The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

One World Romania revine la Oradea cu documentare despre alegeri individuale și colective

Articol / 07 Oct 2024 / Andra Mihai
  • One World Romania revine la Oradea cu documentare despre alegeri individuale și colective
1/1
Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania revine și anul acesta la Oradea, cu filme din selecția ediției a 17-a, sub tema ALEGE! Ediția locală va avea loc în perioada 18 – 20 octombrie, la Cetatea Oradea (Corpul F) și este co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național și Fundația Comunitară Oradea. Accesul la proiecții este gratuit.

One World Romania reflectează anul acesta la rolul său într-o lume în care crizele și tragediile se succedă la nesfârșit, o lume în care echilibrul reprezintă mai degrabă o miză individuală sau scopul, izolat și fragil, al unei lupte de grup. În acest context, alegem să creăm un spațiu în care să se vorbească și despre ce se tace. Alegem solidaritatea în locul confortului, alegem să ascultăm mai mult decât să impunem credințe. Prin filmele acestei ediții vrem să privim dincolo de noi, să ne așezăm față în față cu celălalt și, finalmente, să ne privim pe noi înșine mai lucid.

Proiecțiile sunt urmate de discuții cu regizorii filmelor și alți invitați speciali, moderate de Răzvan Marchiș, regizor și producător cultural. Filmele sunt subtitrate în limba română și limba engleză.

Nu lipsesc nici teme consacrate ale festivalului sau subiecte care ne-au preocupat în ultimii ani, cum ar fi munca în contextul inteligenței artificiale, dilemele adolescenților sau conflictul israelo-palestinian. Printre documentarele din selecție se regăsesc câteva dintre succesele de public ale ediției din acest an din București, prezentate în proiecție unică în Oradea. 

Deschiderea festivalului are loc vineri, 18 octombrie, de la ora 20:00, cu Vis.Viață, documentarul românesc care urmărește trei adolescenți în ultimii ani de liceu, înainte, în timpul și după Covid. În timp ce își fac planuri să plece din România după ce termină liceul, Una – o actriță, Habet – un trapper și Ștefania – o activistă de mediu, se găsesc prinși între drame și dileme legate de viitor. Cum le va afecta planurile tot ce se întâmplă în jurul lor? Cine va reuși? După proiecție, publicul va putea discuta cu regizoarea Ruxandra Gubernat.

Zâmbetul Georgiei, documentarul prezentat în închiderea festivalului, duminică, 20 octombrie, ora 20:00, cu sprijinul KineDok România, este o tragicomedie care analizează urmările demagogiei populiste din cadrul alegerilor prezidențiale din 2012 din Georgia. Filmul lui Luka Beradze investighează un sat în care celor mai dezavantajați cetățeni le este promisă o nouă dantură, pe banii partidului, în schimbul unui vot.

Pentru mai multe informații despre selecție și invitați, puteți urmări evenimentul de Facebook. Programul complet One World Romania la Oradea:

Vineri, 18 octombrie
20:00 – Vis.Viață / Imaginary Youth
(România, 2024, 84')
de Ruxandra Gubernat

proiecție urmată de o discuție cu regizoarea Ruxandra Gubernat

Sâmbătă, 19 octombrie
18:00 – Incident / Incident
(SUA, 2023, 30’)
de Bill Morrison
+
Așteptând roboții / Human Not Human
(Belgia, 2023, 38')
de Natan Castay

proiecție urmată de o discuție online cu regizorul Natan Castay

20:30 – Trei promisiuni / Three Promises
(Palestina, Liban, SUA, 2023, 61')
de Yousef Srouji

proiecție urmată de o discuție online cu regizorul Yousef Srouji

Duminică, 20 octombrie
20:00 – Zâmbetul Georgiei / Smiling Georgia
(Georgia, Germania, 2023, 62')
de Luka Beradze

proiecție urmată de o discuție

proiecție desfășurată cu sprijinul KineDok România

***

ORGANIZATOR
Asociația One World Romania

PROIECT CULTURAL CO-FINANȚAT DE
Administrația Fondului Cultural Național, Fundația Comunitară Oradea

PARTENERI
Centrul Europe Direct Oradea, Visit Oradea, Cetatea Oradea, Primăria Municipiului Oradea, MA hub, Piața9, KineDok România, Silviu Filip Photography

PARTENERI MEDIA NAȚIONALI
Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Scena9, Școala9, LiterNet, Films in Frame, Revista FILM, Cărturești

FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE
Centrul Ceh București

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție și formează comunități. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.