The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Interviu cu Alexandra Cantor // Juriul GSC 2023

Articol / 21 Sep 2023 / Andra Mihai
  • Interviu cu Alexandra Cantor // Juriul GSC 2023
1/1
În pregătirea Festivităţii de Premiere Gala Societăţii Civile 2023, The Institute a stat de vorbă cu o parte dintre Juraţii GSC aflaţi la prima experienţă de jurizare în cadrul competiţiei. Interviurile vorbesc despre societatea civilă şi implicarea civică, despre colaborare şi dialog şi despre cum va arăta societatea civilă în viitor. Anul acesta, 238 de iniţiative, respectiv 182 proiecte, 23 programe și 33 de campanii de comunicare s-au înscris la cea de-a XXI-a ediţie a Galei Societăţii Civile, cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România. Proiectele au fost jurizate de peste 80 de specialişti în implementarea și evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnaliști, lideri și formatori de opinie ai societății civile și ai sectorului non-profit, la care se adaugă reprezentanți ai sectorului privat.

Vă invităm să citiţi în rândurile de mai jos un interviu cu Alexandra Cantor, Directoare executivă la Fundația Friends for Friends.

Cum a fost experiența ta de a fi în juriul Galei Societății Civile, ediția 21? Ce te-a surprins, ce ai descoperit și ce spun proiectele de anul acesta despre implicarea socială din România?


Este prima mea jurizare la Gala Societății Civile și a fost o experiență nu numai interesantă, ci și foarte rewarding. Este o onoare pentru oricine, cred, să poată contribui la recunoașterea muncii unor organizații care se luptă să facă un pic de bine în România. Momentan, pot să vorbesc despre proiectele jurizate în categoria Apărarea Drepturilor individuale/colective și mă bucur tare să spun că am văzut proiecte foarte bune care fie au schimbat legislația din România, fie au demonstrat puterea rețelelor atunci când mai multe ONG-uri lucrează împreună, fie au scos la suprafață adevăruri statistice dureroase despre o parte a societății noastre. Toate proiectele înscrise au fost foarte bune, iar eu definesc bune prin prisma rezultatelor și impactului pe care l-au avut. Cred că genul acesta de proiecte arată că ne luptăm în continuare să facem o parte din treaba autorităților/instituțiilor publice sau chiar să îi înlocuim acolo unde nu există structuri și proceduri care pot fi implementate rapid, așa cum a fost cazul refugiaților sosiți din Ucraina, unde s-a văzut viteza de reacție mult mai rapidă a ONG-urilor.

Care crezi că este domeniul cel mai bine reprezentat din perspectiva implicării civice în România și în ce domeniu ar trebui investit masiv ca să producem schimbări reale în societate în următorii 10 ani?

Cred că va suna ca un paradox, dar cele mai bine reprezentate domenii mi se par educația și serviciile sociale și tot aici cred că trebuie investit masiv ca să producem schimbări reale. Când zic educație mă refer la toate formele ei de la cea clasică la educație non-formală în orice manifestare, pentru că sistemul actual de învățământ este depășit și încurajează elitele, lăsând în urmă restul copiilor. Cred că pentru a avea capacitatea de a evolua și depăși mentalități dăunătoare sau învechite este nevoie de multă educație, deschidere, acces la cunoaștere diversă și interacțiune cu alte culturi. Este greu însă să percepi acest lucru ca o prioritate atunci când tu nu știi cu ce bani îți vei putea lua de mâncare sau plăti casa. Așa că avem nevoie de investiție masivă pentru a diminua sărăcia și inegalitatea socială. Și nu în ultimul rând cred că este nevoie de investiție masivă în tot ceea ce înseamnă mediu, pentru că dacă nu ne aplecăm serios asupra contextului climatic în care trăim, atunci s-ar putea ca în 10 ani restul să nu mai conteze.

Cum se naște implicarea civică? De ce au nevoie oamenii ca să treacă de la indiferență la implicare și de ce crezi că e nevoie pentru a antrena spiritul civic în România atât la nivel individual, cât și organizațional?

Cred că trebuie să ne doară foarte tare ceva ca să vrem să schimbăm acel lucru. Asta cred că este motivația care ne face să ne implicăm în comunitate, societate, lume și până la urmă să schimbăm lucruri în propriile noastre vieți. Ca să ne antrenăm spiritul civic cred că trebuie să reînvățăm să fim o comunitate, să înțelegem cu adevărat puterea comunității, să nu ne mai comparăm cu vecinul, să ne uităm cu sinceritate și la lucrurile bune, să nu mai credem atât de tare că noi nu putem schimba nimic și până la urmă să ne acceptăm și vindecăm trecutul. Eu cred că așa cum poți să schimbi culoarea gardului din fața casei tale, poți cu tool-urile și oamenii potriviți să schimbi și legile.

Care crezi că este ingredientul principal în colaborarea actorilor diverși (ONG-uri, administrare publică, guvernamentală, mediu diplomatic, presă, mediu universitar sau corporate) pentru a aduce o reală transformare în societate?

Încredere unii în alții și înțelegerea că fiecare dintre noi avem competențe diferite care, dacă le punem împreună, ne pot ajuta să aducem o schimbare reală. În plus, cred că ajută și un pic de ascultare activă și dialog sincer, nu doar o discuție în care fiecare insistă să își impună punctul de vedere.

Campania Galei Societății Civile de anul acesta vorbește despre „Bine pentru Mâine” și prezintă poveștile unor tineri implicați în societatea civilă. Cum crezi că o să arate o societate civilă în viitor, construită de această nouă generație? Spre ce crezi că ar trebui să se îndrepte?

Cred că ei știu mai bine decât noi ce lume vor să construiască, așa că îi las pe ei să decidă încotro merg. Până la urmă orice societate evoluează și este sănătos ca fiecare generație să aibă vocea și drumul ei pentru că ei răspund direct la contextul în care trăiesc. Noi ceilalți deja ne-am adaptat, câteodată chiar prea mult, și ne mai pierdem drive-ul din când în când. Pot să zic doar ce sper și anume să construiască o societate mai incluzivă bazată pe valori care ne aduc împreună, nu ne dezbină.

Alexandra Cantor a fost parte din juriul secţiunii Apărarea Drepturilor Individuale/ Colective.

Câştigătorii ediţiei cu numărul 21 se vor afla în cadrul Festivităţii de Premiere a Galei Societății Civile, care va avea loc pe 26 septembrie, începând cu ora 19:30, la Ateneul Român din București.

***

Partener Principal: Rompetrol
Partener pentru Sustenabilitate: Lidl România
Partener Secțiune Educație și Învățământ și Secțiune Programe: BCR
Partener Secțiune Dezvoltare Economică și Socială: Mastercard
Partener Secțiune Sănătate: Secom Healthcare și Good Routine by Secom
Partener Secțiune Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor: Helinick
Parteneri Strategici: Ashoka România, ASAP România
Parteneri Culturali: Primăria Municipiului București prin ARCUB
Parteneri Media Strategici: Pro TV, Rock FM, HotNews.ro, Euromedia, YOOH
Parteneri Media: IQads.ro, RADOR, AGERPRES, spotmedia.ro, Zile și Nopți, Revista Biz, România Pozitivă, Știri.ONG
Parteneri Tradiţionali: Netvibes România, MediaTrust România

O campanie: Gavrilă&Asociaţii