The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Institutul Cultural Român și Fundația Prințul de Wales contribuie la dezvoltarea mediului cultural român

Articol / 25 Mai 2018 /
  • Institutul Cultural Român și Fundația Prințul de Wales contribuie la dezvoltarea mediului cultural român
  • Institutul Cultural Român și Fundația Prințul de Wales contribuie la dezvoltarea mediului cultural român
  • Institutul Cultural Român și Fundația Prințul de Wales contribuie la dezvoltarea mediului cultural român
  • Institutul Cultural Român și Fundația Prințul de Wales contribuie la dezvoltarea mediului cultural român
  • Institutul Cultural Român și Fundația Prințul de Wales contribuie la dezvoltarea mediului cultural român
1/5
În contextul unei industrii culturale și creative dinamice și în continuă creștere, Institutul Cultural Român, partener Romanian Design Week și co-producător al Expoziției Centrale, își concentrează eforturile pentru a contribui din ce în ce mai mult la evoluția mediului artistic, cultural și creativ din România. 

Astfel, Liliana Ţuroiu, preşedintele Institutului Cultural Român, a discutat cu Prinţul Charles despre continuarea parteneriatului dintre ICR și „Fundația Prințul de Wales” din România.  

Pe 24 mai, Alteța Sa Regală Prințul de Wales a fost prezent în elegantul palat ce găzduiește Institutul Cultural Român din Londra, pentru a vizita expoziția de acuarele asociată volumului bibliofil “Transylvania Florilegium”, care celebrează unicitatea și extraordinara diversitate a patrimoniului natural românesc și pentru a participa la lansarea albumului omonim, apărut în condiții de lux la Editura Addison Publications.

Înaltul oaspete a fost întâmpinat de președintele ICR, doamna Liliana Ţuroiu și de directorul ICR Londra, domnul Dorian Branea. Vizita s-a efectuat în prezența ambasadorului României în Marea Britanie, ES domnul Dan Mihalache şi a reprezentanților Addison Publications, Sir Nicholas Pearson şi Lady Henrietta Pearson, inițiatorii expoziției și albumului aferent.

De-a lungul vizitei, doamna Liliana Ţuroiu a discutat despre colaborarea ICR cu Fundația „Prințul de Wales”, în multiplele proiecte de conservare a patrimoniului pe care Prințul Charles le derulează în România. De asemenea, preşedintele I.C.R. a folosit acest prilej pentru a-i mulţumi moştenitorului coroanei britanice că a acceptat ca Fundaţia „Prinţul de Wales” din România să devină unul dintre partenerii Institutului Cultural Român în derularea programului de celebrare a Centenarului Marii Uniri.

Printre invitați s-au numărat o parte dintre cei 36 de artiști din întreaga lume care semnează cele 124 de acuarele, personalități ale scenei culturale londoneze, lideri ai comunității românești din Marea Britanie, precum și diplomați și diplomați culturali afiliați misiunilor românești din Londra și parteneri ai acestora.

După vizitarea expoziției și examinarea impunătorului album, ambele realizate la sugestia și cu susținerea sa, A.S.R. Prințul Charles, un adept al metodelor tradiționale de exploatare a resurselor naturale, s-a delectat cu o mică expoziție culinară cu produse bio și artizanale românești. La final, înaltul oaspete a primit în dar din partea președintelui I.C.R. un album și o operă de artă creată special de artistul Mihai Țopescu, iar din partea ambasadorului României, un stilou inspirat de creatorul acestui instrument de scris, românul Petrache Poenaru.

Cu această ocazie, A.S.R. Prințul Charles a vizitat pentru a doua oară sediul londonez al Institutului Cultural Român, după ce, în anul 2014, a acceptat invitația de a participa la vernisajul unei expoziții de peisaje transilvane, care a fost realizată, la fel ca ”Transylvania Florilegium”, la propunerea și cu sprijinul său. Cu prilejul vizitei de acum patru ani, moștenitorul coroanei britanice a pășit pentru prima dată într-o misiune diplomatică românească.
Atât lansarea albumului, cât și expoziția de la Institutul Cultural Român din Londra au făcut în ultimele zile obiectul unor articole elogioase în presa cea mai influentă, dacă e să amintim doar cotidianul The Guardian sau revista de specialitate Gardens Illustrated, care au subliniat singularitatea ecosistemului de plante rare al României, fără corespondent în alte părți ale Europei. Albumul de lux “Transylvania Florilegium”, îngrijit de reputatul profesor și botanist dr. John Akeroyd, cu o prefață semnată de însuși A.S.R. Prințul de Wales, va apărea în două volume și un total de 124 de planșe realizate de-a lungul a șapte ani.

Evenimentul multi-art organizat în jurul acestei apariții editoriale excepționale dedicate biodiversității românești face parte din programul Institutului Cultural Român de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri. Vernisajul expoziției și lansarea volumului sunt completate, în intervalul 23-24 mai, de o prelegere a dr. John Akeroyd, botanistul A.S.R. Prințul Charles, despre bogăția florei din România, de o expoziție de fotografie digitală având ca temă parcurile din București, precum și de inaugurarea unei instalații botanico-artistice, numită „Grădina Marii Uniri”, în piața Belgrave Square din apropierea Palatului Buckingham.

Întregul proiect se derulează în marja celebrului festival botanic Chelsea Flower Show, unul dintre cele mai vizibile evenimente internaționale din capitala britanică, fiind realizat de Institutul Cultural Român din Londra împreună cu un consorțiu de parteneri români și britanici, format din Ambasada României la Londra, Fundația „Prințul de Wales”, Editura Addison Publications, Primăria Municipiului București prin Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.