The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Anul 1989 – Revoluţia de Catifea

Articol / 03 Feb 2020 / The Institute
  • Anul 1989 – Revoluţia de Catifea
  • Anul 1989 – Revoluţia de Catifea
  • Anul 1989 – Revoluţia de Catifea
  • Anul 1989 – Revoluţia de Catifea
1/4
Pentru fostele state socialiste, anul care tocmai a trecut a adus în discuție trecerea a 30 de ani de la revoluțiile care au schimbat cursul istoriei, iar pentru cehi, la fel ca și pentru români și alte națiuni ce s-au aflat în Blocul de Est, 1989 a marcat saltul de la dictatură la democrație. Revoluția de Catifea, așa cum a fost numit evenimentul la cehi, a avut câteva caracteristici aparte, iar orădenii sunt așteptați la deschiderea expoziției „1989. Revoluția de Catifea”, pe data de 6 februarie 2020, începând cu ora 17:00, la Muzeul Țării Crișurilor.

După ce a fost prezentată în Constanța și București, expoziția „1989. Revoluția de Catifea” ajunge la Oradea, între 06.02 – 28.02.2020, fiind oragnizată de Centrul Ceh București și Ambasada Republicii Cehe în România, în colaborare cu Muzeul Țării Crișurilor. Această expoziţie are ca scop aniversarea a două dintre cele mai importante evenimente ce au marcat istoria recentă a Cehoslovaciei - căderea comunismului în anul 1989 şi desăvârșirea Revoluţiei de Catifea în 1990–1991, odată cu plecarea trupelor sovietice.

În anul 1988 au avut loc mai multe manifestații împotriva regimului sovietic, pe 21 august, 28 octombrie şi 10 decembrie 1988. Aceste evenimente au luat amploare odată cu exprimarea dorinței de libertate a cetăţenilor pe parcursul Săptămânii Palach, între 15 și 21 ianuarie 1989. Intervențiile brutale repetate împotriva celor care veneau în Piața Sfântului Václav din Praga pentru a comemora 20 de ani de când studentul Jan Palach își dăduse foc în semn de protest i-au determinat pe cetățenii până atunci inerţi să treacă la acțiune.

Evenimentele care au declanşat izbucnirea manifestului civic în rândul populaţiei au fost mitingurile de mare amploare din oraşele Germaniei de Est şi căderea Zidului Berlinului pe 9 noiembrie 1989. Studenţii de la Praga au organizat o manifestaţie autorizată pe data de 17 noiembrie 1989, iar sute de mii de oameni au invadat spațiul public scandând dorinţa de libertate şi eliberare de sub sovietici.

Această expoziție conține fotografii iconice realizate de 15 dintre cei mai buni fotografi cehi, care au surprins momente cheie ale istoriei cehoslovace recente, când, după 40 de ani, dictatura comunistă a luat sfârșit: demonstrația împotriva regimului totalitar din anul 1988, Săptămâna Palach din 1989 și ziua de 17 noiembrie 1989, respectiv atmosfera emoțională și plină de entuziasm care a urmat.

Multe dintre aceste fotografii de excepție au căpătat, cu timpul, caracter legendar și, datorită valorii lor documentare și artistice, ne întorc literalmente în acea atmosferă de emoție și entuziasm care predomina în întreaga societate la acea vreme. Expoziția include și un set de fotografii ale plecării trupelor sovietice din Cehoslovacia în 1990-1991, fenomen care a desăvârșit Revoluția de Catifea.

Eveniment Facebook aici. Adresa: Muzeul Țării Crișurilor - Str. Armatei Române nr. 1A, Oradea.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.