The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

LANSAREA CĂRȚII „Istoria filmului - o introducere”

Articol / 01 Iul 2024 / Andra Mihai
  • LANSAREA CĂRȚII „Istoria filmului - o introducere”
1/1
Joi, 4 iulie, de la ora 19.00, Editura Vellant și Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” vă invită la lansarea cărții Istoria Filmului – O introducere (vol. I) de Kristin Thompson, David Bordwell și Jeff Smith, care va avea loc în curtea UNATC, str. Matei Voievod 75-77.

La 63 de ani de când a apărut în limba română ultima carte de istoria filmului universal, Editura Vellant și UNATC Press publică pentru prima data în traducere în română Istoria filmului. O introducere de Kristin Thompson, David Bordwell și Jeff Smith. Proiectul este realizat în colaborare cu Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii „Sorin Botoșeneanu” din cadrul UNATC București.

Analizând o selecție generoasă de producții cinematografice din intervalul cuprins între anii 1880 și 1945, acest prim volum documentează perioada cinematografului timpuriu, perioada târzie a erei filmului mut, nașterea și primele decenii ale filmului sonor, până la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial. Această istorie prinde contur printr-o introducere în filmul de kinetoscop, în cinematograful fraților Lumière, în evoluția filmului de ficțiune, a documentarului, a filmului experimental, primele filme de animație, filmele lui D.W. Griffith și Albert Capellani, doi maeștri timpurii ai cinematografului, primele westernuri, filmele mute ale lui Charles Chaplin, thrillerele lui Alfred Hitchcock, dar și producții non-vestice, precum filmul japonez istoric (jidai-geki) sau cel despre viața contemporană (gendai-geki) și contribuția unor regizori precum Yasujiro Ozu, Kenji Mizoguchi și Akira Kurosawa, și multe alte repere ale cinematografiei din aceste decenii.

La dialogul de joi, moderat de Andrei Gorzo vor participa Andrei Rus (coordonatorul traducerii), traducătorii cărții – Liri Alienor Chapelan, Gabriela Filippi, Cezar Gheorghe, Andreea Mihalcea, Diana Smeu, Irina Trocan, Iulia Voicu, Ioana Miruna Voiculescu –, Doru Someșan (coordonator editorial), Alina Purcaru (redactoarea cărții) și Romina Boldașu (prorector Cercetare, Dezvoltare și Inovare UNATC).

Acest dialog va fi urmat, la ora 21:00, de proiecția unei discuții online în engleză cu autorii Kristin Thompson și Jeff Smith, moderată de Andrei Rus și Doru Nițescu.

De la ora 21:30 va avea loc proiecția în aer liber a filmului Margarete/Sedmikrasky (Cehoslovacia 1966, regia Věra Chytilová), subtitrat în română, organizată în colaborare cu Centrul Ceh din București. Coperta volumului al doilea al Istoriei filmului, care va fi prezentat în avanpremieră în cadrul lansării, are în centru o fotogramă din „Margarete”. Volumul urmează să ajungă în librării în toamna acestui an.

Istoria filmului. O introducere – vol. I
este disponibilă pentru comandă pe site-ul editurii Vellant și în librăriile din toată țara și va putea fi cumpărată și în cadrul evenimentului.

*** 

Intrarea la eveniment este liberă.