The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

În perioada 27 februarie - 3 martie 2021, Film O'Clock, un nou festival de film, își va începe călătoria în jurul lumii

Articol / 02 Feb 2021 / The Institute
  • În perioada 27 februarie - 3 martie 2021, Film O'Clock, un nou festival de film, își va începe călătoria în jurul lumii
1/1
Film O'Clock International Festival a apărut ca un parteneriat între țări care împărtășesc același fus orar și dragostea pentru cinema, ce își propune să fie mai mult decât un festival de film – o adevărată mișcare culturală ce folosește ca mijloace meridianul și fusul orar pentru a transforma Terra într-o citadelă cinematografică. Evenimentul constă în proiecții simultane, sesiuni live de Q&A cu invitați speciali și discuții din industrie ce vor fi transmise concomitent în toate spațiile festivalului din țările participante și online pe platforma festivalului (www.FoC-IFF.com).

Țările participante la prima ediție din acest an sunt Lituania, România, Grecia, Egipt și Africa de Sud. Prin intermediul platformei de cinema online Festival Scope, dar și accesând alte platforme digitale, publicul fiecărei țări va avea ocazia să vizioneze împreună filme-reper și să participe activ la discuții online cu profesioniști din industria filmului, privind patrimoniul cinematografic și oportunitățile de cooperare dintre țări, doi piloni-direcții esențiale ale Festivalului.

“Evenimentele de industrie sunt mici pași în a ne cunoaște vecinii de meridian, cinefili și cineaști, oameni de cultură. Cred că este importantă constituirea unei platforme de dialog – fie că vorbim despre mijloace de cooperare, fie că vorbim poate de restaurare. În timp lucrurile se pot dezvolta frumos, dar pentru asta trebuie să avem un început bun și să îndrăznim”, povestește Mirona Radu, inițiatoarea Film O'Clock.

Filmele sunt amprentele istoriei asupra memoriei colective a unei națiuni, ajutând oamenii să înțeleagă, din punct de vedere estetic, politic și nu numai, punctele de vedere ale drumurilor comune. Cum poziționăm cadrul elitist pentru filmele de artă și, mai ales, pentru filmele clasice care au marcat începutul și etapele esențiale pentru cinematografia națională? Ce mijloace putem dezvolta pentru a ajunge la un public mai larg și pentru a aborda importanța patrimoniului cinematografic? Acestea sunt tipul de discuții care vor fi deschise în cadrul Conferinței pentru industrie: Dezvăluirea patrimoniului cinematografic.

“A pune la dispoziția profesioniștilor din țările participante un spațiu pentru întâlnire, prezentarea stării actuale a fiecărei industrii - mai ales în contextual actual al pandemiei care afectează masiv cinematografia, schimbul de know-how și conexiuni reprezintă o oportunitate care nu poate fi ratată. Conectarea se referă în acest sens nu numai la public, ci și la comunitățile de film actuale, creativii și experții din acest domeni.”, spune Ioanna Kryona, delegatul din partea Greciei.

Festivalul Internațional Film O’Clock își propune să reprezinte o platformă continuă de colaborare creativă și dialog între realizatori, de la ideea unui proiect până la prezentarea filmelor în fața publicului. Ce motivează coproducțiile internaționale de film? Discuția se oprește la bani, stimulentele pentru film și reducerile de impozite sau este altceva care face ca un proiect de film să avanseze ca o colaborare internațională? Cum creăm, finanțăm și distribuim poveștile astfel încât să reflectăm colaborarea internațională și să păstrăm particularitățile culturii cinematografice naționale? Aceste întrebări vor fi discutate în cadrul Conferinței pentru industrie: Oportunități de realizare a filmelor pe Meridianul 25 de grade longitudine estică.

Participarea este gratuită pentru evenimentele de industrie, pe baza înregistrării. Cele două conferințe se vor defășura în limba engleză, iar lista detaliată a vorbitorilor și agenda evenimentului vor fi anunțate în curând pe site-ul festivalului: www.FoC-IFF.com.

Conferința Dezvăluirea patrimoniului cinematografic va avea loc sâmbătă, 27 februarie, la ora 14:00 iar cei interesați se pot înscrie aici, și Oportunități de realizare a filmelor pe Meridianul 25 de grade longitudine estică se va desfășura luni, 1 martie, la ora 15:00, înregistrarea realizându-se aici.

Mai multe informații: office@foc-iff.com.

Eveniment inițiat de Mirona Radu, profesionist în industria filmului cu o experiență de aproape 10 ani în producție și distribuție de film, precum și festivaluri internaționale, organizat de Creatrix Fama și Culture Reality.

Proiect co-finanțat de AFCN.=

Parteneri: Festival Scope, MUBI, XR Journeys, Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Skalvijos Kino Centras, Romuva Cinema, Stranger Film, Lithuanian Short Film Agency, Next Wave DFFB, CătălinaRadu, Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune, Ambasada României în Lituania

Parteneri media: Rock FM, Music Channel, Hotnews, Agerpres, National Geographic, Spotmedia, Iqads, Romania Journal, Suplimentul de Cultură, Ziarul Metropolis, Liternet, Observator Cultural, Zile și Nopți, The Institute, Iqool, Cinemap, AARC, filme-carti.ro, SMARK