The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Andrei Theodor Ioniță // Locuire pe Calea Moșilor

Articol / 23 Oct 2015 / Participant DIPLOMA 2015
  • Andrei Theodor Ioniță // Locuire pe Calea Moșilor
  • Andrei Theodor Ioniță // Locuire pe Calea Moșilor
  • Andrei Theodor Ioniță // Locuire pe Calea Moșilor
  • Andrei Theodor Ioniță // Locuire pe Calea Moșilor
  • Andrei Theodor Ioniță // Locuire pe Calea Moșilor
1/5
Andrei Theodor Ioniță este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, caută oportunitatea explorării arhitecturii ca remediu al metehnelor societății.  

LOCUIRE PE CALEA MOȘILOR

Oportunitatea temei constă în posibilitatea salvării unui imobil de valoare proiectat de Marcel Iancu, un reprezentant de seamă al arhitecturii moderne din România. Existența unui sit liber adiacent imobilului a permis realizarea unei reabilitări structurale cât și a unei extinderi arhitecturale, ce cuprinde și terasa neutilizată a blocului modernist. Astfel, soluția implică generarea unor pile structurale ce acționează pe principiul unor contraforți, reducând necesitatea intervențiilor majore de cămășuire din interiorul clădirii. Spațiile determinate de configurația pilelor urmând a fi atribuite construcției noi.

Precum o menghină, pilele structurale comprimă spațiul și materia arhitecturală cât și conceptul de locuire, dezvoltând un program de microhousing relevant în structura dinamică a societății contemporane. Unitățile de locuire dezvoltate în jurul conceptului de upcycling reprezintă rezultatul bricolării a mai multor containere dezafectate, recuperate din diverse medii, supuse acestui efect de menghină.

Proiectul constă în: cele 5 pile structurale ce continuă trama structurală a blocului modernist ce sunt realizate din beton armat cu tratare hidrofugă xypex. Pilele concentrează echiparea edilitară a clădirii maximizând spațiul pentru scenariile locuirii. Între pile se află cele 12 unități de locuit, containere bricolate, finisate și având pereți cu o alcătuire ce permite o eficiență termică sporită.

Prin acestea se urmărește optimizarea spațiului folosind inălțimile mari pentru amplasarea diverselor echipamente (depozitările sub forma unor dulapuri orizontale). Datorită configurării modulelor locative, acestea se pot grupa în funcție de nevoi, formând unități de locuire mai mari. Echipamentele comune (zona de workshop, spălătoria, bucătăria, cămara, zona de proiecție) permit functionarea camerelor independente și în regim hotelier, atunci când nu sunt alipite unui apartament.