The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Masterclass #4: Scenariul e gata. Ce urmează? Interviu cu Laura Mușat și Alexandra Safriuc

Interviu / 26 Oct 2018 /
  • Masterclass #4: Scenariul e gata. Ce urmează? Interviu cu Laura Mușat și Alexandra SafriucAlexandra Safriuc
  • Masterclass #4: Scenariul e gata. Ce urmează? Interviu cu Laura Mușat și Alexandra SafriucLaura Mușat
  • Masterclass #4: Scenariul e gata. Ce urmează? Interviu cu Laura Mușat și Alexandra Safriuc
1/3
Marți, 30 octombrie, la Cinetic, are loc Masterclass #4: Scenariul e gata. Ce urmează? din cadrul Student Hub, o platformă de educație alternativă și continuă pusă la cale de Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc (ADFR).
Am stat de vorbă cu Laura Mușat, fondatoarea asociației, și Alexandra Safriuc, coordonator Student Hub Masterclasses, și am aflat mai multe despre proiectele lor.


Ai studiat în Londra producție de film. Ce te-a convins să te întorci în țară și din ce nevoi s-a născut ideea asociației pe care ai fondat-o?

Laura:
M-a convins poporul englez, rece și rigid și vremea indecisă (râde).
Mi-a plăcut facultatea, ce am învățat și contactele pe care mi le-am făcut - oameni cu care lucrez și colaborez în prezent, dar mi-am dat seama repede că piața britanică este saturată și nevoia de oameni open-minded, cu abordare diferită și studii de specialitate este mult mai mare la noi. Mi-am făcut filmul de licență în țară, cu o echipă de profesioniști - asta ca să mă conving că iau alegerea bună dacă mă întorc. Imediat cum am absolvit, m-am întors și mi-am deschis casa de producție Castalia Pictures. Un an mai târziu, în decembrie 2016, a apărut Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc. Ideea a încolțit în mintea mea de când locuiam la Londra și studiam industria autohtonă de la distanță - care îi sunt avantajele, lipsurile; așa a apărut ideea unor proiecte, toate având un scop comun: diversificarea și dezvoltarea industriei de film locale - unele dintre ele au rămas, altele au fost puse deoparte din diverse motive. Primul proiect - și singurul care a rămas din perioada anilor de facultate a fost The Script Contest, urmat de revista online Films in Frame, care la început a fost doar o pagină pe website-ul nostru, unde găseai știri despre filmul romanesc.

Sunteți o asociație foarte activă. La ce proiecte lucrați în acest moment?

Laura:
La proiectele pe care cei care ne urmăresc le știu: Masterclass-urile din cadrul platformei Student Hub, concursul de scenarii The Script Contest (care iși va deschide înscrierile pentru ediția #3 pe 15.11 și vine cu noi reguli și o nouă abordare) și Fiesta del Cine. Pe langa asta, redacția noastra uber cool lucreaza săptămânal la revista noastră online - Films in Frame. Sunt 4 proiecte frumoase, cu potențial de dezvoltare în viitor, care au crescut organic de la o ediție la alta. Ne dorim să continuăm această dezvoltare cel puțin până când acestea iși vor găsi o identitate a lor, vor deveni reconoscibile la nivel național și se vor poziționa pe piață ca niște proiecte/evenimente de succes. În paralel, vrem să dezvoltăm ADFR-ul la nivel de brand - până acum focus-ul fiind strict pe proiectele din cadrul asociației și sperăm ca 2019 să ne aducă niște finănțări.

Pentru cine este gândit proiectul Student Hub Masterclasses?

Alexandra:
Masterclass-urile se adresează studenților și absolvenților de film și arte, abordând subiecte complementare cu cele studiate în școală. Student Hub se dezvoltă ca o comunitate care să vină în sprijinul tinerilor din industria cinematografică și să medieze întâlnirea cu profesioniști. În ultimii doi ani, membrii Student Hub i-au întâlnit pe Bogdan Mirică, Ivana Mladenovic, Adrian Schiop și Mihai Chirilov.

Despre ce va fi vorba la Masterclass #4: Scenariul e gata. Ce urmează?

Alexandra:
Pe 30 octombrie, de la ora 19:00, la Cinetic, Anamaria Antoci, una dintre cele mai tinere și de succes producătoare de film din România, va împărtăși din experiența sa profesională despre dezvoltarea unui proiect de film până la intrarea în pre-producție. Alături de Anamaria, vom înțelege mai bine rolul și responsabilitățile producătorului în realizarea unui film, cum se implică acesta în dezvoltarea scenariului, dar și cum se concepe o strategie de dezvoltare și finanțare personalizată pentru fiecare proiect în parte. Prezentarea va fi urmată de o sesiune Q&A în care participanții sunt încurajați să-și exprime curiozitățile în dialog direct cu invitata noastră.