The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Creative Quarter Design Festival, primul mare festival al Cartierului Creativ | 18-26 mai

Article / 02 Apr 2019 / The Institute
  • Creative Quarter Design Festival, primul mare festival al Cartierului Creativ | 18-26 maiCreative Quarter Design Festival
  • Creative Quarter Design Festival, primul mare festival al Cartierului Creativ | 18-26 maiCreative Quarter Design Festival
1/2
Asociația Cartierul Creativ organizează în perioada 18-26 mai 2019 Creative Quarter Design Festival, primul mare festival al cartierului din vecinătatea Parcului Cișmigiu, inspirat de UniCredit Bank. În acest context, entitățile din Cartierul Creativ propun peste 60 de evenimente speciale, de la expoziții, workshop-uri și talk-uri la tururi ghidate, performance-uri live, petreceri, treasure hunt, movie night și chiar un design market, care vor trasa programul și harta primului festival care sărbătorește efervescența creativă contemporană.

În premieră în România, în cadrul festivalului, vor putea fi vizitate expozițiile Made in Bucharest Creative Quarter și Mnemonics.

Expoziția Made in Bucharest Creative Quarter a reprezentat Bucureștiul în calitate de oraș invitat la Madrid Design Festival anul acesta. Aceasta propune o plimbare imaginară pe străzile cartierului și îl invită pe vizitator să afle poveștile designerilor, arhitecților, artiștilor și creativilor care locuiesc sau își au atelierele în acest spațiu, dar și modul în care s-au născut cele mai hip și inovatoare business-uri și spații din oraș.

Mnemonics este o scenografie esențializată a spațiilor dintre blocurile orașelor din România, ce pune în discuție felul în care aceste perimetre au evoluat de-a lungul ultimelor decenii de transformari urbane. Expoziția aduce la un loc bara de bătut covoare, rotativa de metal, leagănele, jocurile din copilărie dar și amintirile despre prietenii, întâmplări și povești amuzante din fața blocului și de pe casa scării, toate sub semnul universal al cheii purtate la gât. Mnemonics a fost numită de presa străină “spațiul de joacă neoficial” al ediției 2018 a Bienalei de Arhitectură de la Veneția și își propune să aducă la fel de multă bucurie și în rândul publicului autohton.

Celor de mai sus li se adaugă o expoziție Cele mai frumoase cărți găzduită pentru prima dată de Muzeul Național al Literaturii, o alta care va include proiectele câștigătorilor concursului de design de obiect, Ubikubi Young Designer Award, dar și primul eveniment semnat de Local Design Circle, asociație dedicată promovării graphic designer-ilor din România, alături de o expoziție de afiș by PosterJam, inspirată de Cartierul Creativ.

În plus, pe parcursul festivalului, studiouri creative, birouri de arhitectură sau ateliere de designer, precum Cumulus, De Ceramică (Mădălina Teler), Foarfeca, Moogu, Studio Set, Studio Act, Studio æ și mulți alții își vor deschide ușile pentru a fi vizitate de toți cei interesați să descopere creativitatea bucureșteană.

Programul festivalului organizat în perioada Romanian Design Week 2019 este completat de o serie de talk-uri pe teme de design și arhitectură, de la fashion sustenabil la game design sau întâlniri de tipul meet the architect, tururi ghidate care te lasă să descoperi istoria ascunsă a cartierului, dar și ateliere adresate copiilor şi construite pentru dezvoltarea instrumentelor de design thinking, semnate designforkidz.ro.

Festivalul din Cartierul Creativ va găzdui, în grădina interioară a Universității Naționale de Artă București, un modul parkour realizat de Asociația de arhitectura Zerm din Roubaix, Franța, și decorat de ilustratorul român Saddo - Raul Oprea, parte din Sezonul România-Franța 2019 în colaborare cu La Condition Publique. Odată cu instalarea modulului va avea loc şi o demonstraţie de parkour organizată alături de Asociația Traceurs.RO, prima și cea mai mare comunitate a practicanților de parkour din România.

