The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Un nou sezon de Cinema în aer liber, în Parcul Titan din București

Articol / 17 Aug 2021 / Luiza Popescu
  • Un nou sezon de Cinema în aer liber, în Parcul Titan din București
1/1
Cinema în aer liber se întoarce pe Insula Artelor din Parcul Titan cu cele mai bune filme din ultimul an, un focus Wes Anderson și două retrospective în care se regăsesc filme îndrăgite, de la autori precum Pedro Almodovar, Michael Cacoyannis sau Sean Penn. Acestea vor putea fi urmărite la București, timp de 4 săptămâni, de marți până duminică, în perioada 17 august – 12 septembrie. Intrarea la proiecții este liberă.

Utilizând echipamente performante, un proiector digital mobil de 18.300 de lumeni și un ecran gonflabil de 120 m², Cinema în aer liber oferă o calitate a proiecției întâlnită în marile săli de cinema ale lumii. Evenimentul și-a propus încă de la început să apropie publicul larg de filmul european și de filmul de autor, în general.

Evenimentul aduce anul acesta pe marele ecran 20 de filme, dintre care 6 filme noi în Selecția oficială – program care în fiecare an reunește cele mai apreciate filme lansate în ultimul an, laureate la Cannes, Berlin, Veneția sau la Premiile Oscar – 4 filme în secțiunea Focus Wes Anderson, 5 filme îndrăgite în Retrospectiva Muzica și Marea și 5 filme în Retrospectiva Filmului de aventuri, cele două retrospective aducând în atenția publicului titluri mai vechi, pe care cinefilii nu au avut ocazia să le urmărească pe marele ecran.

În Selecția oficială, publicul va avea șansa să urmărescă ANOTHER ROUND/ Încă un rând, în regia lui Thomas Vinterberg, laureat al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film străin; FALLING/ Ali(e)nare, debutul în regie al cunoscutului actor Viggo Mortensen, film selectat în competiție la European Film Awards; THE NEST/ Cuibul, în regia lui Sean Durkin, este o co-producție UK - Canada, cu Jude Law și Carrie Coon în rolurile principale și unul dintre cele mai apreciate filme ale ultimului an, în presa internațională de specialitate. Selecția oficială aduce pe marele ecran din Parcul Titan și două titluri care au avut premiera la Festivalul de la Veneția - LA VÉRITÉ/ Adevărul, o co-producție Franța - Japonia, în regia lui Hirokazu Koreeda, cu Juliette Binoche, Catherine Deneuve și Ethan Hawke și LES TRADUCTEURS/ Traducătorii, în regia lui Régid Roinsard. Ultimul film selectat în această secțiune este UNDINE, în regia lui Christian Petzold, film distins cu Ursul de Argint pentru Cea mai bună actriță și Premiul FIPRESCI la Berlinale 2020.

A doua selecție din program aduce în atenția spectatorilor bucureșteni patru dintre cele mai apreciate filme ale regizorului american independent Wes Anderson. Wes Anderson este considerat a fi un amator al experimentalismului și un regizor cu marcă auctorială, în condițiile în care se implică în toate aspectele producției filmelor sale. Acestea au o abordare estetică sub un numitor comun, fiind folosite culori primare și o tehnică a imaginii caracteristică. Filmele programate în cadrul secțiunii FOCUS WES ANDERSON sunt GRAND BUDAPEST HOTEL (4 premii și 5 nominalizări la Oscar, un premiu și 3 nominalizări la Globurile de Aur, 5 premii BAFTA), MOONRISE KINGDOM (câte o nominalizare la Oscar, Globurile de Aur, BAFTA și Cannes), animația FANTASTIC MR. FOX (2 nominalizări la Oscar, o nominalizare la Globurile de Aur, 2 nominalizări BAFTA) și UN TREN NUMIT DARJEELING (un premiu şi o nominalizare la Festivalul de Film de la Veneția).

