The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

CinePOLSKA – Festivalul Filmului Polonez în România

Articol / 15 Noi 2024 / Andra Mihai
  • CinePOLSKA – Festivalul Filmului Polonez în România
1/1
Filmul „Bestia”, capodopera cinematografiei mute semnată de regizorul Aleksander Hertz, cu Pola Negri în rol principal, deschide cea de-a 20-a ediție a Festivalului Filmului Polonez CinePOLSKA în România. Producția poloneză va fi acompaniată live de muzica formației Amphitrio.Festivalul CinePOLSKA se desfășoară în perioada 21-27 noiembrie 2024 cu proiecții online pe platforma TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro), disponibile pentru publicul din România. Accesul la filme este gratuit și nu este necesară înființarea unui cont pe platformă.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe 21 noiembrie, la cinematograful Elvire Popesco din București, cu proiecția filmului mut „Bestia” (1917) acompaniată live de muzica formației Amphitrio. Biletele pot fi achiziționate online, pe eventbook.ro, sau de la casa de bilete a cinematografului. 

***

PROGRAM:

BESTIA (r. Aleksander Hertz, 44 min.), proiecție la cinematograful Elvire Popesco din București pe 21 noiembrie, ora 20.00

GRANIȚA VERDE (r. Agnieszka Holland, 152 min.), disponibil pe platforma TIFF Unlimited pe 21, 22 și 23 noiembrie

ÎN NUMELE PĂMÂNTULUI (r. Dorota Kobiela Welchman, Hugh Welchman, 94 min.), disponibil pe platforma TIFF Unlimited pe 22, 23 și 24 noiembrie

OBIECTIVUL (r. Robert Gliński, 113 min.), disponibil pe platforma TIFF Unlimited pe 23, 24 și 25 noiembrie

SĂRBĂTOAREA FOCULUI (r. Kinga Dębska, 94 min.), disponibil pe platforma TIFF Unlimited pe 24, 25 și 26 noiembrie

SFÂNTUL (r. Sebastian Buttny, 110 min.), disponibil pe platforma TIFF Unlimited pe 25, 26 și 27 noiembrie

***

BESTIA
21 noiembrie, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco din București
Polonia, 1917, 44 min.
Regia: Aleksander Hertz

La începutul secolului al XX-lea, pe scenele teatrelor din Varșovia se năștea o adevărată stea. Cunoscută în întreaga lume sub numele de Pola Negri, Barbara Apolonia Chałupiec a debutat pe marele ecran la vârsta de 17 ani, în rolul tinerei dansatoare din „Sclava păcatelor” / „Niewolnica zmysłów” (1914). A devenit apoi una dintre actrițele preferate ale regizorului Aleksander Hertz, care a remarcat-o într-un spectacol muzical și i-a oferit roluri principale în „Soția” / „Żona” (1915) și „Studenții” / „Studenci” (1916).

Filmele în care a jucat la începuturile carierei ei au fost distruse integral sau parțial în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. „Bestia” este singura excepție. Pelicula a supraviețuit doar pentru că a fost cumpărată în 1921 de un distribuitor de filme din New York. Ani mai târziu, copia americană a filmului a fost obținută de Filmoteca Națională, o instituție publică poloneză al cărei scop este protejarea patrimoniului cultural național în domeniul cinematografiei.

Pola Negri interpretează în film rolul unei tinere care-și dorește să experimenteze cât mai mult din plăcerile vieții, motiv pentru care dispare constant de-acasă. După o noapte de petrecere, aspru pedepsită de tatăl său, fuge definitiv din casa părintească și își începe viața de adult, implicându-se în relații pasagere și devenind o cunoscută dansatoare de cabaret. În curând, alegerile sale vor atrage consecințe pe măsură.

La proiecția din deschiderea festivalului CinePOLSKA, pe 21 noiembrie, filmul va fi acompaniat live de muzica formației Amphitrio (Andrei Petrache - pian, Mike Alex - contrabas și bass electric, Philip Goron - tobe). Repertoriul Amphitrio conține piese originale scrise de Andrei Petrache în zona jazz-ului modern, cu influențe din jazz-ul nordic contemporan și culori balcanic-orientale.

