The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Clusterul CANEPARO și-a stabilit prioritățile în sectorul cânepii industriale

Articol / 28 Feb 2023 / Andra Mihai
  • Clusterul CANEPARO și-a stabilit prioritățile în sectorul cânepii industriale
1/1
În perioada 20-24 februarie, clusterul CANEPARO a organizat o misiune națională de stabilire a priorităților pe termen scurt, mediu și lung în sectorul cânepii industriale. Întâlnirile au acoperit toate regiunile țării și au avut loc la Arad, Cluj Napoca, Alba, Sibiu, București și Iași și au vizat atât posibilități de dezvoltare de afaceri și proiecte în domeniul cânepii industriale, cât și aspecte de reglementare pentru stimularea diverselor verigi ale lanțului valoric. Universitatea Aurel Vlaicu din Arad și Universitatea pentru Științele Vieții din Iași, membri în cluster, au găzduit aceste dezbateri și au prezentat rezultatele cercetărilor din sectorul cânepii industriale, iar sectorul privat a fost reprezentat de numeroase companii, atât din cluster, cât și din afara sa. S-au stabilit premisele pentru câteva proiecte care să reunească stațiunile de la Lovrin și Secuieni cu firme de procesare și parteneri externi potențial interesați în tehnologiile și produsele deja patentate.

În aceeași perioadă a avut loc și vizita invitatului special din Statele Unite, expertul Herrick Fox, din partea Departamentului pentru Agricultură al Guvernului american, USDA FAS TASC, președinte al National Industrial Hemp Council of America (Washington, D.C.), Co-președinte al Comisiei pentru politici și reglementări din Federation of International Hemp Organizations (Bruxelles). Obiectivele expertului american au constat în evaluarea barierelor și oportunităților pentru comerțul și cooperarea în sectorul de cânepă industrială dintre SUA și Europa de Est. Interesul SUA se datorează în special experienței masive în acest domeniu înainte de 1990 în regiune în general, în Romania în special (în top 3 producători mondiali, cu peste 50.000 hectare de cânepă și infrastructură de procesare distribuită în toată țara), dar și contextului de reconstrucție a Ucrainei prin maximizarea materialelor „verzi” nepoluante și decarbonizarea lanțurilor valorice.

Discuțiile pe reglementări aplicabile au avut loc cu reprezentanți ai conducerii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și membri ai Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Parlamentul României și s-au concentrat pe rolul pe care cânepa industrială îl poate juca în contextul dezvoltării locale în următorii ani, dar și în atingerea țintelor climatice ale României și în decarbonizarea unor industrii – de ex. bioplasticuri în industria de mașini și de mobilă, materiale de construcții pe bază de cânepă – cărămizi, panouri termoizolatoare și ciment de cânepă. Este, de asemenea, recunoscut rolul cânepii în strategia UE de a reduce importurile de alimente și proteine din afara UE.

Au fost prezentate lecțiile învățate de autoritățile americane – legalizarea culturii și procesării de cânepă industrială în 2018, legislația neclară și controlul excesiv, procesarea extracției de uleiuri în defavoarea procesării fibrei și a altor produse cu valoare adăugată – aspecte pe care autoritățile americane vor să le corecteze în următorii 5 ani. Se va urmări clarificarea legislației, a monitorizării și controlului pentru a atrage finanțatorii și investitorii în acest sector nou cu potențial uriaș de dezvoltare. Nivelul de THC acceptat de autoritățile SUA pentru cânepa industrială este 0,3%, același ca și în UE, începând cu 1 ianuarie 2023.

În prezent, cânepa industrială cunoaște un reviriment accentuat în plan internațional, datorită potențialului său în peste 20.000 utilizări – de la de remedierea solurilor pentru agricultură și depoluare, materiale pentru industria de construcții – cărămizi și ciment de cânepă, termo și fono izolare – ambalaje sustenabile, energie verde, la bioplasticuri în industria constructoare de mașini etc., cu rol important în decarbonizarea diverselor industrii. Se estimează că 1ha de cultură de cânepă absoarbe aprox. 15t carbon și, de asemenea, că este un bun mediu de stocare a carbonului absorbit în produsele pe bază de cânepă.

În cursul acestei misiuni naționale s-au confirmat aspectele deja cunoscute – România deține inteligență și know how pentru cânepa industriala, de la soiuri și genetică, la cultură și tehnologii de cultivare, produse intermediare și finite pe bază de cânepă.

Clusterul Caneparo, înființat în ianuarie 2022, este o inițiativă a Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, împreună cu alte 20 organizații, companii, institute de cercetare și universități. Clusterul are ca obiective generale refacerea lanțului valoric al cânepii industriale și poziționarea României ca un jucător important în acest domeniu la nivel internațional, pe baza experienței, tradiției și expertizei în inovarea de produse pe bază de cânepă, în diverse sectoare. România a fost în top 3 global producători de cânepă industrială înainte de 1990, cu peste 50.000 hectare cultivate cu cânepă pentru fibre și semințe și încă produce soiuri de cânepă, în prezent 11 omologate în catalogul european.

***

Caneparo este membru în EIHA (The European Industrial Hemp Association), HempClub – proiect de dezvoltare a eco-sistemelor finanțat din fonduri COSME, European Clusters Cooperation Platform (ECCP) și European Enterprise Network (EEEN).