The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Începe Bucharest Fashion Film Festival 2020

Articol / 04 Noi 2020 / The Institute
  • Începe Bucharest Fashion Film Festival 2020Bucharest Fashion Film Festival
  • Începe Bucharest Fashion Film Festival 2020Program Bucharest Fashion Film Festival
1/2
Programul include un documentar despre Martin Margiela, filme cult din anii ‘70 și un masterclass despre viitorul filmelor de modă

Cea de-a patra ediție a Bucharest Fashion Film Festival, primul eveniment din România plasat la intersecția dintre fashion, film și advertising, începe vineri, pe 6 noiembrie 2020. Evenimentul se va desfășura exclusiv online, pe site-ul bucharestfashionfilm.ro și pe platforma TIFF Unlimited.

Alături de documentarele Martin Margiela In His OwnWords (r. Reiner Holzemer) și The Disappearance of My Mother (r. Beniamino Barrese), spectatorii vor putea urmări 4 filme cult din anii ‘70 reunite sub tema CAMP. Acestea fac parte din secțiunea lansată anul acesta, Dressing the Cinema, în cadrul căreia vor fi prezentate lungmetrajele Celine and Julie Go Boating (r. Jacques Rivette), Beware of A Holy Whore (r. Rainer Werner Fassbinder), Ticket of No Return (r. UlrikeOttinger) și Jubilee (r. Derek Jarman). Cele 6 filme vor fi disponibile pe TIFF Unlimited, cu un timp de vizionare de 72 de ore.

Pe site-ul festivalului, bucharestfashionfilm.ro, publicul va putea urmări peste 40 de fashion films selectate în competiția oficială. Lor li se alătură secțiunea Dressing the Body, cu o selecție de scurtmetraje care aduc o perspectivă socio-antropologică asupra relației dintre haină și purtător, explorând tensiunea dintre haina ca mască și haină ca mijloc de expresie. Tot pe site va fi disponibil și Podcastul DressCodes, un episod pilot ce cuprinde un interviu cu Magda Crăciun, doctor în antropologie socială, despre capitalul simbolic al hainelor și un colaj al scrierilor designerului Ana Alexe, interpretate de actrița Ilinca Hărnuț și montate pe un soundscape de Diana Miron.

Ca în fiecare an, juriul BFFF include profesioniști din toate cele trei domenii, fashion, film și advertising. Anul acesta juriul este format din: Alina Gavrilă-Borțun, director creativ la Gavrilă& Asociații și fondator Fashion Tellers, o agenție boutique specializată pe fashion films, designerul Ioana Ciolacu, Ioana Mischie (regizor și scenarist, co-fondator Storyscapes, un ONG axat pe transmediastorytelling), David McGovern (regizor și lector la Central St Martins și Chelsea School of Art) și Ben Nicholas (scenarist, regizor și monteur, care a colaborat cu artiști precum Daniel Arsham sau branduri ca Adidas).

Cei 5 jurați vor decide către cine vor merge premiile festivalului: premiul pentru cel mai bun film, premiul pentru cea mai bună producție locală și un premiu special pentru inovație în proiecte cu bugete mici, Fresh Perspectives, susținut de Theo Nissim. „Într-un an devastator pentru industriile creative, mă bucur enorm să văd că sunt evenimente care se încăpățânează să se întâmple și organizatori care se adaptează din mers, făcând eforturi uriașe să ajungă la public. Conceptual Lab, unul dintre cei mai importanți susținători ale evenimentelor dedicate filmului și teatrului, este alături din acest an și de Bucharest Fashion Film Festival, pentru că indiferent de vremuri avem nevoie de artă, avem nevoie de film", declară Theo  Nissim, fondatorul Conceptual Lab.