Creative Quarter Design Festival își propune să demonstreze energia și puterea comunităților și să dovedească efervescența creativă a acestei zone, permițând publicului larg să descopere spațiile și organizațiile care formează și definesc cea mai activă zonă creativ-culturală din București.

Totodată, festivalul este prima inițiativă de amploare a Asociației Cartierul Creativ care conturează și concretizează preocupările organizației - antreprenoriatul creativ, dezvoltarea comunitară, dezvoltarea urbană, educația, design-ul, arhitectura, cultura sau încurajarea turismului, cu rolul de a susține dezvoltarea comunității coagulate prin proiect.

Program evenimente
Exhibitions:

Artichoke Coffee Shop // Asociația Cartierul Creativ // Asociația Green Hours // Balassi Institute // Cele mai frumoase carti din Romania // Control Club // Galateca // GALATEEA CONTEMPORARY ART // Galeria Contemp // Graphic Front + Art on Display // La Condition Publique @UNArte // Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza // Local Design Circle // One Night Gallery // Mnemonics // Pixelateria // PosterJam // Simina Filat Designt // steal.ro // studio ae // The Fab Squad // The Hive // Ubikubi Young Designers Award

Open Doors:
B.M.C. aka Bucătăria/Brigada Muzicală Contemporană // Carmen Secareanu. Fandacsia. Roxana Davidescu // Cumulus Architecture Office // De Ceramică // Pixelateria // Podstel Umbrella // See Three // studio ae // Studioset

Shops:
Biscuit Club // Carmen Secareanu. Fandacsia. Roxana Davidescu // Designist // Dizainăr x Ubikubi // House of NITA SAO // Mesteshukar ButiQ // Modul Cărturești // Mr. Blade Barber Shop // Printoteca // Pure Indie Records // Tartelicious

Talks:
AMC România // Dizainăr & Liga Media Grup // Graffiti PR // Republic of Architects // Silvia Şerban

Workshops:
Caracter // designforkidz.com // Fundaţia Friends for Friends // LINOTIP Independent Choreography Center

Blending Communities:
Consignatia 7 & Burger Van Bistro // Energiea & Printoteca & Pâine și Vin & Moogu & Mr. Blade, Boarders // Quest Mission & Feel Like Art (feat. Saint Roastery)

Guided Tours & Treasure Hunt:
BAZA. Deschidem orașul // Local Hosts // Quest Mission // Save or Cancel // Velux România

Live Acts:
B.M.C. aka Bucătăria/Brigada Muzicală Contemporană // Green Hours // La Condition Publique // Linotip - Centru Independent Coregrafic

Parties:
Control // J'ai Bistrot București // SMOOTHIE. Apollo111 Barul

Detalii complete despre program vor fi anunțate în curând.
_______________________________________________________________

Cartierul Creativ, spaţiu delimitat de străzile Berzei - Calea Griviței - Calea Victoriei - Bd. Regina Elisabeta, fructifică energiile și potențialul antreprenorial și de dezvoltare urbană al industriilor creative. Este un nod al efervescențelor comunităților creative suprapus unui spațiu care are deja istoria și infrastructura necesare catalizării și accelerării motoarelor ecosistemului cultural și creativ. Inițiativa contribuie la coagularea comunității locale a industriilor creative și potențează astfel identitatea culturală a Bucureștiului.

Parteneri Creative Quarter Design Festival:
Un proiect: Asociația Cartierul Creativ
Partener principal: UniCredit Bank
Parteneri: Forte Partners, illy
Partener cultural: Sezonul România-Franța 2019

Parteneri media strategici: Radio România Cultural, Rock FM
Parteneri media: Arhitext, Compania Națională Aeroporturi București, Designist, Feeder, Igloo, IQAds, Modernism, Molecule F, Șapte Seri, V Fair, Zeppelin, Zile și Nopți.

Creație: Gavrilă și Asociații
Furnizori oficiali: 360Revolution, kaustik, ove.ro
Partener de monitorizare: mediaTRUST România