The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

CinePOLSKA 2019: Festivalul Filmului Polonez

Articol / 25 Oct 2019 / The Institute
 • CinePOLSKA 2019: Festivalul Filmului Polonez
1/1
Premiera românească a celui mai recent film al uneia dintre cele mai premiate regizoare europene, Agnieszka Holland, intitulat „Domnul Jones ” și concertul de jazz susținut de cvintetul WMQ vor începe cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA din București. Evenimentul va avea loc în perioada 29 octombrie-3 noiembrie 2019.

În timpul deschiderii muzicale a festivalului CinePOLSKA, pe 29 octombrie 2019, în clubul Control veți putea asculta opera compozitorului polonez, pionier al jazz-ului modern Krzysztof „Komeda” Trzciński (1931-1969), autorul coloanei sonore pentru multe dintre filmele lui Roman Polański, printre altele pentru „Copilul lui Rosemary” („Dziecko Rosemary”) și „Cuțitul în apă” („Nóż w wodzie”).

Compozițiile muzicianului fac obiectul celui mai nou program, intitulat „Komeda”, al celebrului cvintet polonez de jazz Wojtek Mazolewski Quintet (WMQ), cunoscut pentru energia scenică inedită.

Proiecțiile de film ale ediției jubiliare a CinePOLSKA vor începe la București pe 30 octombrie 2019, la cinematograful Elvire Popesco, cu premiera românească a celui mai recent film al Agnieszkăi Holland „Domnul Jones” („Mr. Jones”).

Holland spune povestea extrem de actuală, bazată pe evenimente reale, a jurnalistului galez Gareth Jones, care luptă pentru adevăr în timpul regimului stalinist și a Marii Foamete din Ucraina. În era falselor știri care ne invadează și a crizei mass-media tradiționale, mesajul acestui film este extrem de puternic și actual.
Filmul regizoarei poloneze a avut premiera la Festivalul de Film din Berlin din acest an, în septembrie 2019 a câștigat Leul de Aur, marele premiu al celui mai important festival din Polonia - Festivalul de Filme Poloneze Artistice din Gdynia și se află printre filmele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film 2019, ai căror laureați vor fi anunțați pe 7 decembrie.

În cadrul festivalului CinePOLSKA, spectatorii vor vedea cele mai interesante șase filme poloneze produse în ultimele luni (toate cu subtitrare în limbile română și engleză), premiate la festivaluri internaționale, precum Sundance și Cannes.

PROGRAMUL FESTIVALULUI:
 • 29.10.2019, ora 20.00, Clubul Control - concert WOJTEK MAZOLEWSKI QUINTET
 • 30.10.2019, ora 20.00 - deschiderea oficială: DOMNUL JONES / Obywatel Jones (regia Agnieszka Holland)
 • 31.10.2019, ora 20.30 - JOACA CU VIAȚA / Zabawa zabawa (regia Kinga Dębska)
 • 1.11.2019, ora 18.30 - DOLCE FINE GIORNATA / Słodki koniec dnia (regia Jacek Borcuch)
 • 2.11.2019, ora 18.30 - JULIUSZ (regia Aleksander Pietrzak)
 • 2.11.2019, ora 20.30 - CLERUL (regia Wojciech Smarzowski)
 • 3.11.2019, ora 20.30 - FUGA (regia Agnieszka Smoczyńska)
 • Toate proiecțiile de filme din cadrul festivalului vor avea loc la cinematograful Elvire Popesco (bd. Dacia nr. 77).

  Biletele pot fi achiziționate online de pe elvirepopesco.ro, de la casa de bilete Elvire Popesco (deschisă cu o oră înaintea fiecărei reprezentații), precum și de la librăriile Kyralina și Humanitas sau de la sediul Eventbook. Prețul biletelor: tarif întreg - 15 lei, tarif redus - 10 lei, carnet 5 bilete - 60 lei, carnet 5 bilete redus – 40 lei.

  Organizatorul Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA este Institutul Polonez din București împreună cu partenerii săi: Asociația Cineaștilor din Polonia, Cinema Elvire Popesco (Institutul Francez) și Clubul Control.

  Programul detaliat: www.culturapoloneza.ro