The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Festivalul Bucharest Best Comedy Film | 22 - 27 noiembrie 2019

Articol / 18 Noi 2019 / The Institute
  • Festivalul Bucharest Best Comedy Film | 22 - 27 noiembrie 2019
1/1
Prima ediție a Festivalul Bucharest Best Comedy Film care se va desfășura în perioada 22 – 27 noiembrie în Bucuresti propune o selecție remarcabilă de filme internaționale de comedie – un tur al lumii din 10 perspective cinematografice. De asemenea pentru competiția românească a fost facută o selecție a filmelor românești de comedie produse în ultimii ani. Proiecțiile vor avea loc la Grand Cinema & More Băneasa, Cineplexx Titan și Arcub .

Selecția internațională a festivalului cuprinde 10 filme de comedie provenind din toate colțurile lumii - SUA, Anglia, Israel, Franța, Germania, Italia, Norvegia, Argentina, Singapore- multe dintre ele fiind proiectate pentru prima dată în România. Filmele prezentate acoperă marea majoritate a genurilor de comedie printre care se numără: comedie neagră, comedie fantastică, comedie istorică, comedie socială, comedie politică, comedie dramă, comedie thriller, comedie de autor și nu în ultimul rând comedie romantică.

CRAZY RICH ASIANS , în regia lui John M. Chu, va fi proiectat în premieră în România chiar la Gala de deschidere care va avea loc în data de 22 noiembrie începând de la orele 19:30. În comedia romantică bazată pe romanul scris de Kevin Kwan, Rachel Chu își însoțește iubitul, Nick, la nunta celui mai bun prieten al său în Singapore. Ajunsă acolo află cu surprindere ca familia lui Nick este extrem de înstărită, el fiind considerat unul dintre burlacii eligibili din țară. Aruncată în lumina reflectoarelor, Rachel trebuie să se confrunte cu familia acestuia, cu pretendente geloase, dar mai ales cu mama dezaprobatoare a lui Nick.

VICE în regia lui Adam Mckay este o comedie politică bazată pe viața lui Dick Cheney interpretat excepțional de Christian Bale. Un fin cunoscător al sistemului birocratic din Washington, Vicepreședinte în echipa prezidenţială a lui George W. Bush. Dick Cheney devine cel mai puternic om din SUA și contribuie în mod decisiv la impunerea unei noi ordini mondiale. Consecințele acțiunilor sale se resimt până azi.

REBELLES în regia lui Allan Mauduit este o comedie neagră spumoasă, plină de acțiune, care aduce în prim plan un trio de femei puternice, de asemenea proiectat în premieră în România. Fără experiență profesională, Sandra, fostă regină a frumuseții (Miss Pas-de-Calais), se mută din nou cu mama ei în Boulogne-sur-Mer, după ce a petrecut 15 ani în sudul Franței. Își găsește un loc de muncă la fabrica locală de conserve de pește, unde respinge constant avansurile șefului ei pe care îl ucide din greșeală. Alte două angajate sunt martorele scenei. Când sunt pe punctul de a apela serviciul de urgență, cele trei angajate descoperă o pungă plină de bani în vestiarul mortului, o avere pe care el decid să o împărtă. Și astfel încep problemele lor.

HEAVY TRIP în regia lui Juuso Laatio și a lui Jukka Vidgren este o comedie de tip road movie care aduce în prim plan istoria unei trupe de metal rock Impaled Rektum, care a repetat timp de 12 ani, fără să aibe un singur concert. Băieții primesc un vizitator surpriză din Norvegia - promotorul unui imens festival de muzică heavy metal - și decid că acum este momentul sa-și transforma visele în realitate.

ALL ABOUT ME în regia Carolinei Link este de asemenea proiectat în premieră la București, după ce a înregistrat cu success în Germania. Bazat pe cea mai bine vândută autobiografie a lui Hape Kerkeling, unul dintre cei mai îndrăgiți comedianți și gazde de televiziune din Germania, și manevrat minunat de regizoarea Caroline Link (Nowhere In Africa - câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film strain în 2003), All About Me este o poveste distractivă, sinceră despre potențialul terapeutic al râsului.

TEL AVIV ON FIRE în regia lui Sameh Zoabi este o comedie israeliană multipremiată inclusiv la Festivalul de film de la Veneția în 2018. Personajul principal este un palestinian fermecător care locuiește în Ierusalim și lucrează ca intern în cadrul emisiunii care este produs la Ramallah. În fiecare zi, Salam trebuie să treacă printr-un punct de control israelian dificil pentru a ajunge în studiouri. Când se imprieteneste cu Assi, comandantul punctului de control, care îi oferă idei sclipitoare de scris, cariera creativă a lui Salam ia o ascensiune uimitoare. Acest film este nominalizat recent de Europan Film Academy la secțiune cea mai bună comedie.

