The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

IKEA și Itsy Bitsy aduc în prim plan rolul taților în creșterea bebelușilor

Articol / 12 Dec 2018 /
  • IKEA și Itsy Bitsy aduc în prim plan rolul taților în creșterea bebelușilor
  • IKEA și Itsy Bitsy aduc în prim plan rolul taților în creșterea bebelușilor
  • IKEA și Itsy Bitsy aduc în prim plan rolul taților în creșterea bebelușilor
  • IKEA și Itsy Bitsy aduc în prim plan rolul taților în creșterea bebelușilor
1/4
Stabilitatea la locul de muncă, teama că nu se pricep să îngrijească un bebeluș, dar și birocrația sunt câteva dintre motivele pentru care numărul taților din România care își iau concediu de creștere a copilului este redus. Acestea sunt concluziile unui chestionar realizat online de postul de radio Itsy Bitsy pe site-ul www.itsybitsy.ro. IKEA SEE a făcut un pas important pentru încurajarea taților să aleagă concediul paternal: o lună plătită de concediu paternal pentru tații din IKEA România. Decizia face parte din abordarea mai amplă a organizației IKEA South East Europe de promovare a Egalității de Gen în societate.

La masa rotundă cu tema “Rolul taților în viața bebelușilor”, organizată astăzi de IKEA SEE și Itsy Bitsy FM, s-au pus în discuție modalități de încurajare a taților din România să opteze pentru concediul de îngrijire a bebelușului pentru crea o relație mai apropiată tată-copil. Pentru dezvoltarea egalității de gen acasă și la muncă este nevoie și de implicarea angajatorilor care pot încuraja tații să stea acasă cu copilul prin politici de HR.
IKEA: o lună plătită de concediu parental pentru tați

IKEA South East Europe a înțeles nevoia și a introdus un nou beneficiu pentru a veni în sprijinul angajaților săi care au devenit recent părinți, arătându-le astfel că IKEA apreciază echilibrul dintre viața personală și cea profesională. Toți angajații IKEA România care au devenit tați pot beneficia de o lună plătită de concediu paternal pentru a sta acasă cu copilul, de îndată ce partenerele se întorc la muncă.

La IKEA, credem că timpul petrecut alături de familie este important pentru a avea un echilibru între muncă și viața personală, dar și angajați mai mulțumiți și mai productivi. Beneficiul care se aplică tuturor taților din IKEA SEE va da angajaților ocazia de a petrece mai mult timp împreună cu familiile lor, va crește nivelul de înțelegere a angajaților cu privire la importanța împărțirii muncii acasă și va facilita reîntoarcerea partenerelor la locul de muncă. Prin această măsură vrem să le arătăm angajaților noștri că îi apreciem atât în rolul pe care îl au la locul de muncă, cât și în cel de acasă”, spune Violeta Neniță – manager de magazin IKEA București

Este un beneficiu suplimentar oferit de IKEA România angajaților săi, în completarea a ceea ce oferă statul prin lege.

Psihologii spun că, pe termen lung, rezultatele sunt benefice de ambele părți.

Implicarea taților în creșterea copiilor încă de la început este cel mai bun lucru care se poate întâmpla atât copilului cât și părintelui. Tatăl pune o bază pentru satisfacția conectării la viața de familie și la o relație împlinitoare cu copilul (și mama!) la orice vârstă ulterioară. Copiii sunt mai echilibrați, mai deschiși la experiențe, mai rezilienți și mai creativi. Dacă am avea o generație, două de tați prezenți și implicați la scară largă am vedea schimbări sociale. Ca proces însă, implicarea tatălui încă de la nașterea copilului este dificilă și are nevoie de suport, iar angajatorii îl pot oferi cu beneficii certe și pentru instituție,” este de părere Bogdan Ion, psihoterapeut și psiholog.

Potrivit chestionarului realizat online, pe site-ul www.itsybitsy.ro, tații care au beneficiat de o lună de concediu de creștere a copilului spun că această experiență a adus multe schimbări bune în viața lor.

