The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Premiile Gopo 2021: apel de înscrieri pentru categoriile de documentar și scurtmetraj

Articol / 18 Mar 2021 / the i
  • Premiile Gopo 2021: apel de înscrieri pentru categoriile de documentar și scurtmetraj
1/1
Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești, anunță apelul de înscrieri pentru categoriile de documentar și scurtmetraj ale ediției cu numărul 15.

Data limită a înscrierii: 9 aprilie 2021. Nominalizările vor fi anunțate în luna mai. Gala Premiilor Gopo 2021 va avea loc în luna iunie.

13 lungmetraje de ficțiune și documentare lansate în cinema în cursul anului 2020 sunt eligible pentru a fi jurizate și nominalizate la Premiile Gopo 2021.

Filmelele româneşti produse în țara noastră sau realizate în regim de coproducție, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera națională în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie şi care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, precum și cele care au avut premiera pe o platformă VOD, sunt producțiile pe care juriul le va lua în considerare pentru nominalizare.

Filme prezentate și premiate în marile festivaluri și apreciate de public se regăsesc printre producțiile eligible pentru titlul de Cel mai bun film românesc.

Documentarele „colectiv”, nominalizat la două categorii la Oscar 2021 (Cel mai bun film străin și Cel mai bun film documentar) și care a avut premiera internațională la Festivalul de Film de la Veneţia, „Acasă”, a cărui premiera internațională a avut loc la Sundance și care a câștigat peste 25 de premii, printre care Premiul Zilele Filmului Românesc la TIFF, alături de filme de ficțiune precum „Tipografic majuscul”, ce a avut premiera în secțiunea Forum în cadrul Berlinalei 2020, „Urma”, câștigător al Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF 2020, „5 minute” sau „Ivana cea groaznică” sunt doar câteva dintre acestea.

Lista filmelor de lungmetraj eligibile care vor fi luate în considerare pentru nominalizările la Premiile Gopo 2021 este disponibilă mai jos.

Înscriere filme documentare și de scurtmetraj

Pentru categoria Cel mai bun film documentar (doar în cazul filmelor care nu au beneficiat de proiecții în cinema mai mult de o săptămână) este necesară înscrierea filmelor românești care au avut premiera în cursul anului 2020 și care nu au beneficiat de difuzare în circuitul cinematografic, dar au fost prezentate la TV sau în circuitul festivalier (naţional sau internaţional). Pentru categoria film documentar nu sunt eligibile reportajele de televiziune.

Pentru categoria Cel mai bun scurtmetraj sunt eligibile producţiile româneşti care au fost prezentate în premieră pe marile ecrane, la TV sau în cel puţin un festival competitiv (naţional sau internaţional) în cursul anului 2020. Pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările, este obligatorie înscrierea de către producători.

Înscrierile au loc în perioada 18 martie 2021 – 9 aprilie 2021.

Producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze fișa tehnică disponibilă aici

Regulamentul Premiilor Gopo este disponibil pe site-ul oficial, aici.

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite în luna mai de un juriu de preselecţie format din 11 profesioniști din domeniul cinematografic. După anunţul nominalizărilor, peste 650 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2021, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

Gala Premiilor Gopo 2021 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications.

Website | Facebook | Instagram | YouTube

FILME ELIGIBILE LA PREMIILE GOPO 2021 (care au beneficiat de proiecții în circuitul cinematografic sau pe platforme VOD)

30 DE ANI ȘI 15 MINUTE
Regia: Ștefan Mandachi

5 MINUTE
Regia: Dan Chișu

ACASĂ
Regia: Radu Ciorniciuc

COLECTIV
Regia: Alexander Nanau

DRAGOSTE 2. AMERICA
Regia: Florin Șerban

GRANIȚA MORȚII
Regia: Cătălin Apostol

IVANA CEA GROAZNICĂ
Regia: Ivana Mladenovic

MIAMI BICI
Regia: Jesús del Cerro

NOUĂ POVEȘTI DE DRAGOSTE ȘI URĂ ÎN IZOLARE
Regia: Dan Chișu

SUPERHOMBRE
Regia: Lucian Mircu, Mircea Gherase

TIPOGRAFIC MAJUSCUL
Regia: Radu Jude

TOTUL NU VA FI BINE
Regia: Adrian Pîrvu, Helena Maksyom

URMA
Regia: Dorian Boguță