The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

„Fratele fiului risipitor”, tabără de creaţie – Brăduleţ, 27.07 – 04.08.2019

Articol / 01 Iul 2019 / The Institute
  • „Fratele fiului risipitor”, tabără de creaţie – Brăduleţ, 27.07 – 04.08.2019
1/1
Tabăra de creaţie „Fratele fiului risipitor” este dedicată deblocării/re-descoperirii rostului și rolului textului scris, a imaginarului generat de el, prin dialogul dintre arte, științele sociale și politice, în și prin abordările teoretice și criticeale acestora.

Titlul proiectului este o parafrază la alegoria biblică „Întoarcerea fiului risipitor” și este folosit nu numai ca suport de comunicare, ușor de înțeles de publicul larg, dar și ca provocare, o incitare spre meditație și gândire creativă prin mutarea atenției de la fratele risipitor la cel statornic (unii l-ar numi conservator, cârcotaș și critic, chiar mai rău, desuet sau retrograd). Iar acest lucru se întâmplă pentru că fabula, chiar și în (re)interpretările recente, fie ele literare sau morale, are ca personaj principal figura fiului risipitor. Mutarea atenției asupra fratelui fiului risipitor va deschide perspective noi asupra unor probleme, prin formularea unor întrebări necesare despre realitatea mai puțin explorată. De asemenea, se vor enunța și unele răspunsuri, care nu prea ne sunt puse la îndemană sau sunt considerate, de obicei, incomode.

Și pentru că preocuparea organizatorilor este promovarea culturii scrise, și mai ales cea legată de arhitectură, artele vizuale și ale spectacolului, se pot avansa câteva scenarii în re-citirea acestei fabule:
– cei doi fii (sau cele două fiice) reprezintă două moduri de gândire și de viață: cel tradiționalist/conservator și cel modernist/progresist/globalist etc.
– fratele (sau sora) risipitor (sau risipitoare) nu se mai întoarce, iar fratele lui pleacă și el
– averea de care se face vorbire este patrimoniul cultural scris, în speță cel arhitectural, vizual etc.
– la fel de interesantă este și poziția tatălui (sau a mamei) față de cei doi fii (sau ele două fiice);
– cine sunt urmașii fiului risipitor, dar şi cei ai fratelui acestuia

Programul Taberei include conferinţe şi discuţii cu invitaţi speciali, seri de film documentar, vizite la monumente arhitecturale şi naturale, dar și sesiuni de lucru pentru participanți.

Organizatorii asigură cazarea în cadrul unei gospodării țărănești din Brăduleţ, unde se vor desfăşura și sesiunile de lucru din tabără. Gospodaria este dotată cu grup sanitar, duş, apă rece, apă caldă, o bucatărie minimal echipată, sală de mese, gradină si livadă. Masa de prânz se va putea servi, contra cost, la pensiunea din vecini.

Mai multe detalii se oferă în ziua instructajului dinaintea plecării în tabără sau prin e-mail la arhitext@gmail.com şi la telefon 031.104.11.78.

INVITAŢI SPECIALI
  • Bogdan Ghiu – scriitor
  • Andra Dumitru – sociolog (ATU)
  • Adrian Aramă – șef lucrări dr. arh., UT-Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca
  • Ionel Oancea – dr. arhitect, Iași
  • Sandu Alexandru – prof. dr. arhitect, UAUIM – Bucuresti
  • Ștefan Vianu – conf.dr.filozof UAUIM – București
  • Vlad Gaivoronschi – prof.dr.arh. UT-Facultatea de Arhitectură Timișoara
  • Ruth Bernatek, istoric și teoretician de arhitectură, Bartlett School of Architecture, University College London
  • Ștefana Grădinariu – arhitect, câștigător al concursului de eseuri “Discursuri critice” – Trienala București “East-centric Arch” 2016, Bartlett School of Architecture, University College London

  • ECHIPA DE ÎNDRUMARE
  • Arpad Zachi, arhitect, redactor șef Arhitext – gazdă şi coordonator
  • Ilinca Pop, arhitect – moderator

  • PROGRAM
  • 27.07
  • Orele 10 – 12 – sosirea la Brăduleț
    Orele 12 – 16 – cazarea și organizarea logistică
    Orele 16 – 18 – prezentarea participanților și a temei puse în discuție
    Orele 19 – 20 – conferință invitați
  • 28.07 – 02.08
  • Orele 10 – 14 – program individual, meditație, reflexie, studiu și creație
    Orele 16 – 18 – atelier de lucru
    Orele 19 – 20 – conferință invitați
  • 03.08
  • Orele 10 – 14 – finalizarea și editarea eseurilor
    Orele 16 – 20 – prezentarea eseurilor
  • 04.08
  • Orele 10 – 14 – șezătoarea „Fratele fiului risipitor”
    Orele 16 – 18 – concluzii
    Orele 18 – plecare

    CE SE AŞTEAPTĂ DE LA PARTICIPANȚI
    Participanţii realizează câte un eseu cu tema „Fratele fiului risipitor”, participă la discuțiile cu colegii şi invitaţii, prezintă public forma finală a eseului şi participă la cel puţin trei dezbateri ale lucrărilor colegilor de tabără şi la conferinţele susţinute de invitaţi.

    CUM TE ÎNSCRII

    Tabăra are nouă locuri pentru care se aşteaptă studenţii de la facultăţile de arhitectură şi urbanism, artă plastică, artă dramatică, muzică, antropologie, literatură, jurnalism.

    Pentru a te înscrie, trebuie să trimiţi la adresa arhitext@gmail.com un e-mail care să conțină:
    - un text din portofoliul de lucrări scrise al participantului
    - formularul de înscriere completat (care se poate descărca de pe site-ul https://creationretreat.eu/ro/inscriere).

    TAXA DE PARTICIPARE
    Taxa de participare este de 150 lei/persoană.

    Mai multe informații la arhitext@gmail.com.

    Proiectul este organizat de Fundaţia Arhitext Design în parteneriat cu Filiala Teritoriala OAR Argeș, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti - UNARTE, Universitatea Națională de Muzică București- UNMB, Universitatea Politehnică Timișoara - UPT, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca - UTCN, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi - UTI, Școala Națională de Studii Politice și Administrative - SNSPA, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.