The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Înscrieri deschise la atelierul de film documentar pentru liceenii din București

Articol / 12 Ian 2024 / Andra Mihai
  • Înscrieri deschise la atelierul de film documentar pentru liceenii din București
1/1
După Oradea, Brașov și Timișoara în 2023, atelierul de film documentar pentru adolescenți Meet, Point & Shoot organizat de Asociația One World Romania ajunge în București. Sunt 20 de locuri disponibile, iar participanții ucraineni vor avea prioritate, cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România.

Atelierul se va desfășura în perioada 19 – 23 februarie la Youth Hub-ul Romanian Angel Appeal, iar înscrierile sunt deschise până pe 31 ianuarie. Atelierul este coordonat de Ana Gurdiș (regizoare de film documentar) și Andrei Inizian (regizor și scenarist) și este destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani.

Meet, Point & Shoot oferă tinerilor o introducere în noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic și practic. Programul conceput de traineri aduce în atenția participanților reprezentarea realității prin aparatul de filmat și implicațiile sale. 

Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă dorește să aducă împreună participanții într-un spațiu destinat expresiei și discuției libere despre drepturile omului, într-un cadru non-formal. Participanții vor lucra atât individual, cât și în echipe, printr-o serie de exerciții de filmare pe teren și de montaj, care mai apoi sunt puse în discuție și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic.

Proiectul este finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Cum se aplică la atelier?

În vederea selecției, îi invităm pe cei interesați să completeze în limba engleză formularul: https://forms.gle/zYLiAU3gvRJGfZNo8. Atelierul se va desfășura în limba engleză, dar pe tot parcursul acestuia va fi prezent și un shadow teacher (facilitator) vorbitor de limbă ucraineană. Nu există taxă de înscriere sau de participare. Pentru întrebări legate de aplicație, vă rugăm să ne scrieți pe adresa atelier@oneworld.ro.

Traineri:

Ana Gurdiș este o regizoare de film documentar originară din Republica Moldova, care în prezent locuiește la București. Deține o diplomă în jurnalism și una în regie de film. A finalizat UNATC în 2021 și tot atunci a debutat cu documentarul „Eva noastră”, despre provocările unei familii cu dizabilități din nordul Moldovei, care și-a avut premiera mondială la TIFF, ulterior a fost proiectat în festivaluri ca ASTRA, DOK.fest München, MOLDOX, DokuBaku și poate fi vizionat pe platformele East Silver Doc și Agora Doc Market. În prezent Ana lucrează la cel de-al doilea lungmetraj documentar și experimentează noi forme de exprimare audio-vizuală. Ana deține o formare de trainer în educație media, obținută în cadrul mai multor ateliere organizate de DW Akademie și este absolventa atelierelor de dezvoltare de film documentar: Talent Nest, East West Talent Lab, Moldox Lab, Transilvania Talent Lab.

Andrei Inizian este un regizor și scenarist român născut în Brașov, în 1993. Absolvent al UNATC „I. L. Caragiale” București, secția Regie de Film, s-a făcut remarcat prin filmul de Master „Aprilie, vis”, pentru care a fost nominalizat la premiul „Tânără Speranță” din cadrul Premiilor Gopo, ediția 2019. În prezent, se află în post-producție cu cel mai recent scurtmetraj al său și co-produce un proiect independent de film documentar.

***

ORGANIZATOR
Asociația One World Romania

PROIECT FINANȚAT PRIN 
Programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

PARTENERI
UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, Fundația Romanian Angel Appeal, Centrul de Tineret Youth Hub by RAA

PARTENERI MEDIA
Radio România Cultural, Libertatea, Agerpres, Zile și Nopți, Scena9, LiterNet, All about Romanian Cinema


Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.

De peste 30 de ani, Fundația Romanian Angel Appeal (RAA) a dedicat eforturi constante pentru a se asigura că fiecare copil, tânăr și adult are șansa de a trăi independent, indiferent de provocările sociale sau medicale cu care se confruntă. RAA construiește o lume echitabilă prin intermediul a trei piloni interconectați: sănătate, educație și aspecte sociale. Încă din 2021, RAA este alături de refugiații ucraineni, îngrijindu-se de sănătatea socio-emoțională a copiilor și tinerilor prin intervenții complexe, printre care și Centrul de Tineret Youth Hub by RAA. 

În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte. În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină. Pentru mai multe informații, accesați www.instaredebine.ro.