The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Asociația VAR lansează filmul ”Amprenta Sunetului”

Articol / 12 Iul 2021 / The Institute
  • Asociația VAR lansează filmul ”Amprenta Sunetului”
1/1
Mediu metrajul ”Amprenta Sunetului” este o invitație la descoperire, empatie și cunoaștere - o producţie ce reflectă chintesența unui proiect dedicat adolescenților și preadolescenților hipoacuzici (purtători de implant cohlear/proteze auditive) din România.

Construcția proiectului are un puternic caracter de unicitate și originalitate atât pe plan național, cât și internațional. Timp de 15 săptămâni (februarie-mai 2021), 29 de tineri reuniți din diferite regiuni ale țării au fost provocați, prin intermediul atelierelor online bazate pe arte vizuale (desen, film, fotografie), tehnici de terapie prin joc și dramaterapie să-și descopere și să-și valorifice resursele interioare, generând viziuni și creații proprii.

Într-o abordare sensibilă şi multidimensională, gândit ca o succesiune de video-poeme, filmul surprinde portretele și prezintă vocile celor 29 de participanți - protagoniștii și creatorii filmului. Prin imaginile pe care le-au surprins, prin emoțiile și experiențele pe care le-au împărtășit, au reușit să dea viață unor povești autentice, unice, puternice și sensibile deopotrivă.

”Caracterul întâlnirilor online a fost unul recreativ, menit să încurajeze expresivitatea, creativitatea și inovația. În același timp, s-a format un nucleu care să le ofere condițiile necesare pentru a menține activă socializarea. Metodele terapeutice și artistice au fost adaptate permanent pentru a veni în sprijinul acestor tineri talentați în procesul de asumare și reziliență. Au fost încurajați să aibă inițiative și să-și expună punctul de vedere, îmbunătățindu-și astfel strategiile de comunicare.
Descoperirea și dezvoltarea aptitudinilor creative, încurajarea lor în vederea validării propriilor soluții și dezvoltarea unor mecanisme de adaptare situațională, sunt doar câteva dintre obiectivele pe care le-am urmărit și le-am atins” - echipa Amprenta Sunetului.

În cele 15 săptămâni au realizat, îndrumați de echipa de implementare a proiectului, peste 500 de materiale video și aproximativ 450 de fotografii și desene.

În etapa de post producție, toate materialele au trecut printr-un atent proces de selecție astfel încât imaginile care se vor regăsi în film să scoată cât mai bine în evidență resursele, particularitățile, nevoile și identitatea lor.

Prin intermediul acestui film, inițiatorii își propun să promoveze diversitatea și toleranța, crescând astfel gradul de conștientizare și acceptare a realității acestor tineri. Publicul are ocazia să descopere viziuni și abordări surprinzătoare - realități văzute, auzite și simțite de ei. Un dialog sincer între creatori și public larg.

Filmul poate fi urmărit online începând pe platforma https://www.varcultural.eu/amprenta-sunetului/. Durata: 38 min.

Un film realizat de: Natalia Almași, Cristian Bogdan, Andrei Bogdan, Cristian Boboc, Ema Bota, Alexandra Brașov, Nectarie Chelcea, Nicolae Chelcea, Octavian Chiosea, Tina Casagicu, Roxana Cazacu, Daniela Cornea, Andreea Deacu, Andreea Enache. Liviu Enescu, Maria Gîngu, Nicola Ghinea, Matei Mortu, Alexandru Mocanu, Rareș Morogan, Cristina Olteanu, Andra Pop, Luana Popa, Antonia Potcoavă, Albert Sivriu, Paul Spanache, Marina Trușcă, Ana Uță, Eduard Vieru

Îndrumați de: Magda Cernea, Andra Hera, Daniela Ilinca, Vero Nica
 
Parteneri media: Radio România Cultural, IQads, MODERNISM, România Pozitivă, The Institute