Bucharest Fashion Film Festival continuă și anul acesta demersul său de a pune bazele unui forum de discuții despre relația dintre film și modă, cu workshop-uri și dezbateri la care participă profesioniști internaționali și locali din lumea filmului, a modei și a publicității. În sincron cu tema festivalului de anul acesta, sâmbătă, pe 7 noiembrie, de la ora 17:00, va fi transmisă livestream pe Facebook o discuție între Fabio Cleto și criticul de film Călin Boto despre estetica Camp în film și în designul de costum. Fabio Cleto predă istorie culturală și literatură engleză la Universitatea din Bergamo. O autoritate internațională când vine vorba despre teoria și practica CAMP, interesele sale de cercetare includ studii culturale, teorie queer, gen și sexualitate, teorie critică și politica reprezentării, ficțiunea de fin de siècle până la ficțiunea postmodernistă.

Duminică, 8 noiembrie, de la ora 16:00 regizorul David McGovern va susține un masterclass despre viitorul filmului de modă. Timp de două ore, acesta va oferi recomandări despre cum se pot face filme de impact cu bugete reduse, cum ar trebui comunicate valorile sociale și sustenabile, dar și câteva direcții despre modul în care pandemia ar putea schimba filmul de modă. Folosind atât abordări experimentale lo-fi, cât și producții de înaltă calitate, David McGovern explorează prin filmele sale cum se simt anumite concepte și cum ar putea fi transformate - printre acestea luxul, moralitatea, bunul simț sau noile masculinități. Pe lângă lucrările sale digitale și instalațiile video, el interoghează viitorul imaginii în mișcare prin ateliere, prelegeri și spoturi pentru invitați la diferite festivaluri de film. Masterclass-ul este adresat celor din industria filmului și se va desfășura pe Zoom, cu acces pe bază de rezervare.

Parteneri: Glitch, Conceptual Lab (byTheoNissim), TIFF Unlimited, Romanian Fashion Council, Film Menu.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Elle, Psychologies, Glamour, Spotmedia, DOR, Code NoirStyle, Urban.ro, Munteanu.

Programul complet Buchares tFashion Film Festival 2020
Scurtmetraje
Dressing the Body (pe www.bucharestfashionfilm.ro) 6-11 NO 2020

Competiția Fashion Films (pe www.bucharestfashionfilm.ro) 6-11 NOV 2020

Documentarele
Martin Margiela: In His Ow nWords. R. REINER HOLZEMER / UNITED KINGDOM / 2019 / 90’ (pe TIFF Unlimited) 6-11 NOV 2020

The Disappearance of my Mother
R. BENIAMINO BARRESE / / ITALY / 2019 / 94’ (pe TIFF Unlimited) 6-11 NOV 2020

Dressingthe Cinema // Camp
Jubilee, R. DEREK JARMAN / / UNITED KINGDOM / 1974 / 106’ (pe TIFF Unlimited) 6-11 NOV 2020

Beware of a Holy Whore, R. RAINER WERNER FASSBINDER / / WEST GERMANY / 1971 / 104’ (pe TIFF Unlimited) 6-11 NOV 2020

Ticket of no Return, R. ULRIKE OTTINGER / / WEST GERMANY / 1979 / 108’ (pe TIFF Unlimited) 6-11 NOV 2020

Celine and Julie go Boating, R. JACQUES RIVETTE / / FRANCE / 1974 / 194’ (pe TIFF Unlimited) 6-11 NOV 2020

DressCodes // Podcastul Bucharest Fashion Film Festival
Disponibil începând cu 6 NOV (pe www.bucharestfashionfilm.ro și pe toate platformele pentru podcast-uri)

Talk // Despre Camp: cu FabioCleto, 7 NOV, 17.00, Facebook Live

Masterclass // Viitorul filmelor de modă: cu David McGovern, 8 NOV, 16.00, Zoom


Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.BucharestFashion Film Festival | 6-11 noiembrie 2020
www.bucharestfashionfilm.ro
Facebook: @BucharestFashionFilmFestival
Instagram: @bucharestfashionfilmfest