The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Când te-ai bucurat ultima oară de râul de la tine din oraș? | Dâmbovița Delivery 2022

Articol / 08 Sep 2022 / Andra Mihai
  • Când te-ai bucurat ultima oară de râul de la tine din oraș? | Dâmbovița Delivery 2022
1/1
A avea un râu ce traversează orașul este un privilegiu pentru locuitorii acestuia, iar marile orașe ale lumii exploatează această resursă pentru a oferi oamenilor spații pentru recreere și petrecere a timpului liber, pentru activități educative și sportive, pentru odihnă și socializare. Potențialul Dâmboviței este departe de a fi cu adevărat valorificat de bucureșteni. În prezent, râul este cel mai mare spațiu nefolosit al Bucureștiului, iar împreună cu bulevardele adiacente reprezintă o barieră și un separator între sectoare, între cartiere și față de facilitățile de care au nevoie cartierele și locuitorii.

La această ediție a Dâmbovița Delivery, este adus în discuție râul ca element de legătură - între cartiere, între oameni, între idei. Despre Dâmbovița ca arteră verde a Bucureștiului, un spațiu public vibrant în care oamenii se pot bucura de apă, de faună, floră și de comunitate. În weekendul 16-18 septembrie, pe segmentul de râu Timpuri Noi - Mihai Bravu, recucerim apa cu sporturi nautice și animăm strada cu peste 30 de spectacole, ateliere și activități culturale și sportive pentru cei mari și cei mici. Vizitatorii vor avea ocazia să se plimbe cu bărci ori caiace pe râul Dâmbovița, sa admire artă stradală in the making, să participe la sesiuni de yoga pe insule plutitoare și să se bucure de râu și poveștile sale fără zgomotul mașinilor.

Cei curioși vor descoperi păsările care își petrec timpul pe Dâmbovița și importanța lor pentru ecosistemul riveran, vor avea ocazia sa participe la activități și spectacole despre ecologie și sustenabilitate, la discuții despre poezie și literatura românească contemporană și să asculte poveștile Bucureștiului de pe vremuri, relatate chiar de seniorii orașului. Cei care preferă mișcarea și adrenalina pot participa la curse cu trotinete, să se dea pe skateboard sau să joace baschet pe terenurile amenajate pe stradă. De altfel, vor exista workshop-uri și ateliere de sketching, olărit și apropiere comunitară, spectacole de foc și proiecte de artă colaborativă Nod Design Lab, la care vor putea participa atât copiii, cât și adulții. Iar pentru a încânta vizitatorii și a imortaliza momentul într-un cadru optimist, vom monta pontoane, organiza trasee cu bărcile între zona Unirii până aproape de podul de la Mihai Bravu și vom amenaja Podului Abatorului în ton cu acest manifest pentru Dâmbovița ca spațiu public redat oamenilor și naturii.

Mai multe detalii despre evenimentul manifest Dâmbovița Delivery aici.

-----

Această ediție a Dâmbovița Delivery este organizată de către Nod Makerspace, Fundația Cărturești și Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23, cu sprijinul ExpoArte. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, face parte din Săptămâna Europeană a Dezvoltării Durabile.

Partener principal: Ordinul Arhitecților din România, prin timbrul de arhitectură, o taxă parafiscală în valoare de 0,05% din investițiile din construcții, alocată organizațiilor profesionale pentru promovarea arhitecturii ca act de cultură de interes public.

Eveniment susținut de Primăria Municipiului București, ARCUB și CulturEd, ca eveniment conex proiectului ”Străzi Deschise - București, promenadă urbană” 2022.

Nod Makerspace este un centru cultural-creativ de dimensiuni mari: atât o platformă tehnică ce oferă mijloace de prototipare, producție, consultanță, cât și un hub cultural și spațiu de interacțiune pentru start-up-uri creative. Misiunea Nod implică și organizarea de evenimente relevante pentru oraș și pentru comunitățile creative: conferințe, concursuri de design, târg de design local, cursuri practice, activări urbane.

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a luat naștere în 2010 la inițiativa multiplului campion european, mondial și olimpic la kaiac-canoe, Ivan Patzaichin, și a arhitectului Teodor Frolu. Susține protejarea diversității culturale şi naturale a zonelor cu ape din România, promovarea patrimoniului hidrografic românesc, a profilului cultural și natural local, practicarea mișcării în aer liber și a unui stil de viață sănătos. Dezvoltă programe de antreprenoriat social ancorate în activități de consultare publică pentru a identifica direcțiile de dezvoltare potrivite pentru comunitățile cărora li se adresează.

Fundația Cărturești dezvoltă proiecte culturale și educaționale care contribuie la creșterea calității vieții urbane și încurajează cetățenii să participe activ la dezvoltarea sustenabilă a orașelor. Fundația organizează evenimentul Street Delivery care se desfășoară anual în zece orașe ale țării. Evenimentul-manifest, inițiat în 2006 împreună cu Ordinul Arhitecților din România, revendică strada pentru pietoni și testează metode alternative de valorificare a spațiului public prin proiecte de artă urbană, arhitectura, inițiative civice și de mediu. Începând cu anul 2020, Fundația Cărturești sprijină inițiativele locale de tip River Delivery care au ca scop accesibilizarea râurilor urbane și reconversia lor în artere culturale.