The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Apel de proiecte DÂMBOVIȚA DELIVERY 2022

Articol / 26 Iul 2022 / Andra Mihai
  • Apel de proiecte DÂMBOVIȚA DELIVERY 2022
1/1
A avea un râu ce traversează orașul este un privilegiu pentru locuitorii acestuia, iar marile orașe ale lumii exploatează această resursă pentru a oferi oamenilor spații pentru recreere și petrecere a timpului liber, pentru activități educative și sportive, pentru odihnă și socializare.

Potențialul Dâmboviței este departe de a fi cu adevărat valorificat de bucureșteni. În prezent, râul este cel mai mare spațiu nefolosit al Bucureștiului, iar împreună cu bulevardele adiacente reprezintă o barieră și un separator între sectoare, între cartiere și față de facilitățile de care au nevoie cartierele și locuitorii.

La această ediție a festivalului stradal Dâmbovița Delivery, care se va desfășura între 16 și 18 septembrie, Nod Makerspace, Fundația Cărturești și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 propun cetățenilor și autorităților o discuție despre râu ca element de legătură - între cartiere, între oameni, între idei. Despre Dâmbovița ca arteră verde a Bucureștiului, un spațiu public vibrant în care oamenii se pot bucura de apă, de faună, floră și de comunitate.

 Avem un râu. Ce facem cu el?

În weekend-ul 16-18 septembrie, pe segmentul de râu Timpuri Noi - Mihai Bravu, apa va fi recucerită cu sporturi nautice și animăm strada cu spectacole, ateliere, muzică și jocuri.

Cetățenii Bucureștiului, în special locuitorii sectoarelor 3 și 4, sunt invitați să propună idei prin care spațiul din jurul Dâmboviței poate fi revitalizat. Se caută atât soluții temporare - activarea zonei prin spectacole, discuții, expoziții și intervenții artistice, cât și permanente - propuneri de reconfigurare a spațiului pe care le putem propune autorităților.

Pentru mai multe detalii, întrebări, discuții sunteți invitați să accesați pagina evenimentului de apel la proiecte aici 
Dacă ai o idee de proiect care poate transforma Dâmbovița, povestește-ne despre ea!

Proiectele pot fi înscrise în următoarele categorii:

1. ACTIVARE URBANĂ → proiecte de reconversie, reabilitare / propuneri de mobilier urban

2. INTERVENȚIE ARTISTICĂ → proiecte artistice care readuc la viață spațiul public din jurul râului

3. APROPIERE COMUNITARĂ → proiecte sociale care sprijină comunități și construiesc punți între oameni

Dâmbovița Delivery va sprijini proiectele selectate cu logistică și promovare și va susține financiar 5 proiecte cu câte €500.

Ai o idee despre cum să revitalizezi râul Dâmbovița? Înscrie proiectul tău aici.
 
*Perioada de înscriere se încheie pe 9 august, ora 23:00. Cele 5 proiecte câștigătoare vor fi anunțate în data de 11 august.



*** 

Asociația Nod Makerspace este o organizație înființată în 2016, ce are ca obiectiv susținerea și stimularea profesioniștilor din arhitectură, arte decorative și arte aplicate, meșteșuguri, design, modă, prin resursele pe care le pune la dispoziție. Scopul pe termen lung al asociației este crearea de oportunități pentru îmbunătățirea nivelului de trai local și global și închegarea unei comunități puternice de creativi.

Nod Makerspace este un centru cultural-creativ de dimensiuni mari: atât o platformă tehnică ce oferă mijloace de prototipare, producție, consultanță, cât și un hub cultural și spațiu de interacțiune pentru start-up-uri creative. Misiunea Nod implică și organizarea de evenimente relevante pentru oraș și pentru comunitățile creative: conferințe, concursuri de design, târg de design local, cursuri practice, activări urbane.

*** 

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a luat naștere în 2010 la inițiativa multiplului campion european, mondial și olimpic la kaiac-canoe, Ivan Patzaichin, și a arhitectului Teodor Frolu. Susține protejarea diversității culturale şi naturale a zonelor cu ape din România, promovarea patrimoniului hidrografic românesc, a profilului cultural și natural local, practicarea mișcării în aer liber și a unui stil de viață sănătos. Dezvoltă programe de antreprenoriat social ancorate în activități de consultare publică pentru a identifica direcțiile de dezvoltare potrivite pentru comunitățile cărora li se adresează.

Promovând practicarea sporturilor pe apă și transformarea râului într-o oază din inima marelui oraș, în care vizitatorii își pot petrece tihnit serile de vară, Asociația propune valorificarea inteligentă și creativă a râului Dâmbovița, care are potențialul de a deveni o diagonală verde ce reactivează zone urbane neutilizate și ale cărei maluri pot contribui la creșterea calității vieții și la reinventarea spațiului urban în acord cu nevoile locuitorilor. Prin campania Apele Unite ale României, proiectul Dâmbovița Smart River și activările Rowmania organizate în jurul Dâmboviței, Asociația susține importanța strategică a râului interior pentru o metropolă și modurile prin care acesta ajută orașul să devină unul inteligent și durabil.

***

Fundația Cărturești dezvoltă proiecte culturale și educaționale care contribuie la creșterea calității vieții urbane și încurajează cetățenii să participe activ la dezvoltarea sustenabilă a orașelor.

Fundația organizează evenimentul Street Delivery care se desfășoară anual în zece orașe ale țării. Evenimentul-manifest, inițiat în 2006 împreună cu Ordinul Arhitecților din România, revendică strada pentru pietoni și testează metode alternative de valorificare a spațiului public prin proiecte de artă urbană, arhitectura, inițiative civice și de mediu.

Începând cu anul 2020, Fundația Cărturești sprijină inițiativele locale de tip River Delivery care au ca scop accesibilizarea râurilor urbane și reconversia lor în artere culturale.