THE PARTY în regia lui Sally Poter este o comedie socială a cărei premieră a avut loc la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Scriitoarea și regizoarea Sally Porter încearcă să prezinte un punct de vedere foarte personal despre o Anglie tradițională, conservatoare, pe cale de dispariție. Kristin Scott Thomas, Timothy Spall, Patricia Clarkson, Bruno Ganz și Cillian Murphy fac parte din distributia filmului, care gravitează în jurul unei petreceri intime date pentru a sărbători numirea personajului lui Scott Thomas, Janet, ca ministru în cabinetul din umbră al Marii Britanii.

RE LOCA este o comedie regizată de Martino Zaidelis, bazată pe fantezia a ceea ce s-ar întâmpla dacă ai putea spune brusc tot ceea ce gândești cu adevărat. După ani buni de viață monotonă, plină de presiuni și cerințe ridicole, o întâlnire întâmplătoare, dar magică, o va transforma pe Pilar (Natalia Oreiro) într-o „RE LOCA” – ea va spune și va face tot ce îi trece prin cap. Colegi, prieteni, soț și familie, toți sunt afectați și marcați de această transformare bruscă. Regizorul Martino Zaidelis va fi prezent.

LIFE OF THE PARTY regizat de catre Ben Falcone și având-o în rolul principal pe cunoscuta actriță de comedie Melissa McCarthy ( Deanna) aduce în prim plan personajul unei mame de vârsta a doua care decide să se întoarcă la facultate pentru a-şi termina studiile. Deanna ajunge la aceeași facultate cu fiica ei, deloc încântată în a o avea colegă pe propria mamă. Melissa McCarthy, cunoscută pentru rolurile din filmele lui Paul Feig, ‚Bridemaids’ și ‚Spy’, aduce într-o notă simplă un personaj comic care poate juca, de asemenea flirta, empatic și uman.

BENEDETTA FOLLIA în regia lui Carlo Verdone prezintă o poveste de dragoste în era aplicațiilor de dating. După douăzeci și cinci de ani, Guglielmo (Verdone) și Lidia (Lucrezia Lante della Rovere) își sărbătoresc aniversarea nunții de argint. Seara se încheie însă cu abandonarea soției de către soț, în urma dezvăluirii șocante că a fost îndrăgostită de multă vreme de o femeie. Această femeie este chiar asistenta de vânzări la magazinul de haine religioase deținut de Guglielmo. Așadar, pe lângă faptul că se află singur și deprimat, Guglielmo trebuie să găsească și un nou colaborator. Dintre potențialii solicitanți, cel mai improbabil candidat apare în cele din urmă, Luna (Pastorelli): o locuitoare din suburbiile orasului și o vânzătoare pricepută, cu un trecut întunecat și cunoștințe excelente despre aplicațiile de întâlnire.

Izvorul Femeilor în regia lui Radu Mihăileanu este o comedie franțuzească cu Leïla Bekhtiși Hafsia Herzi în rolurile principale care va fi proiectată în afara competiției. Filmul a debutat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, unde Radu Mihăileanu a fost nominalizat la Palme d'Or. Filmul este „o odă adusă femeilor", cum spune regizorul. E povestea unei greve a iubirii, filmate într-un sat din Maroc. Tradiţia locului spune că femeile să aducă apă dintr-un izvor săpat în munte, în fiecare zi, în plin soare. Leila (Leïla Bekhti), o tânără mireasă, le convinge pe celelalte să se revolte: fără sex până când bărbaţii vor rezolva problema aducerii apei în sat.

Radu Mihăileanu este invitatul de onoare al festivalului și va susține un Masterclass în data de 26 noiembrie, orele 15.00 la Arcub. De asemenea, în cadrul galei de închidere din data de 27 noiembrie, renumitul regizor și scenarist va fi premiat cu Premiul pentru contribuția adusă la cinematografia europeană.

Selecția internațională a festivalului este completată de selecția națională a filmelor de comedie produse în România în ultimii ani. Această selecție cuprinde:

6,9 pe scara Richter în regia lui Nae Caranfil este un film de comedie care prezintă povestea unui actor de teatru care navighează cu greu între un rol complicat într-un spectacol de muzical, o nevastă geloasă până la depresie şi obsesia marelui cutremur devastator, anunţat ca iminent de toţi experţii. Însă adevăratul cutremur pentru el se dovedește a fi reapariţia neașteptată a propriului său tată, manipulator şi amoral, după decenii de absenţă. În distribuție îi regăsim pe actorii: Maria Obretin, Teodor Corban și Laurențiu Bănescu. Proiecția va avea loc în prezența echipei urmată de un Q&A.

Două lozuri în regia lui Paul Negoescu îi are ca protagoniști pe Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol și spune povestea comică a unor oameni disperați care recurg la soluția visată de noi toți atunci când avem nevoie de bani repede și simplu - joacă la Loto 6/49…Dar nepriceperea le va juca feste, căci, ca să câștigi la loto nu e de ajuns numai să cumperi bilet și acesta să fie câștigător, ci să și știi să ai grijă de el, să nu-l rătăcești...