O a treia secțiune din programul acestui sezon, intitulată MUZICA ȘI MAREA, aduce în prim plan 5 filme de autor, din care muzica și spiritul verii reprezintă două elemente nelipsite, semnate de patru regizori mediteraneeni și de un regizor de la Oceanul Atlantic. Primul dintre aceste filme este ZORBA GRECUL, ecranizarea romanului omonim al lui Nikos Kazantzakis, adaptat pentru marele ecran de regizorul grec Michael Cacoyannis, cu Anthony Quinn, Alan Bates și Irene Papas în rolurile principale. Filmul este câștigător al trei premii Oscar și are 5 nominalizări la Globurile de Aur și 2 nominalizări la BAFTA. Al doilea film al unui regizor grec din această selecție este o bijuterie rară a cinematografiei europene – REMBETIKO, un film semnat de Costas Ferris, care în 1983 a câștigat Ursul de Argint la Berlinale. Filmul, scris de Costas Ferris și actrița principală Sotiria Leonardou, povestește viața cântăreței de rembetiko Marika Ninou. Al treilea film din selecție este semnat de îndrăgitul Pedro Almodovar – VOLVER, cu Penelope Cruz în rolul principal, nominalizată la Oscar pentru acest rol, ce a avut premiera mondială în competiție la Cannes și este câștigător al premiului pentru Cea mai bună actriță la Cannes și al Premiului European Film Awards pentru Cel mai bun Regizor. TAVERNA SOUL KITCHEN, semnat de regizorul turc Fatih Akin, este o producție germană, câștigător al Premiului special al juriului și Young Cinema Award la Festivalul de film de la Veneția și nominalizat la European Film Awards iar ultimul film din selecție, animația irlandeză SONG OF THE SEA/ Cântecul mării, semnat de Tomm Moore, aduce pe marele ecran splendoarea folclorului celtic. Filmul a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film de animație în 2015, nominalizat la Cesar pentru cea mai bună animație și la Satellite Award pentru Cel mai bun lungmetraj de animație.

În Retrospectiva filmelor de aventuri se regăsesc 5 filme de lungmetraj care se concentrează pe protagoniști ce își schimbă decisiv cursul vieții, în mod voit sau forțați de împrejurări. INTO THE WILD/ În sălbăticie, în regia lui Sean Penn, film nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar și Cel mai bun montaj și la Globurile de Aur pentru Cel mai bun cântec original; o poveste similară, însă de data aceasta având ca protagonistă o femeie, este WILD/ Sălbăticie, în regia lui Jean-Marc Vallee, cu Reese Witherspoon în rolul principal, film nominalizat la Oscar pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal și Cea mai bună actriță într-un rol secundar (Laura Dern); EAT, PRAY, LOVE/ Mănâncă, roagă-te, iubește, în regia lui Ryan Murphy, cu Julia Roberts și Javier Bardem; ultimele două filme din această retrospectivă sunt două pelicule îndrăgite de publicul din toate colțurile lumii, în care aventurile se îmbină cu fantezia – LIFE OF PI / Viața lui Pi, în regia lui Ang Lee, film câștigător al 4 premii Oscar – pentru Cel mai bun regizor, Cea mai bună imagine, Cele mai bune efecte vizuale, Cea mai bună coloană sonoră, și AVATAR, în regia lui James Cameron, câștigător al 3 premii Oscar – Cea mai bună imagine, Cele mai bune efecte vizuale, Cea mai bună scenografie.

Evenimentul își propune să ofere spectatorilor o alternativă la vizionarea filmelor la televizor și urmărește să atragă publicul larg către filmele de autor. Deși pe insulă, sub cerul liber, peliculele vor putea fi vizionate în condițiile unei săli de cinema moderne, la standarde europene, în condiții de siguranță și distanțare socială.

Detalii despre filme, programul complet și regulament pot fi găsite pe site-ul www.primarie3.ro și www.cinemainaerliber.ro.