The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

CONTEMPORANI. Filme spaniole actuale, în februarie, la Institutul Cervantes din București

Articol / 12 Feb 2020 / The Institute
  • CONTEMPORANI. Filme spaniole actuale, în februarie, la Institutul Cervantes din Bucureștiuser
1/1
Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Filmotecii Minsiterului de Afaceri Externe și Cooperare Internațională a Spaniei, prezintă luna acesta în capitală seria de proiecții intitulată Contemporani. Filme spaniole actuale. Filmele, subtitrate în limba engleză, vor fi difuzate cu acces liber (în baza unei rezervări), în perioada 20-22 februarie, în Sala „Auditorium” a Institutului Cervantes din București (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38).

Seria de proiecții reunește patru filme spaniole recente – trei lungmetraje de ficțiune și un documentar. Sunt filme care prezintă povești de viață, de care ne apropiem în feluri diferite, prin ochii personajelor. Istorii particulare, ficționale și nonficționale, în care ne putem regăsi și care ne îndeamnă la reflecție.

„Ne dorim, prin această selecție de filme, să facem cunoscut publicului român o direcție nouă în cinematografia spaniolă, cu filme care abordează subiecte inedite și propun personaje și povești memorabile. Dincolo de numele celebre din mediul cinematografic spaniol, ne propunem să arătăm că filmul spaniol este extrem de divers și ofertant și merită descoperit în multiplele lui aspecte”, a declarat Jorge Jiménez-Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din București.

Primul film din selecție, Júlia Ist, are la bază un scenariu scris de Elena Martín, care semnează și regia și își asumă și rolul protagonistei: Julia, studentă la arhitectură în Barcelona, decide să plece cu o bursă Erasmus la Berlin. Este prima dată când pleacă de acasă și pornește în această aventură fără a sta prea mult pe gânduri. Plină de speranțe și fără pic de experiență de viață, Julia se trezește într-un oraș cenușiu și distant, în care așteptările ei nu au nicio legătură cu realitatea. Va trebui să accepte provocarea de a-și construi o nouă viață într-un oraș imens și plin de oameni. Filmul a obținut premii la mai multe categorii în cadrul Festivalului de Film de la Málaga în 2017.

Seria continuă cu No sé decir adiós, filmul de debut al lui Lino Escalera, care a obținut și el patru premii la Festivalul de Film de la Málaga în 2017. Mai mult decât atât, Nathalie Poza, actrița din rolul principal, a obținut Premiul Goya pentru cea mai bună actriță pentru personajul Carla. Aceasta primește un apel din orașul mic unde a crescut în sudul Spaniei. Tatăl ei, cu care nu mai vorbise de mulți ani, este pe moarte. Ea refuză să accepte și decide să-l ducă la Barcelona, unde este convinsă că doctorii îl vor putea salva.

Cel de-al treilea lungmetraj, intitulat María (y los demás), este semnat de Nely Reguera, pentru care a fost nominalizată la Premiul Goya pentru cel mai bun film de debut și la cea mai bună comedie în cadrul Premiilor Feroz. Actrița în rol principal, Bárbara Lennie, a fost laureată cu Premiul Feroz pentru cea mai bună interpretare și nominalizată la categoría cea mai bună actriță în rol principal la Premiile Goya, întruchipând-o pe María. Aceasta le-a purtat de grijă tatălui și fraților ei, cu responsabilitate și autoritate, fiind stâlpul familiei, lucru de care este mândră. De aceea, când tatăl ei se îndrăgostește brusc de infirmiera lui și o anunță pe María că urmează o logodnă, aceasta simte că viața ei se năruie. Ajunsă la treizeci și cinci de ani, fără soț, realizează că trebuie să facă o schimbare rapidă în propria viață.

Ultimul film propus, documentarul Saura(s) de Felix Viscarret, a fost nominalizat la categoría cel mai bun documentar în cadrul Premiilor Goya în 2017 și prezentat în cadrul celei de-a 65 ediții a Festivalului de Film de la San Sebastian. Félix Viscarret a dorit să realizeaze un portret filmic despre marele regizor spaniol Carlos Saura și reușește să ne aducă în fața ochilor un Carlos Saura intim, prin intermediul conversațiilor purtate de marele cineast cu cei șapte fii ai săi. Cu toții sunt de acord să facă filmul, dar lui Saura un-i place să vorbească despre trecut. Viscarret insistă. Lui Saura îi place să picteze. Și să fotografieze. Viscarret nu se dă bătut.

Filmele vor fi difuzate în versiune originală în limba spaniolă, cu subtitrare în limba engleză.

Intrarea este liberă în baza unei rezervări prin e-mail trimisă la adresa cultbuc@cervantes.es. Rezervarea este confirmată numai după primirea răspunsului în scris la cererea de rezervare.

Parteneri media ai evenimentului: Radio România Cultural, Observator cultural

PROGRAM

Joi, 20 februarie 2020, ora 19.00
Julia Ist
Trailer
Spania, 2017, 91 min, regia: Elena Martín

Vineri, 21 februarie, ora 19.00
No sé decir adiós
Trailer
Spania, 2016, 97 min, regia: Lino Escalera

Sâmbătă, 22 februarie, ora 17.00
María y los demás
Trailer
Spania, 2016, 92 min., regia: Nely Reguera

Sâmbătă, 22 februarie, ora 19.00
Saura(s)
Spania, 2017, 86 min, regia: Felix Viscarret, documentar
Trailer