The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

La pas prin cartier: Piaţa Amzei

Articol / 01 Apr 2019 / The Institute
  • La pas prin cartier: Piaţa AmzeiCamera din faţă
  • La pas prin cartier: Piaţa AmzeiGreen Hours
  • La pas prin cartier: Piaţa AmzeiM60 The Cafe
  • La pas prin cartier: Piaţa AmzeiMobius Gallery
  • La pas prin cartier: Piaţa AmzeiPodstel Umbrella
  • La pas prin cartier: Piaţa AmzeiQuest Mission
  • La pas prin cartier: Piaţa AmzeiSalon Golescu
  • La pas prin cartier: Piaţa AmzeiThe hive, Teodora Rus
1/8
Podstel Umbrella adăposteşte turişti din toată lumea
Casa în stil neo-bizantin de pe Strada General Christian Tell 21, construită acum aproape 100 de ani, continuă povestea Podstel Umbrella începută în Bucureşti de doi prieteni pasionaţi de călătorii, care, după o aventură ce i-a purtat în peste 50 de ţări, s-au decis să creeze aici o comunitate.
Celor trei co-fondatori le place să numească hostelul „a point of direction” în aventura ta, un loc de întâlnire al comunităţii locale cu turiştii veniţi să exploreze, să lege prietenii şi să împărtăşească experienţe, fie că vorbim de muzică, filme sau mâncăruri. Îndemnul lor este „Share experience, connect!”
De la Postel Umbrella, continuăm plimbarea cu cele mai importante lucruri în bagaj: amintiri, prietenii şi cu promisiunea de a căuta în fiecare ţară a lumii viitoarele Podstel-uri Umbrella.

Pas în trecut prin Camera din față
Dacă unele locuri ale Cartierului Creativ ne trezesc pofta de a călători, altele ne creează impresia că există și locuri în care acele de ceas ne pot purta în trecut. Aşa se întâmplă şi când întrăm în Camera din faţă, cafenea parcă uitată de timp, ce aminteşte de modelul camerelor de odinioară: intri timid și aștepți ca o bunicuţă să vină în întâmpinarea ta.
Dintr-un ziar ce ne dezvăluie şi meniul descoperim că locul s-a născut „dintr-o acerbă căutare de bun gust şi acel autentic românesc nostalgic”, pe care confirmăm că le reuneşte perfect. Intimitatea locului, redată de Paul Licşor și confirmată de pozele cu bunicul său de pe perete, aminteşte de un loc familiar, calm, ferit de timp şi asta îi conferă unicitatea.
Bucureştiul de altădată e regăsit aşadar pe Mendeleev 22, în Camera din faţă.

Salon Golescu, nostalgie în note muzicale
Aproape de Ateneul Român, la parterul unei clădiri vechi de pe Nicolae Golescu 17, ne orientăm simțul de aventură spre Salon Golescu, un restaurant al cărui design amintește de vremuri trecute.
Stilul elegant, eclectic, cu accente din anii ’20, ce te poartă armonios spre design-ul modern, te transpune într-un timp apus și te invită să profiți de fiecare secundă blocat într-o eră fascinantă, de film. Poate chiar în „Povestea pianistului de pe ocean”, pentru acest cadru ajutându-ne şi silueta de corabie și cele două hublouri, prin care te aștepți să vezi oceanul.
Iar din această atmosferă nu ar putea să lipsească muzica live de blues, jazz, soul, acompaniată de un meniu generos, de la burger şi salate, la deserturi de casă.

M60 Café îţi insuflă un aer nordic
Dacă simţi că traficul şi forfota Bucureştiului te îndeamnă la un moment de respiro, găseşti la intersecţia străzilor Mendeleev şi George Enescu, M60 Café, o mini comunitate de creativi fondată de Răzvan Crişan şi David Maguet şi transpusă într-un spaţiu neconvenţional de OBLIC STUDIO.
M60 ar trebui privit prin obiectivul unui Leica M Edition model 60, căci de aici este inspirat numele şi dezvăluită pasiunea lui Răzvan pentru fotografie şi arte vizuale. Cu un aer de librărie modernă, un design minimalist, chiar industrial, ce aminteşte de cultura scandinavă, este un loc de întâlnire pentru creativi, turişti şi oameni pasionaţi de cafea.
Aici regăseşti studenţi înconjuraţi de foi şi pixuri, oameni din publicitate conectaţi la laptopuri şi tablete, designeri creionându-şi ideile sau sesiuni de brainstorming, fie la mesele de lucru sau de grup. Ori dacă vremea permite, îi găseşti la terasa din lemn, cu agende şi desigur, o varietate de băuturi, sandwich-uri, salate şi prăjituri.