Este un început de responsabilizare în rolul de tată și apropiere de copil. M-a ajutat să înțeleg eforturile pe care le face mama și nu doar să consider că <<stă acasă cu copilul>>. Creșterea unui copil înseamnă efort, dedicare, răbdare”, declară un tată care a apreciat șansa de a construi o relație bună cu copilul său, încă din primii ani de viață.

Alți tați au fost încântați să ia o pauză de la responsabilitățile de serviciu și să se bucure de familie. Motivele și beneficiile sunt diverse, dar toate susțin concluzia specialiștilor care recomandă ca acest drept legal să devină o normalitate în viața oricărui tată din România.

„Din chestionarul pe care l-am aplicat în mediul online Itsy Bitsy, cei 271 de respondenți -părinții cu copii de până în 7 ani, au menționat că principalele 5 motive pentru care tații nu își iau luna de concediu de creștere a copilului sunt că: nu le permite angajatorul (deși e un drept legal), consideră că nu se pricep să crească copii sau fac referire la birocrația mare cu “dosarul”, indemnizația mai mică decât salariul, credința că doar femeiile se ocupă de copii. Alte motive secundare sunt că: tații nu vor să amâne problemele de serviciu, nu cunosc legislația, credința că societatea îi judecă sau sunt freelanceri și nu își permit luxul de a renunța la muncă”, ne-a spus Nadia Tătaru, director și cofondator al Itsy Bitsy FM.

La masa rotundă despre „Rolul taților în viața bebelușilor” au participat: reprezentanți ai IKEA SEE, Itsy Bitsy FM, Autoritații Naționale pentru Protecția Copiilor și Adopție, specialiști implicați din partea ONG-urilor: UNICEF, Organizația Salvați Copiii, World Vision, Edulier, Fundația Comunitară București, Asociația Step by Step, Asociația KinetoBebe, SOS Satele Copiilor, Asociația Parinților Isteți, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți - Învățământ Preuniversitar, deputatul Nicolae Andrei, psihologi, influenceri și bloggeri de parenting, presă, manageri de resurse umane din mari companii.

Mai multe informații despre rolul taților în viața bebelușilor și drepturile lor legale care oferă și posibilitatea de a sta în concediu plătit, pot fi găsite pe www.itsybitsy.ro.


Despre IKEA România
IKEA este o companie de retail mobilier și decorațiuni, de origine suedeză, fondată în 1943 de Ingvar Kamprad. Marca IKEA a fost înregistrată în 1943, în Suedia. Magazinul IKEA din Zona Comercială Băneasa a fost al 253-lea deschis în a 35-a țară, pe 21 martie 2007. Până în luna martie 2010 a fost operat în sistem de franciză locală, iar după aceea IKEA România a devenit parte din INGKA Group. Detalii pe www.IKEA.ro

Viziunea IKEA: Să creăm o viață de zi cu zi mai bună pentru cât mai mulți oameni.
Misiunea IKEA: Să oferim o gamă largă de produse de mobilier, accesorii și decorațiuni pentru casă - funcționale și cu un design de calitate, la prețuri atât de scăzute încât cei mai mulți oameni să și le poată permite.

Despre ITSY BITSY
Brandul ITSY BITSY include singurul post de radio din România pentru părinţi şi copii, www.itsybitsy.ro, ateliere pentru părinţi şi copii şi evenimente pentru timpul liber în familie. Itsy Bitsy FM emite în eter în Bucuresti și în peste jumătate din teritoriul României. Il puteti asculta oriunde si oricand online, prin intermediul aplicatiei gratuite ITSY BITSY FM, disponibila in GooglePlay si AppStore. Itsy Bitsy a inițiat și obținut, împreună cu partenerii săi, ca 1 Iunie să fie zi liberă naţională pentru toţi românii si are in derulare initiativa strategica nationala de preventie a bullying-ului.