Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania are loc între 16 și 25 martie 2018 la București. Timp de 10 zile, cele mai noi filme documentare din toată lumea vor fi proiectate în 8 locații din centrul capitalei. Biletele, abonamentele generale și cele de 5 intrări au fost deja puse în vânzare pe site-ul Eventbook.
La ediția cu numărul 11, OWR dedică o secțiune artiștilor activiști – acei artiști care au ceva de spus despre lumea în care trăim, care vor să o schimbe în mai bine și care își asumă riscurile ce vin la pachet cu determinarea necesară în astfel de demersuri. Secțiunea este intitulată „Arta care mișcă lumea”.
Unul dintre cele mai așteptate filme ale secțiunii este cu siguranță „Chipuri, locuri” („Faces, Places”), cea de-a doua nominalizare de la Premiile Oscar din selecția One World Romania 11, alături de „Ultimii bărbați din Aleppo” („Last Men in Aleppo”). Agnès Varda, regizoarea iconică a Noului Val francez, devenită un simpatic monstru sacru al documentarului, a decis să facă acest film, la aproape 90 de ani, împreună cu un tânăr artist vizual, deja celebrul JR. Acest cuplu neașteptat se pornește la drum în căutarea delicioasă a unui rost. Ce găsesc sunt fragmente din fața mai veche a Franței: muncitori, femei puternice, ce a mai rămas din Jean-Luc Godard - bucăți dintr-un puzzle vizual pe care cei doi le redau lumii în formule vizuale suprinzătoare, încărcate de emoție și substanță, pline de o mândrie și demnitate care intră în conflict direct cu naționalismul și populismul găunos care bântuie tacit în afara fiecărui cadru. „Chipuri, locuri” a câștigat în 2017 la Festivalul de Film de la Cannes premiul pentru cel mai bun film documentar, dar și Palme de Whiskers, premiul pentru cea mai bună apariție felină.
ZIUA ARTEI ACTIVISTE LA MNAC
Încă 5 documentare sunt incluse în această secțiune: „Cântecele angajate ale lui Colette Magny”, „Am o mică problemă”, „Când Dumnezeu doarme”, „Poeta” și „Pavlenski - om și voință”. Toate acestea vor fi proiectate sâmbătă, 17 martie, la Muzeul Național de Artă Contemporană. Înainte de proiecții, la ora 12, le vom asculta pe Svetlana Cârstean, Elena Vlădăreanu și Cosmina Moroșan, trei poete ale căror voci s-au impus pentru că tratează subiecte contemporane în forme dintre cele mai surprinzătoare și directe. Programul complet al proiecțiilor este disponibil aici. După fiecare film, vor fi organizate dezbateri la care vor fi invitate mai multe artiste din România. După ultima proiecție, îi invităm pe spectatori la un concert special Ada Milea, la ultimul etaj al MNAC.
CONCERT & PROIECȚIE „SILVANA”
Regăsim un artist activist și într-o altă secțiune a celei de-a 11-a ediții One World Romania – „Politicile sexului (LGBTQ)” - și anume artista rap din Suedia Silvana. Documentarul cu același nume e o poveste despre identitate – despre cum, uneori, e nevoie să faci un pas în spate și să te remobilizezi interior înainte de a te lansa în marile bătălii identitare. Născută dintr-o mamă lituaniană și un tată musulman, Silvana Imam cântă un rap abrupt împotriva patriarhatului și xenofobiei pe care le întâlnește zilnic într-o Suedie care traversează schimbări dramatice.
Miercuri 21 martie, la ora 20:30, Silvana va fi prezentă la proiecția filmului de la Apollo111, după care va susține un concert live, în aceeași locație. Proiecția e realizată în colaborare cu Cineclub Queer. Biletele pentru proiecție și pachetele „Film + concert” sunt disponibile aici.
LANSARE DE CARTE: „METAFORĂ. PROTEST. CONCEPT. PERFORMANCE ART DIN ROMÂNIA ȘI MOLDOVA”
În aceeași temă a artei activiste, vă invităm marți, 20 martie la ora 14:00 la ARCUB, pentru lansarea cărții „Metaforă. Protest. Concept. Performance Art din România și Moldova”, a autoarelor Raluca Voinea și Iulia Popovici. Cartea conține interviuri cu Dan Perjovschi, Szilárd Miklós, Matei Bejenaru, Pavel Brăila, Farid Fairuz, Anca Benera & Arnold Estefán, Nicoleta Esinencu, Alexandra Pirici, Veda Popovici, Candidatura la Președinție, Paul Dunca, Ioana Păun, Simona Dumitriu & Ramona Dima, Florin Flueraș & Alina Popa.
Pentru evenimentele de sâmbătă, 17 martie, nu vor fi puse în vânzare bilete prin Eventbook. Accesul la proiecții se face în limita locurilor disponibile, doar pe baza biletului de intrare la Muzeu, care poate fi achiziționat de la casieria MNAC. Abonamentele generale sau de 5 intrări nu sunt valabile la evenimentele organizate la MNAC. Informații despre prețurile biletelor de la muzeu sunt disponibile aici.
Informații complete despre programul celei de-a 11-a ediții sunt disponibile pe site-ul oneworld.ro și pe pagina de Facebook a festivalului.