Corina Nicola este absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, din București, specializarea Arhitectură și a susținut în vara anului 2016, sub îndrumarea domnului conf. dr. arh. Radu Teacă, diploma cu tema: Vinărie și pensiune în Ștefănești, Argeș.
VINĂRIE ȘI PENSIUNE ÎN ȘTEFĂNEȘTI, ARGEȘ
.jpg)
VINĂRIE ȘI PENSIUNE ÎN ȘTEFĂNEȘTI, ARGEȘ
Pe situl ales se propune realizarea unui complex viticol format din vinărie ca funcțiune principală, precum și a unei unități de cazare, ținând cont de potențialul turistic al zonei. Ansamblul va fi împarțit în două volume cu scopul de a delimita funcțiunea privată: vinăria care va putea fi vizitată doar prin tururi organizate, de funcțiunea publică: pensiune.
.jpg)
Din dorința de a se stabili un dialog între proiect și patrimoniul cultural al zonei (atât natural, cât și construit), a fost realizată o analiză tipologică ce a cuprins atât reședințele boierești încadrate pe lista monumentelor istorice, cât și casele de masă. Aceasta a ajutat la identificarea unor principii constructive premergătoare începerii proiectului propriu-zis. Printre acestea se enumeră folosirea cărămizii ca material pentru fațadă, utilizată la numeroase construcții din zonă, principiul zidului de incintă și a porții de acces, reinterpretat în primul volum, cel al vinăriei, utilizarea obloanelor de lemn ca detaliu de fațadă, adaptarea volumelor la formele de relief, asemenea locuințelor din vechea vatră a satului. Totodată, proiectul vizează o abordare sustenabilă pe mai multe planuri, în vederea unei intervenții cât mai puțin invazive asupra mediului natural.
Astfel, proiectul se dorește a fi un impact timid asupra peisajului natural, cu elemente ce pun în evidență via și nu o subordonează, cu suprafețe restrânse la minim și care ajută la crearea unui ambient favorabil dezvoltării turismului oenologic.