The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

“Femeie în război / Woman at War” a obținut Premiul LUX al Parlamentului European

Articol / 16 Noi 2018 /
  • “Femeie în război / Woman at War” a obținut Premiul LUX al Parlamentului European
1/1
 “Femeie în război / Woman at war”, povestea energică a unei femei islandeze care le declară război celor responsabili de industria locală de aluminiu și creează un manifest curajos pentru a proteja natura, a obținut săptămâna aceasta Premiul LUX, decernat de Parlamentul European în cadrul ceremoniei de la Strasbourg. În România, filmul a rulat în cinematografele din toată țara în luna octombrie, distribuit de Transilvania Film.

După primirea distincției, regizorul, islandezul Benedikt Erlingsson, a declarat: “Filmul meu e despre dreptul oamenilor de a acționa atunci când nu sunt de acord cu ceva, chiar dacă vor încălca regulile. [...] Dar el funcționează și ca un semnal de alarmă. În prezent, există un trend atât de ciudat prin care se neagă impactul uman asupra naturii și se tot amână găsirea de soluții concrete. Ce e nevoie să se schimbe e stilul nostru de viață și asta e o provocare uriașă pentru generația noastră.

Celelalte două filme finaliste pentru Premiul LUX 2018 au fost: “Cealaltă parte a tuturor lucrurilor” (Serbia-Franța-Qatar), realizat de Mila Turajlić şi “Styx”, în regia lui Wolfgang Fischer (Germania-Austria).

Vizionarea unui film ca “Femeie în război” poate funcționa ca o pastilă de curaj pentru ca fiecare dintre noi, cu resursele proprii, să ne implicăm activ pentru a reduce impactul pe care îl avem asupra naturii. Actrița Ana Ularu, unul din oamenii care a iubit profund acest film, a declarat la evenimentul de avanpremieră de la București: "Ce mi se pare foarte interesant aici este curajul cu care ea (eroina principală, Halla) întâmpină fiecare provocare nouă și felul în care intră în cameră și observă fiecare colț. S-a pus problema atât de frumos că e un om care e învățat să se descurce și să se descurce singur."

Premiul LUX a fost creat de Parlamentul European pentru a intensifica distribuirea filmelor europene pe continentul nostru - cele trei filme finaliste sunt proiectate în toate țările UE - și pentru a încuraja dezbateri pornind de la subiectele ilustrate. Filmele care intră în competiție sunt producții din ultimul an, selectate de către un juriu format din 21 de profesioniști din industria europeană a cinematografiei (printre ei, Mihai Chirilov, director artistic la TIFF). Cele 3 filme finaliste sunt vizionate de membrii Parlamentului European, care decid prin vot câștigătorul.

Ceremonia de acordare a Premiului LUX, aflat la cea de-a 12-a ediție, a avut loc miercuri, 14 noiembrie, la Parlamentul European, în Strasbourg.