The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

OWR #16 Warm-up: Hărțuirea e abuz de putere

Articol / 28 Feb 2023 / Andra Mihai
  • OWR #16 Warm-up: Hărțuirea e abuz de putere
1/1
Miercuri, 8 martie la ora 19:00 ONE WORLD ROMANIA #16 împreună cu Ambasada Spaniei în București și Institutul Cervantes în București invită publicul la proiecția documentarului „The Yellow Ceiling” urmată de o dezbatere pe tema egalității de gen și a formelor tot mai perverse și periculoase pe care le ia exercitarea puterii asupra femeilor în România lui 2023. Filmul lui Isabel Coixet se apleacă asupra mediului artistic și imaginarului care îl înconjoară, imaginar ce creează atmosfera viciată necesară pentru a normaliza manipularea și instrumentalizarea vulnerabilității specifice participării într-un act artistic. 

Studiul de caz este scandalul declanșat la teatrul de tineret din Lleida, Spania, când mai multe foste studente au denunțat hărțuirea la care le-a supus directorul instituției, un actor carismatic și un pedagog respectat. Prin vocea victimelor, acum adulte, care fac actul admirabil de a se scufunda înapoi în confuzia și fragilitatea lor adolescentină, filmul descrie nu doar un eveniment izolat, ci o metodă criminală de a transforma dăruirea specifică atât vocației artistice, cât și pasiunii romantice, într-o formă de aservire fizică și psihologică. 
 
Filmul este urmat de o discuție (în limba română) despre încercările de restrângere a libertăților femeilor în România (de la hărțuirea la locul de muncă, la limitarea accesului la avort în spitalele publice), într-o societate tot mai polarizată și care asistă la o recrudescență a conceptului de masculinitate. Participă la dialog:
 
Ioana Băluță - Profesoară la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, cu doctorat în sociologie (EHESS Paris, 2005) și abilitare în științe politice (2017). Principalele sale domenii de expertiză cuprind studiile de gen, reprezentarea politică a femeilor, istoria feminismului, politicile egalității de șanse după 1989. Este directoarea Centrului pentru Politicile Egalității de Șanse, fondatoarea și coordonatoarea Masterului Politicile egalității de șanse în context românesc și european (la Facultatea de Științe Politice a Universității din București).
 
Loredana Urzică - Este directoare executivă eLiberare, un ONG care luptă pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane și a exploatării sexuale în România. Este și coordonatoarea ProTECT, platforma celor 22 de ONG-uri anti-trafic de la noi. Anterior a lucrat ca și consilier pe protecție și justiție socială la Ministerul Muncii, iar doi ani a fost membru în Consiliul Economic și Social. A absolvit un program de soluții comunitare al Departamentului de Stat american și este fellow al Institutului Aspen România.
 
Andreea Rusu - Este directoarea executivă a Centrului FILIA și una dintre coordonatoarele Rețelei pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor, formată din 25 de ONG-uri din România. La FILIA a început în 2016, ca voluntară și co-fondatoare a primului grup de inițiativă împotriva hărțuirii sexuale din universități din estul Europei. Tema de suflet a Andreei este prevenirea și combaterea violenței de gen, cu un focus asupra hărțuirii sexuale.
 
Intrarea este liberă, cu rezervare prealabilă pe Eventbook.ro