mondial și locuințele colective construite între anii 1965 și 1989. De la edificare și până în prezent, funcțiunile pe care le-au îngoblat s-au diversificat;  fabrica și-a sistat producția, locuințele unifamiliale s-au transformat rând pe rând în restaurante, clinici private și alte activități din sectorul terțiar, iar blocurile au încorporat  firme atrase de chiriile mici și costurile reduse de întreținere. Pe lângă aceste probleme locale, la nivelul orașului se observă dorința oamenilor de a locui în ”casă la curte”, costurile mari din oraș lăsându-le doar blocul sau casele în cartierele limitrofe ca variante viabile.

Ansamblul proiectat aduce în discuție noi și vechi tipologii de locuire (low rise - high density) structurate în jurul spațiilor urbane diferențiate, încoporând o serie de birouri și studiouri pentru profesii liberale și industrii creative. Se propune o soluție viabilă atât pentru cei ce iși doresc confortul unui spațiu propriu - verde (curtea), dar cu suprafețe și costuri ușor de administrat / întreținut și în interiorul orașului, cât și pentru mici firme sau liberi profesioniști în căutare de birouri/ateliere personale sau comune. Aceste principale funcțiuni se alătură unei suite variate de tipuri de ocupări și utilizări ale spațiului, ce compun impreună strategia urbană propusă pentru revitalizarea acestui generos amplasament.

Toate aceste elemente și funcțiuni sunt enumerate în ordinea ponderilor deținute, după cum urmează:

1. Locuințe semi colective de P+3:  vile urbane și blocuri hibrid accesate prin curți interioare
2. Spații publice: scuar urban, parc, trotuare animate, curți semi private și private, alei de acces
3. Spații de lucru, birouri, studiouri, ateliere și galerii
4. Spații comerciale conectate scuarului urban și parcului
5. Spații destinate industriei textile: birouri, ateliere, săli de curs și expoziție (în cadrul clădirii propuse pentru reabilitare)


Portofoliu: http://ioana.associated.ro/