The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

CinePOLSKA – Festivalul Filmului Polonez în România

Articol / 15 Oct 2020 / The Institute
  • CinePOLSKA – Festivalul Filmului Polonez în România
1/1
Cea mai recentă producţie a renumitei regizoare Agnieszka Holland, „Șarlatanul”, va putea fi văzută de spectatorii celei de-a 16-a ediții a Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA.

Festivalul CinePOLSKA este o ocazie unică pentru a vedea cele mai recente filme poloneze premiate la cele mai importante festivaluri din Polonia şi din lume. Filmele prezentate sunt adesea proiectate în avanpremieră în România, iar unele dintre ele pot fi văzute doar în cadrul acestui festival.
Din cauza situaţiei deosebite din acest an, CinePOLSKA va consta în proiecții online pe platforma TIFF Unlimited, între 16 şi 22 octombrie 2020. Cele patru filme din program vor putea fi vizionate gratuit timp de şapte zile, nefiind necesară obligativitatea înfiinţării unui cont pe platformă.

În cadrul festivalului va fi prezentat cel mai nou film al renumitei regizoare Agnieszka Holland, „Șarlatanul”. Holland abordează o istorie din Cehia, unde a studiat la celebra școală de film FAMU. În film ea caută cheia înțelegerii secretului vindecătorului ceh Jan Mikolášek, născut la sfârșitul secolului al XIX-lea și cunoscut drept Znachor.

Znachor a devenit foarte celebru în cei peste 60 de ani de activitate. El a tratat artiști, oameni de afaceri, politicieni, dar și săraci. În timpul comunismului a fost considerat dușman al sistemului, dar a fost protejat de Antonín Zápotocký, prim-ministru și președinte al Cehoslovaciei, căruia Mikolášek i-a salvat piciorul de la amputație. După moartea politicianului, vindecătorul și-a pierdut averea și drepturile civile.

Premiera mondială a „Șarlatanului” a avut loc în cadrul prestigioasei secțiuni Berlinale Special Gala a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, ediția 70.

Festivalul aduce, de asemenea, un film clasic despre genialul pianist de jazz şi compozitor Mieczysław Kosz. Regizorul Maciej Pieprzyca îl urmăreşte pe muzician în ordine non-cronologică, prezentând cele mai importante momente din viaţa lui, într-o biografie extrem de emoţionantă: de la băiatul provenit dintr-o familie săracă, trecând prin momentul pierderii vederii la o vârstă fragedă, până la îndeplinirea, prin propriile forţe, a pasiunii sale pentru pian, pentru ca într-un final să ajungă un pianist redutabil. Rolul principal este jucat cu măiestrie de Dominik Ogrodnik, unul dintre actorii de marcă ai tinerei generaţii, iar muzica este interpretată de remarcabilul pianist de jazz Leszek Możdżer.

„Supernova” este debutul în lungmetraj al regizorului Bartosz Kruhlik. O poveste aparent simplă, în care un cunoscut politician provoacă un accident de circulație, în urma căruia trei oameni se luptă să trăiască, se desfășoară într-un spațiu foarte mic – o bucată dintr-un drum de țară. Cu toate acestea, filmul menține suspansul de la primul până la ultimul minut. Bartosz Kruhlik, a cărui „Supernova” a fost apreciată drept cel mai bun debut în regie la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia în 2019 și care participă în prezent la multe festivaluri internaționale, a fost invitatul festivalului TIFF de la Cluj-Napoca din acest an.

Un alt debut în lungmetraj este și „Totul pentru mama mea”, realizat de renumita documentaristă Małgorzata Imielska. Desfășurat într-un centru de reeducare pentru fete, aflăm că toată viața eroinei, interpretată minunat de Zofia Domalik, se bazează pe dorința de a-și găsi mama și de a se întoarce la casa pe care nu a avut-o niciodată. Intrând în sufletul ei cu camera, regizoarea prezintă, totodată, relațiile de familie din Polonia contemporană – cele idilice, denaturate și idealizate de social media, care în film se dovedesc a fi o mare traumă.

PROGRAMUL CINEPOLSKA PE PLATFORMA TIFF UNLIMITED:

ICAR. LEGENDA LUI MIECZYSŁAW KOSZ / Ikar. Legenda Mietka Kosza (regia Maciej Pieprzyca, 122 min.)
SUPERNOVA (regia Bartosz Kruhlik, 78 min.)
ŞARLATANUL / Szarlatan (regia Agnieszka Holland, 118 min.)
TOTUL PENTRU MAMA MEA / Wszystko dla mojej matki (regia Małgorzata Imielska, 103 min.)
---
Organizatorul Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA este Institutul Polonez din București împreună cu partenerii săi: Asociația Cineaștilor din Polonia și TIFF Unlimited.
---
⇒ Proiecțiile de filme din cadrul CinePOLSKA se vor desfășura în perioada 16-22 octombrie 2020, pe platforma online TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro).
⇒ Filmele vor avea subtitrare în limbile română și engleză.
⇒ Toate filmele pot fi văzute gratuit, timp de şapte zile.

Programul detaliat și informații despre filme se găsesc pe pagina instytutpolski.pl/bucuresti.