Bilete: eventbook.ro

***

PROIECȚII ONLINE pe platforma TIFF Unlimited 
GRANIȚA VERDE / Zielona granica
disponibil pe platformă în zilele de 21, 22 și 23 noiembrie. Acces gratuit.
2023, Polonia, 152 min.
Regia: Agnieszka Holland
subtitrare în română și engleză


În drumul lor spre Uniunea Europeană, refugiaţii din Orientul Mijlociu şi Africa trebuie să traverseze aşa-zisa „graniţă verde” dintre Belarus şi Polonia, o zonă de păduri mlăştinoase unde pericolul pândeşte la tot pasul. Dictatorul bielorus Alexander Lukaşenko vrea să provoace Europa, aşa că le promite refugiaţilor liberă trecere spre Polonia. În acest context, Julia, o activistă fără experienţă, Jan, un tânăr grănicer, şi o familie siriană îşi vor vedea vieţile date peste cap.


ÎN NUMELE PĂMÂNTULUI / Chłopi
disponibil pe platformă în zilele de 22, 23 și 24 noiembrie. Acces gratuit.
2023, Polonia, 114 min.
Regia: Dorota Kobiela Welchman, Hugh Welchman
subtitrare în română și engleză

Sfârșitul secolului al XIX-lea, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat. Dar Jagna este îndrăgostită de Antek, fiul lui Boryna, și, pentru a trăi această iubire, tânăra va încălca toate regulile și standardele sociale ale vremii.

Adaptare a romanului „Țăranii” de Władysław Reymont, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură, filmul a fost propunerea Poloniei la Premiile Oscar 2024. 

„În numele pământului” este realizat din aproximativ 40.000 de cadre pictate integral în ulei, în colaborare cu peste 100 de artiști vizuali. A fost folosită aceeași tehnică de animație pictată, devenită celebră datorită filmului „Loving Vincent”, despre viața celebrului pictor Vincent van Gogh.


OBIECTIVUL / Figurant
disponibil pe platformă în zilele de 23, 24 și 25 noiembrie. Acces gratuit.
2023, Polonia, 113 min.
Regia: Robert Gliński
subtitrare în română și engleză

Un portret psihologic al lui Budny, agent al serviciilor secrete comuniste, care timp de douăzeci de ani l-a spionat pe Karol Wojtyła, viitorul Papa Ioan Paul al II-lea. Între bărbat și episcopul care nu știe de existența acestuia (nu s-au întâlnit niciodată față în față) se naște o legătură specială. Pentru bani și carieră, Budny împinge tot mai mult limitele compromisurilor morale, iar Papa devine obsesia lui.


SĂRBĂTOAREA FOCULUI / Święto ognia
disponibil pe platformă în zilele de 24, 25 și 26 noiembrie. Acces gratuit.
2023, Polonia, 94 min.
Regia: Kinga Dębska
subtitrare în română și engleză


Anastazja este o tânără de 20 de ani pasionată de benzi desenate și îndrăgostită de băiatul din vecini. Dacă ar putea, ar merge cu el până la capătul lumii și înapoi. Blocată de mic copil într-un scaun cu rotile, Anastazja comunică folosindu-se de un program special. În ciuda tuturor limitărilor, molipește pe toată lumea cu optimismul ei. Sora și tatăl, care le crește singur, reprezintă totul pentru ea. Până într-o zi, când în viața lor își face apariția Józefina.

Filmul este ecranizarea romanului omonim de Jakub Małecki.


SFÂNTUL / Święty
disponibil pe platformă în zilele de 25, 26 și 27 noiembrie. Acces gratuit.
2023, Polonia, Ungaria, 110 min.
Regia: Sebastian Buttny
subtitrare în română și engleză


Anul 1986. Sculptura din argint a Sfântului Adalbert este furată din catedrala orașului Gniezno. Şeful comandamentului îi încredinţează problema neexperimentatului, dar ambiţiosului locotenent Andrzej Baran. Deși relațiile dintre biserică și stat sunt extrem de tensionate, Baran reușește să rezolve misterul dispariției acestui simbol cult atât de venerat de comunitatea locală.

Filmul este inspirat din fapte reale.

***

Organizatorul festivalului CinePOLSKA este Institutul Polonez din București.

Parteneri: Institutul Francez România, Transilvania Film.