Ghinionistul în regia lui Iura Luncasu este despre noi. Despre haz de necaz. Despre un tip prea prins în grijile zilnice şi prea convins că e urmărit de ghinion, încât uită că unele lucruri depind doar de el pentru a-şi îndeplini visele. Ce-i drept, are multe „pieze rele” în jur! „Ghinionistul” este o comedie autentic românească, o cursă plină de imprevizibil pentru un tânăr chitarist care nu-şi doreşte decât să ajungă la audiţiile de care viitorul său depinde, dar este impiedicat de tot felul de obstacole. În distribuție îi vom revedea pe Diana Dumitrescu, Virgil Ianțu și Vlad Logigan.

Nunta Mută în regia lui Horațiu Mălăele este un film despre istoria absurdă şi îi aduce în lumina reflectoarelor pe Meda Andreea Victor, Alexandru Potocean şi Valentin Teodosiu. Filmul, construit ca o poveste în poveste şi bazat pe fapte reale, relatează o întâmplare din 5 martie 1953. Pretextul este vizita unei echipe de jurnalişti într-o localitate izolată unde vor să facă un reportaj despre fenomenele paranormale din acea zonă. Aici descoperă, însă, numai femei în vârstă. Singurul bărbat este primarul, care le spune strania poveste din 5 martie.

Pup-o ma! în regia Cameliei Popa este o un film de comedie în care Bică, Tică și Horică au trecut de mult de vârstă însurătorii, dar mai au o șansă anul acesta și trebuie să profite de ea. Cei trei ciobani disperaţi după însurătoare vor cu tot dinadinsul să ajungă în târg şi să-şi întâlnească alesele, dar ce te faci când baciul le interzice să lase mioarele baltă? Soarta pare să le surâdă când două fete de la oraş îşi proptesc maşina în gardul stânii. În distribuție îi vom regăsi pe Alexandru Sandel Pop, Constantin Cotimanis, Alin Panc, Alexandru Pop.

Bucharest Best Comedy Film promovează cineaștii români la început de carieră. Scurtmetrajul de debut Romanian Traditions în regia lui Pavel Bartoș va fi proiectat în afara competiției românești. Comedia are la bază o întâmplare reală, petrecută la o nuntă sătească și are o distribuție generoasă: Alexandru Papadopol, Elvira Deatcu, Alexandru Ion, Vladimir Purdel, Ruxandra Maniu și Adrian Damian.

Gala de deschidere și de închidere a festivalului vor fi organizate la Grand Cinema Băneasa, sala Epika. Invitații speciali ai festivalului sunt Radu Mihăileanu și Horațiu Mălaele, care va susține un spectacol în cadrul galei de deschidere.

Biletele pentru Gala de deschidere s-au pus in vanzare pe Eventbook.

De asemenea 12 masterclass-uri și două workshop-uri destinate filmului de comedie sunt incluse în programul primei ediții a Bucharest Best Comedy Film și se vor desfășura în perioada 23 – 26 noiembrie 2019, în București, la Arcub (Strada Lipscani nr. 84 – 90, București ). Intrarea este liberă iar înscrierile se fac în sectiunea Masterclass pe www.bucharestbestcomedyfilm.ro.

Masterclass-urile vor fi susținute de Antonio Flamini, Phil Hughes, Claudio Bucci, Liza Reichardt, Martino Zaidelis, Steve Coombes, Nadia Kibout, Vanessa Tonnini, Irina Malcea, Cristina Cepraga.
Cele două workshopuri sunt adresate scenariștilor și actorilor de comedie și sunt coordonate de Christian Routh, respectiv de Arndt Schwering- Sohnrey.

Toate filmele selectate vor fi proiectate în premieră în cele mai importante săli de cinema și spații culturale din București: Grand Cinema & More Băneasa, Cineplexx Titan și Arcub. Prezentarea filmelor și programul proiectiilor sunt disponibile pe www.bucharestbestcomedyfilm.ro cât și pe www.eventbook.ro.

Prima ediție a Bucharest Best Comedy Film este organizată de către Asociația Culturală "Grigore Vasiliu Birlic" în parteneriat cu Primăria Capitalei. Asociația Culturală "Grigore Vasiliu Birlic" sprijină comedia românească în onoarea maestrului Birlic, marele artist de geniu al comediei române. Preşedintele Asociația Culturale "Grigore Vasiliu Birlic" este Şerban Alexandru Radu. Preşedintele Bucharest Best Comedy Film este Enea Dabija.

Cu sprijinul: Primăria Municipiului București

Sponsori:
Icon Films, Global Vision, Electrica Furnizare, Domeniul Greaca, Serban & Musneci Associates, Caii de la Letea, Budget, Encosta, Clinica de Implantologie Lorelei Nassar

Parteneri media principali: AGERPRES, Radio România Cultural, AaRC.ro

Parteneri instituționali: Universitatea Națională de Artă Teatrală si Cinematografică"I.L. Caragiale", Universitatea Hyperion