The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

INTERVIU | Andrei Chirtoc, inițiatorul proiectului Obicei Galantom

Interviu / 02 Aug 2021 / Luiza Popescu
  • INTERVIU | Andrei Chirtoc, inițiatorul proiectului Obicei Galantom
1/1
Cu toții avem o listă de obiceiuri de care ne dorim să scăpăm sau pe care facem eforturi să le adoptăm, fie că este vorba despre mersul regulat la sală, renunțarea la fast food sau trezitul devreme pentru a avea o zi productivă. 

Pornind de la această premisă, am discutat cu Andrei Chirtoc, unul dintre inițiatorii proiectului
Obicei Galantom, care ne-a povestit despre cum funcționează această inițiativă și care sunt rezultatele scontate. 

 Ce este Obicei Galantom și de unde a plecat ideea?

Ce îmi place cel mai mult la “Obicei Galantom” e că, dacă accepți această provocare lansată de platforma Galantom, poți face bine 2 în 1: te ajuți și pe tine și îi ajuți și pe cei care au nevoie de ajutor.

Mecanismul este folosit în alte țări, dar este mai puțin cunoscut în România, deși au mai fost câteva inițiative de a-l promova și la noi.

Ideea de a adăuga această modalitate de a susține cauze caritabile pe Galantom a venit de la cei care utilizează platforma. Printre primele provocări alese de ei a fost renunțarea la fumat. Au fost apoi câțiva care au renunțat la zahăr/dulciuri sau la mașina pentru o perioadă, că să meargă cu bicicleta. Ne-am dat seama că are un potențial important, cu dublu impact și am decis să începem să comunicăm mai mult despre această inițiativă.

Concret, poți alege un obicei bun pe care vrei să îl adopți sau un obicei rău la care vrei să renunți și îți asumi ca, timp de 30 de zile, să faci eforturi să îți atingi scopul. Ca să ai un plus important de motivație, dedici această provocare unui proiect cu impact social. Îți faci o pagina de strângere de fonduri pe Galantom și le spui prietenilor care vor să te susțină, să doneze pentru cauza aleasă de tine.

Toți acești pași îi poți face online pe obicei.galantom.ro.

Faptul că ți-ai asumat să strângi fonduri ca să ajuți îți crește mult determinarea, iar faptul că și prietenii tai sunt alături de tine, te ajută și mai mult să nu renunți.

Cum stau românii la capitolul obiceiuri?

Auzim frecvent știri despre studii și statistici care arată că românii sunt în măsură mică atenți când vine vorba de a avea grijă de ei, de sănătatea lor, în special în ce privește consumul de alcool, tutun, obiceiurile alimentare, lipsa de mișcare și de prevenție medicală. Cu câteva luni în urmă citeam o știre care spunea că anul trecut s-au colectat la buget 17 miliarde de lei din așa-zisele ”taxe de viciu” (accizele la tutun, băuturi alcoolice și taxele pe jocurile de noroc). Viciile generează peste 6% din bugetul României, cam cât cheltuielile de Apărare. Erau datele comunicate de Ministerul Finanțelor Publice.
În acest punct este evidentă nevoia de educație pe tema obiceiurilor sănătoase și ne-am gândit că prin promovarea unei alternative care să te ajute să adopți astfel de comportamente, putem contribui și noi prin platforma noastră la asta.

Provocarea de 30 de zile poate fi destul de dificilă mai ales dacă îți alegi un obicei pe care îl ai de ani de zile. Ce îi determină pe oameni să continue?


Cu cât obiceiul este mai înrădăcinat, cu atât e mai dificil să faci o schimbare radicală. Dar oportunitatea noastră este că acum avem acces la multe resurse, studii, cărți, podcast-uri, aplicații și la alternative precum este “Obicei Galantom”, care ne pot ajuta. Câteva trimiteri la resurse am pus și noi pe site-ul obicei.galantom.ro.

Ca strategie, ce funcționează des la mine este că atunci când un demers mi se pare mult prea mare și complicat, încerc să-l “sparg” în pași mici, pe care îi fac constant, înainte. Astfel, construiesc consecvent, chiar dacă o fac cu pași mai mici și mă bucur de victoriile zilnice, iar asta îmi dă mai multă încredere.

Intervalul de 30 de zile am considerat ca este un prag psihologic bun, încât să nu ți se pară insurmontabil din start, dar să fie și o perioada semnificativă de timp care să-ți crească șansele de a-ți forma un obicei permanent.

Ce vă doriți prin provocarea Obicei Galantom?

În primul rând ne dorim să oferim românilor o modalitate în plus de a se implica și a-și pune în valoare generozitatea pentru a susține proiectele organizațiilor non-profit.

Apoi ne dorim să atragem atenția asupra importanței obiceiurilor sănătoase în viața noastră și să promovăm o altfel de cale pentru cei care vor să le adopte, prin care te ajutându-te pe tine îi ajuți și pe alții.

Cum ar mai putea oamenii să susțină cauzele în care cred?


Sunt multe provocări pe care le poți pune în slujba binelui și sigur vei găsi una care să ți se potrivească, dacă vrei să te implici și să strângi fonduri prin Galantom. Voi aminti doar câteva:

Evenimentele și provocările sportive: participarea la un eveniment sportiv organizat sau provocări sportive individuale.

Dăruiește zile speciale din viața ta: în loc să primești daruri, prietenii donează pentru cauza aleasă de tine. Poți face asta de ziua ta de naștere sau de nume, la petrecerea de botez sau de nuntă, ori, in memoriam - comemorarea unei persoane dragi care nu mai este printre noi.

Dăruiește experiența ori talentul tău: inițiativă prin care oamenii de bine care au un talent, o pasiune sau anumite cunoștințe specifice le împărtășesc celorlalți. Ei o fac pro bono, iar cei care participă sau se alătură sunt invitați să doneze. Câteva exemple sunt muzicienii profesioniști sau amatorii care susțin concerte pro bono, oamenii cu talent la desen care oferă desene personalizate, trainerii ori oamenii cu experiență într-un domeniu care susțin workshop-uri sau oferă consultanță pentru cei interesați.

Moș Crăciun Galantom: de Crăciun, poți îndemna prietenii să doneze banii pe care i-ar fi cheltuit pentru cadou, către o cauză.

Mai sunt și altele, dar ce vreau să știți este că suntem mereu bucuroși și deschiși la propuneri, dacă aveți și alte idei de provocări personale care vi se potrivesc și pe care vreți să le puneți în slujba binelui.

Ai adoptat/ renunțat (la) vreun obicei sau vrei să faci asta?

Cred că am fost printre primii care a adoptat provocarea cu renunțatul la fumat timp de 30 de zile prin Galantom. Atunci fumam destul de mult și îmi amintesc că am reușit să nu fumez 45 de zile. Chiar dacă la o lună și jumătate am reînceput să fumez, acela a fost pentru mine un moment care mi-a dat încredere și m-a ajutat să îmi demonstrez că pot. Chiar dacă nu am renunțat definitiv la fumat atunci, experiența aceea a fost foarte utilă și m-a ajutat să mă las mai târziu.

Vreau să închei cu îndemnul să avem curajul să încercăm provocarea Obicei Galantom. Este o experiența prin care înveți multe lucruri despre tine și despre limitele tale, dar îi ajuți și pe alții să aibă o viață mai bună. E clar că nu ai nimic de pierdut!