The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

„Bilet de iertare’’, debutul în regie de film al actriței Alina Șerban, pe marile ecrane din București

Articol / 11 Noi 2019 / The Institute
  • „Bilet de iertare’’, debutul în regie de film al actriței Alina Șerban, pe marile ecrane din București
  • „Bilet de iertare’’, debutul în regie de film al actriței Alina Șerban, pe marile ecrane din București
1/2
Prima actriță romă din România prezentă la Festivalul de Film de la Cannes își face debutul în regie de film.

Alina Șerban este prima femeie romă regizoare de teatru și film din România.

În noiembrie 2019, cei 10 ani de activitate artistică şi activism rom ai actriței culminează cu primul ei film, Bilet de iertare, un scurtmetraj care tratează subiectul sclaviei romilor, o tematică abordată de Alina Șerban încă de la piesa de teatru Marea Rușine.

În următoarea perioadă, cinefilii sunt invitați să-l urmărească într-o versiune First Cut, la București, Craiova și Făgăraș.

Bilet de iertare va putea fi vizionat în capitală în cadrul a trei proiecții-eveniment cu intrare liberă, în prezența actriței și a echipei filmului:
▪ Luni, pe 11 noiembrie, la Cinema Pro, de la ora 19:00;
▪ Duminică, pe 17 noiembrie, la Cinemateca Eforie, de la ora 19:00;
▪ Luni, pe 18 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco, de la ora 19:00.

Prezentarea scurtmetrajului va fi urmată de o proiecție specială Singură la nunta mea/ Seule a Mon Mariage, pelicula în care actrița joacă rolul ei principal. Filmul a fost selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes în 2018, în cadrul programului ACID (Association pour le cinéma indépendant et sa diffusion), și a primit premiul pentru Cel mai bun film la Cinedays European Film Festival. Pentru acest rol, Alina Șerban a câștigat premiul “Best Actress” la Festivalul International du Film de Femmes de Salé,

Despre Bilet de iertare
Bilet de iertare urmărește povestea unui sclav rom în anul 1856, al cărui destin stă sub semnul iubirii a două mame – mama sclavă, cea care l-a născut, și cealaltă, mama boieroaică a cărui proprietate este și care îl iubește ca pe propriul ei fiu. Filmul face parte dintr-un proiect viitor de lungmetraj care spune povestea lui Dincă, sclavul rom care a schimbat cursul istoriei în Țările Române.

Alina Șerban semnează și scenariul filmului, imaginea a fost realizată de Julia Kacalak, iar muzica va fi creația lui Vlaicu Golcea. Filmul este o producție Asociația Untold Stories și Mobra Films, și îi are în distribuție pe actorii Oana Ștefănescu, Ionuț Habet, Emil Măndănac, Ioana Barbu, Alina Șerban, Bogdan Stamatin.
Scurtmetrajul Bilet de iertare este un proiect derulat de Asociația Untold Stories și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și co-finanțat de Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice.

Asociația Untold Stories a fost înființată de către Alina Șerban în 2015 și are ca misiune documentarea şi promovarea culturii şi identităţii rome.
_________________________________________________________

Despre beneficiarul de finanțare

Asociația Untold Stories, înființată de actrița, regizoarea și dramaturga Alina Șerban, are ca misiune promovarea culturii rome, oferind o platformă necesară pentru povești rome nespuse și marginalizate. Prin proiectele sale artistice, Asociația își propune să aduca in atentia publicului larg cultura, istoria și experiențele de viață ale romilor și să combată astfel discriminarea și discursul instigator la ura.

Despre Programul În stare de bine
Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile.
Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.
Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu