Irina Scobiola face parte din asociația Arhipera al cărei domeniu de activitate este - arhitectura socială participativă. În prezent, lucrează ca arhitect stagiar și scrie o teză de doctorat care pornește de la lucrarea de disertație: Revitalizare Rurală prin Programe de Construire Comunitară.
CONSTRUIRE COMUNITARĂ ÎN SATUL BĂRCUT
CONSTRUIRE COMUNITARĂ ÎN SATUL BĂRCUT
Proiectul propune arhitectura ca instrument al întemeierii comunității. Aceasta devine o transparență către lumea din interiorul celorlalți, favorizează apropierea sinelui, a mediului înconjurător și apropierea dintre oameni.
Proiectul răspunde la întrebarea ce poate face arhitectura în contextul actual și cum poate lucra cu limita în favoarea comunității? Satul Bărcuț din nordul județului Brașov este amenințat de depopulare, degradarea severă a locuințelor și dispariția treptată a acestora.
Identitatea culturală, istoria și tradiția reprezintă însă caracteristici distinctive care oferă potențial pentru revitalizarea satului.
Inserțiile oferă „spații de dialog” în care membrii comunității pot studia, crea, cunoaște, construi prietenii. Centrul comunitar, pensiunea și restaurantul, centrul pentru meșteșuguri și formare vocațională contribuie la formarea unei noi comunități, asigură sustenabilitatea realizând astfel revitalizarea satului.