Artă contemporană la Mobius Gallery
Din 2015, arta contemporană are adresă și pe Mendeleev nr. 2, la Mobius Gallery.
Inițiată de Mira Burke şi Roxana Gamarţ ca o punte de dialog între artiști și curatori, atât din România, cât și din Europa de Est, Mobius Gallery atrage atenția publicului asupra scenei efervescente pe care o creează arta și moștenirea culturală pe care ne-o lasă în urmă.
Pe lângă agenda expozițională, dialogul se extinde și în sfera educativă, prin conferințe și întâlniri cu artiști sau chiar oameni din afara artei care să împărtăşească din experienţa lor.
Spațiul deschis, dar intim, minimalist, a susținut artiști autohtoni precum Roman Tolici, Lea Rasovszky, Andrei Gamart, Eugen Rădescu, dar și din sfera internaţională, precum Anna Kohodorkovskaya, Tara von Neudorf, Sandor Szasz.

Call de creativi la The Hive
Bijuteria contemporană, fashion-ul şi sticla şi-au dat întâlnire pe Strada Victoriei 101, la The Hive: mai exact, Atelier Juls, Atelier 42 şi Atelier Spectrum sau mai bine zis, fondatoarele lor, Teodora Rus, Irina Mihuţ, şi Mara Niţă.
Şi nu sunt singure, pentru că mereu aşteaptă vizitatori. Spaţiul este mic, simplist, dar mereu deschis publicului, care este chiar invitat să depăşească barierele impuse de un show-room obişnuit şi să experimenteze actul creativ împreună cu prieteni sau artişti învitaţi.
Motto-ul lor este despre creativitate şi curaj, aşa că fiţi cu ochii pe ele. Noi le urăm „bun venit” în Cartierul Creativ şi ne notăm adresa pentru viitoarele evenimente nonconformiste pe care le pregătesc.

Green Hours înseamnă jazz, teatru şi socializare

Ne continuăm plimbarea cu Green Hours jazz-café, simbol al mișcării underground de teatru și unul dintre cele mai cunoscute cluburi de jazz din București, înființat în 1994 în centrul capitalei, pe Calea Victoriei 120.
Este un loc cât se poate de viu și aici nu ne referim doar la catifeaua verde a barului pe care ne-o amintim de la începuturile sale, ci și la atmosfera boemă a locului și spiritul aparte. Aici ai toate șansele să te îndrăgostești de muzica lui Mihai Iordache și să-ți auzi actorii preferați povestind cum și-au început activitatea în ceea ce avea să fie unul dintre cele mai longevive teatre independente din România. Numele Voicu Rădescu, ownerul, este rostit cu emoţie şi recunoştinţă de actuale nume ale teatrului din România, care povestesc cum au început, ca studenţi, să joace şi apoi să crească la Green.
Lunea este una dintre zilele în care îţi doreşti să fii la Green, mai exact la MONDAY Theatre, căci în fiecare lună localul devine casa unor piese de teatru independente. Nu e de ratat nici Green Hours JAZZ Fest, care ajunge anul acesta la cea de-a XI-a ediţie.

Quest mission, if you dare
Dacă sunteţi în căutarea unui escape room, spoiler alert, camera Galeria de Arte e descuiată! Asta poate pentru că Quest Mission nu e doar despre a evada dintr-o încăpere, ci mai mult despre rezolvarea unei misiuni, despre aventura unei competiţii cu tine însuţi şi plăcerea experienţelor alături de cei dragi.
Iar experienţele sunt multe, de la provocarea unei Misiuni imposibile de spionaj, cu adrenalină şi suspans, la desluşirea Secretului lui DaVinci, o misiune de escape fără lacăte, care vă va purta prin apă şi foc, până la, probabil, cel mai mare life game din România, Train Enigma, ce părăseşte limitele spaţiului de pe Strada Amzei nr 1, introducându-vă într-o lume de Real Life Games, unde linia între joc şi realitate dispare.
Turul nostru se poate încheia în mini-cafeneaua lor cosy, cu o excelentă cafea italiană, care nu ascunde însă vreo misiune, ci doar întâlniri de briefing și debriefing cu echipe corporate, adunări cu prieteni sau petreceri şi aniversări. Ori în galeria de artă reală, ce ascunde tablouri ale tinerilor artişti români, care incită la un joc „la vedere”, pe care le poţi lua acasă.